quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 02. kedd
  -  Dorina, Rebeka
Promenad.hu archívum

Több ezer recept tudora

2016. október 20.


Igazi gasztronómai csemege részesi lehettek azok, akik csütörtök este ellátogattak a makói József Attila Városi Könyvtárba. Ugyanis az olvasóteremben Frank Júlia várta a vendégeket és beszélgetett velük a konyhai praktikákról, a sütés-főzés alapjairól, de arról is, milyen eszközöket érdemes és miket nem használni mondjuk egy ebéd előkészítésénél.

– Nem kell félni a mikrótól, egyáltalán nem veszélyes, sőt, igazi csodákra is képes, csak ki kell mindent kísérletezni rajta – árulta el Frank Júlia. A több ezer recept tudora elmondta: például a fagyasztóból kivett zöldséget csak be kell tenni egy mikrozható edénybe, pici só kell rá, semmi víz és a legmagasabb fokozaton öt percig hagyni a gépben pörögni, majd ezt követően húsz percig bent pihentetni és kész is van a párolt zöldborsó, répa vagy bármi. – Ez a módszer sokkal eredményesebb és finomabb ételt is eredményez, mint például a gázon való főzése a mirelit zöldségeknek – vélekedett a száznál is több szakácskönyv írója.

Az is tévhit, hogy a rántott hús akkor ízletes, ha bő zsírban vagy olajban sütik. Elég mindössze egy deciliter olaj és teljesen más lesz a hús. Ráadásul arra is ügyelni kell, hogy nem a szeletet kell sózni, hanem a tojást, melyben megforgatják. – Így nem szárad ki, s én még egy kis fokhagymát is szoktam hozzákeverni, próbálják ki, mindenkinek ajánlom – sorolta ezeket a kis furfangokat Frank Júlia. Emellett ő nem úgy készít el egy-egy fogást, hogy előre kigondolja, hanem kinyitja a hűtő, illetve szétnéz a spájzban, mi van otthon. – Azt azonban tudni kell rólam, hogy kétszáznál is több fűszert tartok a konyhámban, apropó fűszer, sejtik-e, melyik az két zöldfűszer, melyeket sohasem szabad egy ételbe tenni, mert kioltják egymás ízét? – tette fel a kérdést csütörtökön Makón. A hallgatóság soraiból gyorsan meg is érkezett a jó válasz, vagyis a kaprot és a majorannát.

Egy-egy bibliotéka nem csupán attól jó, ha hatalmas a kötetállománya. Az is kell hozzá, hogy érdekes programokkal is becsalogassák a látogatókat. Októberben, a könyvtárak hónapjában erre még jobban odafigyelnek a szakemberek. – Ennek kapcsán hívták meg Frank Júliát is Makóra, a szegedi Somogyi Könyvtár közreműködésével – nyilatkozta Fodor Mónika. A megyeszékhelyen dolgozó könyvtáros elmesélte, hogy Szeged és a Maros-parti város közötti autózásuk során mi másról is beszélgethetett volna Frank Júliával, mint a főzésről. – Többek között azt is megtudtam tőle, hogy az egyszerű töltött paprikát nem csak paradicsomban, hanem tejfölös, kapros mártásban is meg lehet főzni – tette hozzá végül Fodor Mónika.

Munkatársunktól. K.