quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: A fűszer aminek neve „a hal illata”, mégis semmi köze hozzá – Ezzel készül a szecsuáni stílusú párolt padlizsán ecetes chilivel és fokhagymával

2025. január 19.

A távol-keleti konyha rendkívül változatos és gazdag, hiszen számos ország és kultúra ízeit öleli fel. Ez a sokféleség elsősorban a földrajzi adottságoknak, az éghajlatnak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a történelmi, kulturális hatásoknak köszönhető.

A Yu Xiang nem egyetlen fűszer, hanem inkább egy ízprofil, egy kínai konyhában gyakran használt ízkombináció. A neve szó szerint „hal illatát” jelenti, de ne tévesszen meg a név, mert halat nem tartalmaz. Ez az ízvilág leginkább a Hunan és Szecsuán tartományokban jellemző, és a legtöbbször húsokhoz vagy zöldségekhez társítják.

A Yu Xiang ízvilágát jellemzően az alábbi ízek kombinációja adja:
Fokhagyma: Erős, jellegzetes aromája az alapja az íznek.
Gyömbér: Friss, fűszeres ízt ad, és kiemeli a többi fűszer aromáját.
Vörös chili: A csípősséget biztosítja, és fokozza az ízek intenzitását.
Ecet: Savanykás ízt ad, és ellensúlyozza a csípősséget.
Szójaszósz: Sós, umami ízt ad, és összefogja az ízeket.
Borókabogyó: Fűszeres, kissé fás ízt ad.

A Yu Xiang ízvilág rendkívül sokoldalú, és számos ételhez felhasználható.
Húsételek: Sertés, marha, csirke, tofu.
Zöldségek: Padlizsán, paprika, zöldbab.
Tésztaételek: Sós tészták, rizs tészták.
Gabonaételek: rizs, bulgur

A Yu Xiang ízvilágú ételek általában édeskés-savanykásak, csípősek és aromásak. Nagyon népszerűvé válhatnak azok körében, akik szeretik az intenzív ízeket.

A Yu Xiang Qie Zi (magyar nyelven körülírva a a szecsuáni stílusú párolt padlizsán ecetes chilivel és fokhagymával) egy klasszikus kínai étel, amelynek jellegzetes, komplex íze van.

Hozzávalók:

1 nagy padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1 darab gyömbér (kb. 2 cm)
2-3 száraz chili paprika
1 zöldhagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál édes szójaszósz
1 evőkanál rizsbor (Shaoxing)
1 evőkanál ecet
1 teáskanál cukor
1/2 teáskanál fekete bors
1/4 teáskanál köménymag (opcionális)
Só ízlés szerint
Keményítő a padlizsánhoz

Elkészítés:

Padlizsán előkészítése: A padlizsánt vágd hosszúkás csíkokra, majd sózd be és hagyd állni 15-20 percig. Ezután mosd le és szárítsd meg.
Fűszerek előkészítése: A fokhagymát, a gyömbért és a chili paprikát apróra vágd. A zöldhagymát karikázd fel.
Sütés: Forrósítsd fel az olajat egy wokban vagy nagy serpenyőben. A padlizsáncsíkokat forgasd meg keményítőben, majd süsd meg ropogósra.
Főzés: A kisütött padlizsánt vedd ki a wokból, majd add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a chili paprikát. Pár másodpercig pirítsd, majd add hozzá a zöldhagyma fehér részét.
Szósz készítése: Öntsd hozzá az édes szójaszószt, a rizsbor, az ecetet, a cukrot, a borsot és a köménymagot. Keverd jól össze.
Összeállítás: Tedd vissza a padlizsánt a wokba és öntsd rá a szószt. Forrald fel, majd főzd néhány percig, amíg a szósz besűrűsödik. Végül szórd rá a zöldhagyma zöld részét.
Tálalás: A Yu Xiang Qie Zi remek köretként vagy főételként is fogyasztható. Tálald rizzsel vagy tésztával.

Tippek:

Ha szeretnéd kicsit pikánsabbá tenni az ételt, adj hozzá több chili paprikát vagy egy kis chili olajat.
Padlizsán helyett készítheted csirkemellel is, így igazi proteindús fitnesz ételt kapsz.
Az étel jól eláll hűtőben, később is felhasználható.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: seriouseats.com, gingerpig.com, youtube.com