quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Tésztába tekert tavasz színes zöldségek és szaftos darálthús képében – Ilyen az igazi kínai tavaszi tekercs

2025. január 16.

A világ konyháit számos szempontból csoportosíthatjuk, például történelmi, kulturális vagy éppen vallási alapon. Az egyik legáltalánosabb és legérdekesebb megközelítés mégis a földrajzi felosztás. Ez alapján vannak európai, közép- és dél-amerikai, afrikai és ázsiai konyhák.

A távol-keleti konyha rendkívül változatos és gazdag, hiszen számos ország és kultúra ízeit öleli fel. Ez a sokféleség elsősorban a földrajzi adottságoknak, az éghajlatnak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a történelmi, kulturális hatásoknak köszönhető.

Képzelj el egy vékony, áttetsző lapot, melynek belsejében egy színes, ízletes kincs rejtőzik. A neve már önmagában is utal a frissességre és a könnyedségre. A tavaszi tekercs, mint egy kis csomagolt tavasz, tele van ropogós zöldségekkel, ízletes hússal vagy tengeri herkentyűkkel, és gyakran még egy kis édes-savanyú mártással is. Ez egy olyan étel, amely a keleti konyhák egyik legkedveltebb eleme. Ma az autentikus kínai tavaszi tekercs elkészítését mutatjuk be.

Hozzávalók:

Tekercshez:
Rizslap
1/4 kg darált sertéshús
3 ek Szójaszósz
1 ek Szezámolaj
1 tk Rizsecet
2 db közepes sárgarépa
1 db kis fej Káposzta
pár db sitake gomba
4 gerezd fokhagyma
1-2 szál újhagyma
Só ízlés szerint
Fehér bors ízlés szerint
Étkezési keményítő ízlés szerint

Tálaláshoz:
Édes chili szósz
Hoisin szósz
Friss koriander
Lime

Elkészítés:

Töltelék elkészítése: A darált sertéshúst keverd össze a szójaszósszal, szezámolajjal, rizsecettel, fehér borssal és étkezési keményítővel. A zöldségeket vágd vékony csíkokra. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a húst, majd add hozzá a zöldségeket. Párold puhára, majd hagyd valamennyire kihűlni
Tekercselés: Egy tálba önts meleg vizet. Áztasd bele rövid időre a rizslapokat, hogy megpuhuljanak, de ne ázzanak szét. Vedd ki a rizslapokat, és tedd őket egy tiszta konyharuhára. A szélesebb végére halmozd a tölteléket, majd óvatosan tekerd fel a rizslapokat. A széleket enyhén nedvesítsd, hogy jól záródjanak.
Sütés: A tekercsek egyenként, óvatosan adjuk hozzá a 300 fokra hevített olajhoz. A tekercseket kis adagokban süssük és óvatosan forgassuk, hogy egyenletesen aranybarnára süljenek. A készeket papírtörlővel bélelt tányérra tesszük, ami felszívja a felesleges olajat.
Tálalás: Tálald fel az elkészült tavaszi tekercseket édes chili szósz, hoisin szósz és friss koriander társaságában.

Tippek:

A tavaszi tekercsek elkészítésének kulcsa az, hogy szorosak legyenek, de ne legyenek túltömve.
A töltelékhez használhatsz más zöldségeket is, például bambuszhajtást vagy zöldbabot.
Ha szeretnéd, a tölteléket fűszerezheted más fűszerekkel is, például chilivel vagy gyömbérrel.
A tavaszi tekercsek frissen a legfinomabbak, de ha mégis maradna, tárold őket légmentesen zárható dobozban a hűtőben.
Készítheted vegetáriánus változatban is, a darált hús helyett használhatsz tofut vagy tempeh-t.
A töltelékhez adhatsz garnélát, rákot vagy más tenger gyümölcseit is.
A tekercseket nem csak olajban, sütőben vagy air fryerben is sütheted.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: lightorangebean.com, nosolty.hu