Gabona újdonságok a Dél-kelet Alföldön

A projekt nyitórendezvényét szerdán, a Hódagro Zrt. Pihenőparkjában tartották.
A négy éves munka eredményeként új, kiváló minőségű gabonafajták, korszerű termesztéstechnológiák, új takarmánykeverékek, malomipari és pékipari termékek jönnek majd létre.
„Ez egy olyan projekt, amely a Dél-kelet Alföld mezőgazdasági munkáját próbálja előremozdítani. A célunk az, hogy a gabona minőségét javítsuk, és ezzel új élelmiszeripari termékeket és új típusú takarmányokat állítsunk elő, ami előre fogja mozdítani az állattenyésztést és egészségesebb táplálkozáshoz juttatja az embereket.” – mondta el Dr. Cseuz László búzanemesítő.
Új módszerekkel folytatják a nemesítést, új fajtákat állítanak elő, amikben olyan alkotóelemek találhatóak, amelyek egészségvédő hatásúak.
A projekt érdekessége, hogy a fejlesztésbe bevonja az ősi, már termesztésből régen kivont búzafajokat továbbá különleges magas antocián tartalmú bíbor szemű fajokat is, és kutatja ezek hasznosítási lehetőségeit a modern élelmiszeripar területén. A négy éves projektet egy öttagú konzorcium valósítja meg.
Részt vesz benne a Hódagro Zrt., Gabonakutató Nonprofit Kft., NAIK-Növénytermesztési Kutatási Osztály, Első Pesti Hengermalom Zrt. és a Szegedi Sütödék Kft.
Az elnyert támogatás összege meghaladja az 1 milliárd forintot.
Sz.Viktor