quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 08. hétfő
  -  Mária, Adrienn
Promenad.hu archívum

Brüsszelben a magyar libamáj

2016. január 14.


Az elmúlt esztendőben francia és magyar európai parlamenti képviselők közösen indították el a kezdeményezést, ma már számos belga, spanyol, német, francia, bolgár, román képviselő is csatlakozott hozzá – tájékoztatta a Rádió7-et a fideszes politikus.

A szakszerű és kíméletes libatömés az uniós szabályozás értelmében jogszerűen folytatható minden tagállamban, így Magyarországon is. Ezt az Európai Bizottság is elismeri.

Erdős Norbert hozzátette, hogy a 2013 őszén hungarikummá nyilvánított hízott libamáj hagyományos mezőgazdasági termék. Ezért Európa kulturális sokszínűségét is biztosító Lisszaboni Szerződés védelme alatt áll. „A nemzeti értéken túl a libamáj fontos exportcikkünk. A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítjük. Exportunk értéke évente mintegy 40 millió euró, azaz 10-11 milliárd forint értékben viszünk ki libatermékeket, túlnyomó részben májat” – emelte ki Erdős Norbert.

A fideszes képviselő emlékeztetett, hogy Magyarországon a libatenyésztés mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Ezek az emberek jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségekben élnek és dolgoznak.

„A libamáj barátai” találkozón több résztvevő kiemelte, hogy a libamáj meghatározó eleme az európai és több tagállam hazai gasztronómiájának. „Célom, hogy a libamájat újra az őt megillető helyre helyezzük a magyar gasztro-kultúrában” – emelte ki Erdős Norbert. „Több olyan rendezvényre van szükség, ahol a hagyományosan elkészített libamájat lehet népszerűsíteni – mind hazai, mind nemzetközi szinten. A jövőben ezért – többek között ezen a területen is – szorosan együttműködök a Baromfi Terméktanáccsal” – jegyezte meg a fideszes politikus.

Címkék: