Pálinkás kolbászmustra

A földeáki művelődési házban szombaton minden a gasztronómia körül forgott. A kolbász- és pálinkamustrán versengtek egymással az ételek, italok. – A programunkat nem lehetett összekeverni egy böllérfesztivállal, itt ugyanis nem vágtunk és nem dolgoztunk fel egyetlen egy disznót sem, hanem a helyiek az otthon elkészített kolbászt vagy szalámit hozták el hozzánk – nyilatkozta Farkas Sándorné könyvtáros, a mustra szervezője.
A sok finom, de zsíros falatra pedig jól csúszott a gyümölcsök főzött leve. A Mobil Földeáki Fiatalok Egyesülete ezért megrendezte a falu legjobb pálinkája versenyt. Még bírálták a behozott étkeket, itókákat a közönség sem unatkozott. Egyrészt kiállítást nézhettek meg, mely bemutatta a falu egykori, népi életét. Másrészt az Apátfalváról érkező hagyományőrzők kiváló hangulatot teremtettek.
A könyvtár keretén belül működő Kavar a Nagyi Klub tagjai hurkát, kolbászt és természetesen rengeteg süteményt sütöttek, illetve olyan levest főztek, melynek az illata belengte szinte az egész kultúrházat. Míg a vendégek várták az ebédet a makói Dzsúz zenekar muzsikált a nagyteremben. A helyiek előtt nem ismeretlen a csapat, hiszen a vezetője, Gera István földeáki születésű.
Szabó Zsuzsanna csemege szalámit hozott a bírálatra. – Be kell vallanom, hogy mi csak a húst adjuk, mert a készítése a hentesünk, Kiss Ferenc feladata, aki kiválóan végzi a munkáját – tette hozzá a földeáki hölgy. A családnak már régóta ízlik ez a szalámi. Szabó Zsuzsanna azt elárulta, hogy neki a kedvenc disznótoros ennivalója a hurka, s azon belül is az egyszerű rizses.
Munkatársunktól. K.