quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Ismerkedjünk meg Izland ételeivel! – Közte a szigetország halból és krupliból készült „pudingjával”, a plokkfiskurral

2025. január 30.

Izland gasztronómiája olyan különleges és izgalmas, mint maga az ország. A szigetország zord természeti adottságai, a tenger közelsége és a friss alapanyagok sokasága egyedülálló ízvilágot eredményezett. Az izlandi gasztronómia azoknak ajánlott, akik nyitottak az új ízekre és kalandokra vágynak az étkezés során.

Az izlandi konyha jellemzői:
Fő alapanyagok: A tenger és a föld adja az alapanyagok többségét. A halak, tenger gyümölcsei, bárány és a vadak a leggyakoribb összetevők.
Egyszerűség: Az izlandi konyha az egyszerűségre törekszik, a friss alapanyagok ízét hangsúlyozva.
Tartósítás: A hosszú téli időszak miatt a tartósításnak nagy jelentősége van. A füstölés, a sózás és a szárítás a hagyományos módszerek.
Szezonalitás: Az ételek elkészítése szorosan kötődik az évszakokhoz, így mindig a legfrissebb alapanyagok kerülnek felhasználásra.

Az 5 legkülönlegesebb izlandi fogás:
Hákarl (rothasztott cápa): Az izlandi konyha egyik legismertebb és legvitatottabb étele. A cápahúst földbe ásva több hónapig erjesztik, aminek következtében erős ammónia szagú és ízű lesz. Ezután fellógatják és nagyjából négy-öt hónapig szárítják így.
Svið (Birkafej): Ma már elsősorban csak a turistáknak készítik, de korábbi évszázadokban ha a szükség úgy hozta, a bárání minden részét elfogyasztották. A fej minden részét megeszik, beleértve az agyat és a nyelvet is.
Harðfiskur (Szárított tőkehal): Az egyik legrégebbi izlandi étel, amelyet hosszú időn keresztül szárítanak.
Hangikjött: Füstölt bárány. A bárányt hideg füstben füstölik, így kapja meg jellegzetes ízét.
Izlandi lóhús: Bár nem annyira elterjedt, mint régen, de még mindig fogyasztják az izlandi lóhúst.
Medvecukor: Egy édes, ragacsos édesség, amelyet mohából készítenek.
Skyr: Az izlandi joghurt, amely sűrűbb és krémesebb, mint a hagyományos joghurt.

A Plokkfiskur (halpuding) nevű hagyományos izlandi ételt okkal hagytuk ki a felsorolásból. Ezt az ételt általában tőkehalból vagy más fehér halból készítik. Érdekessége, hogy mindig friss, aznap kifogott alapanyaggal dolgoznak. Ez egy egyszerű, de nagyon ízletes étel, amely tökéletes lehet egy hideg téli napon. Ezt a receptet hoztuk ma el.

Hozzávalók:

500 g tőkehal vagy más fehér hal
500 g burgonya
1 nagy hagyma
50 g vaj
3 evőkanál liszt
3 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál fehér bors (vagy fekete bors)

Elkészítés:

A hal és a burgonya elkészítése: A halat és a burgonyát külön-külön sós vízben főzd meg. A halat óvatosan vedd ki a vízből, mert könnyen széteshet. A burgonyát meghámozva tedd félre.
Az alap elkészítése: Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a finomra vágott hagymát. Párold meg üvegesre. Szórj rá lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd meg világosbarnára. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Főzd sűrűre a szószt.
Az étel összeállítása: A megfőtt halat villával vagy kézzel morzsold szét. A burgonyát törővel vagy villával nyomd át. Add a halat és a burgonyát a szószhoz. Ízesítsd sóval és borssal. Keverd jól össze az összes hozzávalót.
Tálalás: A Plokkfiskurt hagyományosan rozskenyérrel tálalják, de jól passzol hozzá a kovászos kenyér vagy a rizs is.

Tippek:

Ha szeretnéd, hogy a Plokkfiskur még krémesebb legyen, turmixold össze a kész ételt.
Zöldségek: Adhatsz hozzá apróra vágott zellert, sárgarépát vagy brokkolit.
Fűszerek: Kísérletezz különböző fűszerekkel, például kaporral, petrezselyemmel vagy szerecsendióval.
Tejföl: Tálalás előtt keverj a Plokkfiskurhoz egy kis tejfölt, hogy még krémesebb legyen.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: nytimes.com, icelandfoodcentre.com, ljufmeti.com