quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Ilyen a mézédes, Pap féle dinnye

2016. július 08.


Az őstermelőnek két hektár dinnyeföldje van, ahol sárga- és görögdinnyét termesztenek. A sárgák közül hibrid és turkesztáni terem a földön, aminek héja vékony, recézett vagy hálózott és gerezd nélküli. A görögdinnyék közül csak hibrid fajtával foglalkoznak.

A gyümölcsnek kedvez a jó meleg időjárás, de fontos, hogy megfelelő mennyiségű csapadék is essen. Idén a tavasz nagyon csapadékos volt, még talán sok eső is esett, a nyár viszont eddig elég száraz, így öntözni kell, amit Józsefék csatornából vagy kútból nyert vízzel oldanak meg.

A termesztést a palántaneveléstől kezdjük, amit a kiültetés követ. Ezután kapálni, permetezni, azaz gondozni kell a termést. Fontos a földterület bekerítése, hiszen a nyulak előszeretettel dézsmálják meg a gyümölcsöket.” – mondta el Pap József.

A szezon a sárgadinnye érésével, június huszadika körül kezdődött, majd két hétre rá a korai görögdinnye kezdte meg érését. A dinnyeszeretők körülbelül augusztus végéig élvezhetik a mézédes gyümölcsök fogyasztását.

Józsefnek fiai segítenek, valamint felesége is oroszlánrészt vállal a feladatokból. A család csak saját gyökerű dinnyét termeszt, ami azt jelenti, hogy dinnyemagot ültetnek el, miből majd kifejlődik a gyümölcs, szemben az oltott dinnyékkel, amik tök alanyba vannak oltva.

A jó dinnyét az omlóssága, roppanósága, kifejlettsége, indázata alapján lehet megállapítani. A termelő már ránézésre tudja, hogy melyik dinnye érett meg, melyiket lehet piacra dobni. A hangról sem lehet megfeledkezni, a jól bevált szokás szerint, ha megkocogtatjuk a dinnyét, és szép mély, kongó hangja van, akkor biztos, hogy finom, érett gyümölccsel van dolgunk.

József elmondása szerint a külföldről behozott áruk nem olyan édesek, mint a magyar dinnye, a behozatalnak pedig árlenyomó hatása van. Hozzátette, hogy szerencsére sokan megvárják a mézédes, hazai termelők portékáit.

A Pap féle mézédes dinnyékkel Hódmezővásárhelyen, a piacon lehet találkozni.

 

Sz.Viktor