quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 18. péntek
  -  Frigyes
Promenad.hu archívum

Naponta versenyek, lehet bizonyítani!

2016. október 02.


A nyitónapon, október 28-án zsűrizik a nemzetközi szárazkolbász- és a tavalyi Krajcsó Pál Emlékverseny mintadarabjait, 18 órakor tartják az eredményhirdetést.

A szárazkolbászversenyre természetes vagy műbélbe töltött száraz kolbásszal nevezhetnek húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt. A kolbászokat október 24-25-én, 10-18 óra között lehet leadni személyesen a fesztivál helyszínén vagy megküldeni postai úton a következő címre: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. (fesztiváliroda).

A minősítést a kolbászkészítésre vonatkozó szabványok és a hagyományos házi szokások figyelembe vételével szakmai, média és közönségzsűri végzi a Csabai Kolbászfesztiválon a Rábai Miklós sátorban.

Ugyancsak október 28-án, 10 órakor kezdődik a Mokry Sámuel sátorban az ingyenes ifjúsági kolbászkészítő program (nagyapák-unokák kolbászkészítő versenye). Az első korcsoportban az óvodás korú gyerekek és az általános iskolák 1–4. évfolyamának tanulói, a másodikban az általános iskolák 5–8. évfolyam tanulói, a középiskolások, az egyetemi és főiskolai hallgatók mérik össze tudásukat.

Fotó: illusztráció

A maximum 5 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 5 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek. A rendezők biztosítják az asztalt, a kolbászhúst, 5 fő számára a belépőjegyet és a töltéshez szükséges belet. Az eredményhirdetést 15 órakor tartják a gyúrás helyszínén.

A 750 csapatos kolbászkészítő verseny október 29-én, szombaton 10 órától zajlik majd a sportcsarnokban és mindhárom sátorban. Az induló 5 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 10 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek. A rendezők biztosítják az asztalt, a kolbászhúst, 5 fő számára a belépőjegyet, valamint a töltéshez szükséges belet, amelyeket a nevezési díj tartalmaz.

A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-es kolbászt kell leadni a zsűrizéshez. A bírálók értékelik a kolbászkészítés folyamatát, a nyerskolbász esztétikai megjelenését, a megsütött kolbász ízét, állagát, az asztali dekorációt. A zsűri a készítés folyamatának és a nyerskolbász állagának minősítése és rangsorolása alapján az első 100 csapat kolbászát azonos konyhai körülmények között sütteti meg. Eredményhirdetés 18 órakor a gyúrás helyszínén.

Október 30-án, vasárnap 11 órától a Rábai Miklós sátor ad otthont a civil szervezetek, nyugdíjasklubok, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott gyúróversenyének. Az induló 5 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 5 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek. A rendezők biztosítják az asztalt, a kolbászhúst, 5 fő részére a belépőjegyet, valamint a töltéshez szükséges belet, melyet a nevezési díj tartalmaz. Itt is 30 centis kolbászt kell leadni a zsűrinek, de itt sem kötelező versenyezni.

Október 31-én, hétfőn 10 órakor kezdődik a szabadtéri színpad előtti téren a VI. Bográcsos Töltöttkáposztafőző-verseny. Az induló 3 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 4 kg darált húsból és a hozzá való savanyú káposztából (2 fej és 3 kg apró káposzta) bográcsos töltött káposztát készítsenek. A rendezők biztosítják az asztalt, a húst, 3 fő számára a belépőjegyet, valamint az apró és fejes káposztát. A csapatok hozzák a bográcsot az állvánnyal, gázrózsát palackkal, a fűszereket, a munkálatokhoz és a tálaláshoz szükséges eszközöket. Fontos tudnivaló, hogy csak nyomáscsökkentővel ellátott, kereskedelmi forgalomban használatos gázpalack engedélyezett a fesztivál területén. A versenyben részt vevő csapatoknak egy adag töltött káposztát (2 töltelék) kell a zsűri részére bocsátania. Az eredményhirdetést 16 órakor tartják a szabadtéri színpadon.

Szintén október 31-én, hétfőn 11 órakor rendezik meg a Mokry Sámuel sátorban a VI. Vastag- és Vékonykolbász-gyúró Krajcsó Pál Emlékversenyt a csabai hentesmesterek tiszteletére.

Krajcsó Pál (1923-2007) hentesmester, a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke, sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász ízvilágának megőrzéséért, és azért, hogy a fesztivál a csabai kolbász, és ezen keresztül Békéscsaba város hírnevét is öregbítse. Az ő tiszteletére – és mindazok emlékére, akik Békéscsabán a 19. század végétől sertéstenyésztőként, hentesmesterként, vállalkozóként erősítették ezt a hagyományt – hirdették meg a versenyt.

Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle – vékony és vastag -, csabai ízesítésű kolbászt készítsenek. A rendezők biztosítják az asztalt, a húst, 5 fő részére a belépőjegyeket, valamint a töltéshez szükséges beleket. A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-es sütőkolbászt, valamint egy szál, minimum 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez. Utóbbiakat felfüstölik, érlelik, és egy év múlva értékelik. A sütőkolbászok eredményhirdetését október 31-én 17 órakor tartják a gyúrás helyszínén.

Forrás:

Vad Péter Sándor

Sajtó & Marketing