Konyhasarok: Tésztába tekert tavasz színes zöldségek és szaftos darálthús képében – Ilyen az igazi kínai tavaszi tekercs

A világ konyháit számos szempontból csoportosíthatjuk, például történelmi, kulturális vagy éppen vallási alapon. Az egyik legáltalánosabb és legérdekesebb megközelítés mégis a földrajzi felosztás. Ez alapján vannak európai, közép- és dél-amerikai, afrikai és ázsiai konyhák.
A távol-keleti konyha rendkívül változatos és gazdag, hiszen számos ország és kultúra ízeit öleli fel. Ez a sokféleség elsősorban a földrajzi adottságoknak, az éghajlatnak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a történelmi, kulturális hatásoknak köszönhető.
Képzelj el egy vékony, áttetsző lapot, melynek belsejében egy színes, ízletes kincs rejtőzik. A neve már önmagában is utal a frissességre és a könnyedségre. A tavaszi tekercs, mint egy kis csomagolt tavasz, tele van ropogós zöldségekkel, ízletes hússal vagy tengeri herkentyűkkel, és gyakran még egy kis édes-savanyú mártással is. Ez egy olyan étel, amely a keleti konyhák egyik legkedveltebb eleme. Ma az autentikus kínai tavaszi tekercs elkészítését mutatjuk be.

Hozzávalók:
Tekercshez:
Rizslap
1/4 kg darált sertéshús
3 ek Szójaszósz
1 ek Szezámolaj
1 tk Rizsecet
2 db közepes sárgarépa
1 db kis fej Káposzta
pár db sitake gomba
4 gerezd fokhagyma
1-2 szál újhagyma
Só ízlés szerint
Fehér bors ízlés szerint
Étkezési keményítő ízlés szerint
Tálaláshoz:
Édes chili szósz
Hoisin szósz
Friss koriander
Lime
Elkészítés:
Töltelék elkészítése: A darált sertéshúst keverd össze a szójaszósszal, szezámolajjal, rizsecettel, fehér borssal és étkezési keményítővel. A zöldségeket vágd vékony csíkokra. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a húst, majd add hozzá a zöldségeket. Párold puhára, majd hagyd valamennyire kihűlni
Tekercselés: Egy tálba önts meleg vizet. Áztasd bele rövid időre a rizslapokat, hogy megpuhuljanak, de ne ázzanak szét. Vedd ki a rizslapokat, és tedd őket egy tiszta konyharuhára. A szélesebb végére halmozd a tölteléket, majd óvatosan tekerd fel a rizslapokat. A széleket enyhén nedvesítsd, hogy jól záródjanak.
Sütés: A tekercsek egyenként, óvatosan adjuk hozzá a 300 fokra hevített olajhoz. A tekercseket kis adagokban süssük és óvatosan forgassuk, hogy egyenletesen aranybarnára süljenek. A készeket papírtörlővel bélelt tányérra tesszük, ami felszívja a felesleges olajat.
Tálalás: Tálald fel az elkészült tavaszi tekercseket édes chili szósz, hoisin szósz és friss koriander társaságában.
Tippek:
A tavaszi tekercsek elkészítésének kulcsa az, hogy szorosak legyenek, de ne legyenek túltömve.
A töltelékhez használhatsz más zöldségeket is, például bambuszhajtást vagy zöldbabot.
Ha szeretnéd, a tölteléket fűszerezheted más fűszerekkel is, például chilivel vagy gyömbérrel.
A tavaszi tekercsek frissen a legfinomabbak, de ha mégis maradna, tárold őket légmentesen zárható dobozban a hűtőben.
Készítheted vegetáriánus változatban is, a darált hús helyett használhatsz tofut vagy tempeh-t.
A töltelékhez adhatsz garnélát, rákot vagy más tenger gyümölcseit is.
A tekercseket nem csak olajban, sütőben vagy air fryerben is sütheted.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: lightorangebean.com, nosolty.hu