quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Az étel ami a palotától a hanokokig minden otthont meghódított Koreában – Ez a Tteokbokki

2025. január 17.

A távol-keleti konyha rendkívül változatos és gazdag, hiszen számos ország és kultúra ízeit öleli fel. Ez a sokféleség elsősorban a földrajzi adottságoknak, az éghajlatnak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a történelmi, kulturális hatásoknak köszönhető.

Ma egy az egyik legismertebb ételt hoztuk el a Koreai-félszigetről.

A Tteokbokki egy népszerű koreai utcai étel, ami főként süteményszerű rizstésztából (tteok), fűszeres chili pasztából (gochujang), és különféle zöldségekből készül. Az édes és csípős ízek harmonikus ötvözete, valamint a ragacsos, ízletes szósz teszi igazán különlegessé.

A Tteokbokki eredete a Joseon-dinasztia idejére nyúlik vissza, amikor még ez az étel a palotában készült különlegesség volt. Innen indulva hódította meg az egész országot. Az idők során az utcai árusok is felfedezték ezt az ízletes fogást, így vált az egyik legkedveltebb koreai street food-dá.

A Tteokbokki elkészítése viszonylag egyszerű, de az ízvilágát tekintve igencsak változatos lehet. Az alapvető hozzávalók mellett számos kiegészítővel is díszíthetjük, mint például halpálcika, forró töltelékkel töltött zöldség, vagy tojás.

Hozzávalók (4 személyre):

500 g rizstészta vagy rizssütemény (tteok)
4 dl víz
4 evőkanál gochujang (chili paszta)
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rizsszirup (vagy méz)
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 zöldpaprika
Olaj a sütéshez
Egyéb kiegészítők ízlés szerint (pl. halpálcika, forró töltelék, tojás)

Elkészítés:

A tészta előkészítése: Áztasd a rizssüteményt hideg vízben 10-15 percig.
A szósz elkészítése: Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Párold meg őket üvegesre. Ezután add hozzá a gochujangot, szójaszószt, cukrot és rizsszirupot. Keverd jól össze, hogy egy homogén szósz keletkezzen.
Főzés: Öntsd a szószt a serpenyőbe, majd add hozzá a lecsöpögtetett rizstésztát. Öntsd fel vízzel, és forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, és főzd fedő alatt körülbelül 10 percig, vagy amíg a rizstészta megpuhul.
A zöldségek hozzáadása: Közben vágd fel a sárgarépát és a zöldpaprikát. Add hozzá a főzőléhez, és főzd még néhány percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Tálalás: Tálald forrón, ízlés szerint szórt szezámmaggal és zöldhagymával.

Tippek:

A chili paszta erősségét ízlésed szerint állíthatod.
Ha szeretnéd, hogy a szósz sűrűbb legyen, főzd tovább a levet hogy redukálódjon a kívánt állagra.
Kísérletezz különböző zöldségekkel és kiegészítőkkel, hogy megtaláld a számodra legfinomabb kombinációt.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: blog.trazy.com, thekitchn.com, bhg.com