Kemencében sül a zombori bejgli

Hatalmas sürgés-forgás fogadta péntek délután azokat, akik felkeresték a kiszombori Ady Endre Művelődési Házat. Ugyanis a helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai hagyományos adventi és karácsonyi édességek készítésével foglalatoskodtak. Asszonyok és férfiak közösen gyúrták, töltötték a tésztákat, mások pedig az udvari kemencét fűtötték, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet.
Az intézmény aulájában az üvegek játszották a főszerepet. A nagyobbakat szépen feldíszítették, hogy lámpásként világítson a közelgő ünnepeken. A kicsikbe pedig diót, mandulát, mogyorót raktak, amire mézet folyattak. Karácsonyra az édes sárga arany és a csonthéjasok igazi csemegévé érnek össze, ami kiváló nasi lesz majd a hideg téli napokra.
A karácsony elengedhetetlen édessége a bejgli. Természetesen pénteken Kiszomboron ezt is készítettek, méghozzá mákosat és diósat. – Hatvan deka lisztet, húsz deka margarint, két deka élesztőt, tíz deka cukrot, egy mokkás kanálnyi sót, egy deci tejet, valamint egy egész tojást összedolgozunk, s ehhez még hozzá kell tenni a kovászt – avatott be a részletekbe Csizmadia Imréné Káfony Irén. Ezt egy rövid ideig kelesztik, majd laposra nyújtják. Elsőként egy kis vízben kevés cukrot felfőznek, s ezzel kenik át a tészát.
A tölteléket, vagyis a mákot, illetve a diót sok mindennel meg lehet egy kicsit bolondítani. Valaki reszelt citromhéjat ad hozzá, mások mazsolát vagy vaníliás cukrot. Emellett a különféle apróra vágott aszalt gyümölcsök sem rontják el a bejglit. Incike néni azt is elárulta, hogy ő otthon pórbálkozott már gesztenyés változattal, de az annyira nem vált be nála. – A család a hagyományosakat szereti, néha hiába dolgozom előre, mert karácsonyig megeszik, így süthetek újakat – tette hozzá mosolyogva. A jóféle házi bejgli – frissentartó fóliába csomagolva – a fagyasztóban akár húsvétig is kitart.
Munkatársunktól. K.