quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: A svéd étel, aminek semmi köze a pudinghoz – Ismerd meg a laxpuddingot, azaz a rakott burgonyás lazacot

2025. január 31.

A skandináv konyha az utóbbi években világszerte egyre népszerűbbé vált. Az egyszerűsége, egészséges volta és a természetes ízei miatt sokan kedvelik. A skandináv éttermek és a skandináv konyhát bemutató szakácskönyvek egyre elterjedtebbek.

A következő ételünkhöz az autentikus recept szerint egy olyan összetevőt használnak, ami szintén egy kis magyarázatra szorul. Ez pedid a gravlax.

A gravlax egy hagyományos skandináv étel, amely a lazac sózásával és fűszerezésével készül. Az eljárás során a halat egy speciális pácban pihentetik, aminek köszönhetően finom, sós-fűszeres íze lesz. A gravlax a svéd konyha egyik ikonikus fogása, de más skandináv országokban is nagy népszerűségnek örvend.

A gravlax elkészítése viszonylag egyszerű, de időigényes folyamat. A lazacfilét egy só, cukor, kapor és egyéb fűszerek keverékéből álló pácba helyezik, majd néhány napig hűtőben pihentetik. A pác hatására a lazac vizet veszít, és a fűszerek aromái beszívódnak a húsba.

A gravlax különleges ízvilágát a következők adják:
Sós-édes egyensúly: A só és a cukor kombinációja egyedülálló ízélményt nyújt.
Fűszeresség: A kapor mellett gyakran használnak más fűszereket is, például mustármagot, köményt vagy borókabogyót.
Finom állag: A pácolás során a lazac húsa feszessé válik, ugyanakkor szaftos és omlós marad.

A gravlaxot általában vékony szeletekre vágva tálalják, gyakran pirítóssal, rozskenyérrel vagy svédpogácsával együtt. Kísérőként remekül passzol hozzá a mustáros-kapros mártás, a kovászos uborka vagy a friss kapor.

Itt az ideje, hogy megismerjük a svéd Laxpudding nevű ételt, ami egy kedvelt ünnepi fogás lazacból, burgonyából és különböző fűszerek kombinációjából.

Hozzávalók:

750 g burgonya
250 g füstölt lazac (gravlax)
2 dl habtejszín
2 dl tej
3 db tojás
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
1 csokor kapor

Elkészítés:

A burgonya előkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd a héjától megszabadulunk és vékony szeletekre vágjuk.
Rétegezés: Egy kivajazott sütőformába rétegezzük a burgonyát és a lazacot. Kezdjük és fejezzük burgonyával.
A mártás elkészítése: A tojásokat, a tejszínt és a tejet összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint aprított kaporral díszítjük.
Összeállítás: A rétegezett burgonya és lazac tetejére öntjük a tojásos keveréket.
Sütés: 170 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna és szaftos nem lesz.
Tálalás: Pár perc pihentetés után tálaljuk.

Tippek:

A rakottat friss salátával vagy ropogós kenyérrel tálalva még finomabb.
A gravlax helyett füstölt pisztrángot vagy lazacfilét is használhatunk.
A tejszínt tejföllel is helyettesíthetjük.
A kapor helyett más fűszernövényeket is adhatunk a mártáshoz, például petrezselymet vagy snidlinget.
A rakottat zöldségekkel, például brokkolival vagy spenóttal is díszíthetjük.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: easyfood.ie, ottolenghi.co.uk, familysearch.org