quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

A tarhonyát ünnepelték Tápén

2016. augusztus 06.


Tizenkettedszerre zörögtek a bográcsok a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. A szombati tarhonyafesztiválra több mint húsz csapat jelentkezett, hogy megmutassa, mit is tud kreálni ebből a tésztaféléből. – A helyi hagyományőrzőinknek köszönhető, hogy egykoron kitalálták ezt az azóta egyre népszerűbb és tartalmasabb programot – nyilatkozta Neparáczki Ferenc, a kultúrház igazgatója. Ez az összejövetel természetesen a tarhonyáról szólt, de azért nem maradhatott el a kulturális műsor sem, amiről nem csak a helyiek gondoskodtak, hanem meghívott fellépők is.

Molnár Jánostól, a helyi hagyományőrző egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a tarhonya mégse annyira tápéi. – Ez a száraz tészta eredetileg Argentínából érkezett a hazánkba, így Tápéra is, hozzánk azonban úgy kötődik, hogy egykoron a községből eljáró gyékényszedők ezt vitték magukkal mint legfontosabb élelmiszerüket – mesélte Molnár János. A tarhonya ugyanis sokáig eláll és szinte mindenhez felhasználható. A szombati fesztiválon a hagyományőrzők bográcsába például csülkös tarhonya főtt. Az elnök hozzátette: neki a tarhonyás töltött káposzta a kedvence, vagyis a húsgombócba nem rizs vagy árpa kerül, hanem ez a tészta.

Miklós Pálné még kislányként kezdett el a tápéi egyesületben táncolni. – Nem csak a régi lépéseket, forgásokat kedvelem, hanem az ezzel járó zenét, énekeket, egyszóval ezt a régi szép hangulatot – árulta el Rozika néni. Minden – mondhatni múltidéző – programban részt vesz, így a fesztiválról sem maradhatott távol. Annak ellenére, hogy Tápé kis község, illetve Szeged része, saját népviselete van. Hogy pontosan milyen, arról Miklós Pálné itt beszél:

##audio:3119##

A hagyományőrzés jól megfér a modern technikával, sőt, még népszerűsíthető is rajta. A szombati tápéi tarhonyafesztivál szinte még el sem kezdődött, mikor a főzők közül néhányan már az egyik legnépszerűbb közösségi oldalra posztolták ki, hol is tartanak az előkészületekkel. Mások pedig még azért is segítségül hívták ezeket a masinákat, hogy egy kiváló receptet találjanak.

Munkatársunktól. K.