quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Karóba húzott ízek, görög módra – Ez a souvlaki

2025. január 23.

A Földközi-tenger medencéje, a nyugati civilizáció bölcsője, nemcsak történelmi, hanem élő kulturális közösség. Bár a spanyol, olasz és görög konyhák a legikonikusabbak, a mediterrán gasztronómia sokkal több ennél. A horvát, dél-francia, montenegrói és albán ízek, valamint a Földközi-tenger déli partvidékének gazdag gasztronómiája is szerves részét képezi ennek a sokszínű világnak. Érdekes módon, kultúrájában Portugália is a mediterrán térséghez sorolható, annak ellenére, hogy partjait az Atlanti-óceán hullámai mossa.

A görög konyha az egyszerűségével és friss, természetes alapanyagainak gazdagságával hódít. Olívaolaj, friss zöldségek (paradicsom, uborka, padlizsán), fűszerek (oregánó, kakukkfű), sajtok (feta, halloumi) és tenger gyümölcsei adják az alapját. A sült húsok (souvlaki, gyros) és a rakott ételek (moussaka) mellett a saláták és a meleg előételek is népszerűek. A mediterrán diéta alapelveit követve kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást biztosít. Édes fogások közül a baklava és a rizogalo a legismertebbek. A görög konyha ízei az egyszerűségben rejlenek, és a friss, helyi alapanyagoknak köszönhetően mindig változatos és ízletes.

A souvlaki egy igazi görög klasszikus, amely világszerte elterjedt és sokak kedvenc gyorséttermi fogásává vált. A szó a görög „‘souvlao” (átszúrni/ráhúzni) szóból ered, és eredetileg a nyárson sült húsra utalt. Ma már azonban sokkal több ennél: egy teljes étkezést is jelenthet, amelyet általában pitában tálalnak.

A souvlaki gyökerei az ókori Görögországig nyúlnak vissza. Már az ókorban is készítettek nyárson sült húst, és számos írásos emlék is tanúsítja ennek népszerűségét. A modern formájában a souvlaki a 20. században vált igazán népszerűvé, és azóta meghódította a világot. Ma már szinte minden nagyobb városban találunk görög éttermet vagy gyorséttermet, ahol souvlakit lehet kapni.

A souvlaki leggyakoribb változatai a következők:
Sertés souvlaki: Ez a leghagyományosabb változat, amely sertéshúsból készül. A húst általában marinálják, majd faszénen vagy grillen sütik.
Csirke souvlaki: A csirke souvlaki egy könnyedebb és egészségesebb alternatíva. A csirkemellet vagy combot kockákra vágják, majd hasonló módon készítik el, mint a sertést.
Bárány souvlaki: A bárány souvlaki egy erőteljesebb ízű változat, amelyet főleg Görögország egyes részein kedvelnek.
Töltött pita: A souvlakit gyakran pitába töltik, amelyet előzőleg megmelegítenek. A pitát a húson kívül paradicsommal, hagymával, tzatzikivel és sült burgonyával töltik meg.
Tálon: A souvlakit tálon is tálalhatják, rizzsel, salátával és tzatzikivel.

A souvlaki különlegességét az egyszerűsége és ízletes összetevői adják. A friss, grillezett hús, a ropogós pita, a friss zöldségek és a krémes tzatziki tökéletes harmóniát alkotnak. Emellett a souvlaki egy nagyon sokoldalú étel, amelyet számos módon lehet variálni.
Mi ma egy egyszerű alapreceptet hoztunk el.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg sertéskaraj vagy csirkemell (kockákra vágva)
1/2 pohár olívaolaj
3 gerezd fokhagyma (zúzva)
1 citrom leve
2 evőkanál szárított oregánó
1 teáskanál őrölt fekete bors
Só ízlés szerint
4 db pita kenyér
Tzatziki (kész vagy házilag)
Paradicsom, hagyma, uborka (felvágva)

Elkészítés:

Marinálás: Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a fokhagymát, a citromlevet, az oregánót, a borsot és a sót. Add hozzá a húskockákat, és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol be legyen vonva a marináddal. Tedd a hűtőbe legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is.
Sütés: Melegítsd elő a grillsütőt vagy egy serpenyőt. A marinált húst tűzd nyársakra, és süsd meg mindkét (vagy minden) oldalát aranybarnára.
Tálalás: Melegítsd meg a pita kenyeret. Töltsd meg a pitát a sült hússal, tzatzikivel, paradicsommal, hagymával és uborkával.

Tippek:

A marinádhoz adhatsz más fűszereket is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy chili paprikát.
A souvlakit készítheted bárányhúsból vagy zöldségekből is.
A pitát helyettesítheted másféle kenyérrel vagy salátával.
Kísérletezz és találd meg a saját ízlésednek megfelelő kombinációt!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: allrecipes.com, baregomad.dk, freepik.com