Makóval erősített az Állattenyésztési napok

„Termeléssel közel harminc éve foglalkozom. Vöröshagyma és fokhagyma a fő profilunk, de petrezselyemtermesztés is van nálunk. Intenzíven tíz éve foglalkozom a szaporítóanyag előállításával. Hagyományosan az őszi és tavaszi hagymák valamint a makói CR típusú vetőmagok előállítása is belefér a családi gazdálkodásba.”- tájékoztatott Fekete János makói termelő, a Hagyma Terméktanács elnöke.
Kiderült, hogy aki termelésre állította be a gazdaságát, az nehezen tud váltani. Egy családi gazdaságban mindenki kiveszi a részét a munkából, még az idősebbek és a gyerekek is. „Reggel öt órakor ébredek fel egy átlagos hétköznapon, már ébresztőre sem kell állítanom az órámat. Ezek után határszemlét szoktam tartani, majd elindulnak a napi gazdaságba tartozó munkafolyamatok.” – mesélte el egy napját a makói termelő.
A makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola is kitelepült a rendezvényre, a tanulók által előállított termékekkel/terményekkel. Varga Tímea az iskola tanulója, a tizedik osztályba jár. „Palántákat, saját készítésű lekvárt, és saját termesztésű zellert, karózó paradicsomot, és karalábét hoztunk ki az Állattenyésztési és Mezőgazda napokra. Háromfajta lekvárral készültünk, amelyek meggy, sütőtök és narancs ízűek, ezeket a gyakorlatok alkalmával az iskolában készítettük el. Nagyon szeretek a mezőgazdasággal foglakozni, az egyik nyáron már kertészetben végeztem diákmunkát is. Ez az első állattenyésztési nap, amelyiken részt veszek, és nagyon tetszik.” – tette hozzá Tímea.
sk