quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 27. csütörtök
  -  Ákos, Bátor
Promenad.hu archívum

Kemencében sül a zombori bejgli

2016. november 18.


Hatalmas sürgés-forgás fogadta péntek délután azokat, akik felkeresték a kiszombori Ady Endre Művelődési Házat. Ugyanis a helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai hagyományos adventi és karácsonyi édességek készítésével foglalatoskodtak. Asszonyok és férfiak közösen gyúrták, töltötték a tésztákat, mások pedig az udvari kemencét fűtötték, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet.

Az intézmény aulájában az üvegek játszották a főszerepet. A nagyobbakat szépen feldíszítették, hogy lámpásként világítson a közelgő ünnepeken. A kicsikbe pedig diót, mandulát, mogyorót raktak, amire mézet folyattak. Karácsonyra az édes sárga arany és a csonthéjasok igazi csemegévé érnek össze, ami kiváló nasi lesz majd a hideg téli napokra.

A karácsony elengedhetetlen édessége a bejgli. Természetesen pénteken Kiszomboron ezt is készítettek, méghozzá mákosat és diósat. – Hatvan deka lisztet, húsz deka margarint, két deka élesztőt, tíz deka cukrot, egy mokkás kanálnyi sót, egy deci tejet, valamint egy egész tojást összedolgozunk, s ehhez még hozzá kell tenni a kovászt – avatott be a részletekbe Csizmadia Imréné Káfony Irén. Ezt egy rövid ideig kelesztik, majd laposra nyújtják. Elsőként egy kis vízben kevés cukrot felfőznek, s ezzel kenik át a tészát.

A tölteléket, vagyis a mákot, illetve a diót sok mindennel meg lehet egy kicsit bolondítani. Valaki reszelt citromhéjat ad hozzá, mások mazsolát vagy vaníliás cukrot. Emellett a különféle apróra vágott aszalt gyümölcsök sem rontják el a bejglit. Incike néni azt is elárulta, hogy ő otthon pórbálkozott már gesztenyés változattal, de az annyira nem vált be nála. – A család a hagyományosakat szereti, néha hiába dolgozom előre, mert karácsonyig megeszik, így süthetek újakat – tette hozzá mosolyogva. A jóféle házi bejgli – frissentartó fóliába csomagolva – a fagyasztóban akár húsvétig is kitart.

Munkatársunktól. K.