quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Édes rizs amit addig püfölnek, amíg süteménnyé nem válik. Ez a japán mochi

2025. január 15.

A világ konyháit számos szempontból csoportosíthatjuk, például történelmi, kulturális vagy éppen vallási alapon. Az egyik legáltalánosabb és legérdekesebb megközelítés mégis a földrajzi felosztás. Ez alapján vannak európai, közép- és dél-amerikai, afrikai és ázsiai konyhák.

A távol-keleti konyha rendkívül változatos és gazdag, hiszen számos ország és kultúra ízeit öleli fel. Ez a sokféleség elsősorban a földrajzi adottságoknak, az éghajlatnak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a történelmi, kulturális hatásoknak köszönhető.

Japán szigetekből álló ország, ezért a hal és a tenger gyümölcsei a japán konyha alapjai. A hegyvidéki területeken a vadon termő növények és a gombák is fontos szerepet játszanak. A rizs itt is kiemelkedő szerepet kap a mindennapi étkezésben.

A mochi egy rendkívül népszerű japán desszert, amelynek jellegzetes, ragacsos állagát és puha belsejét a különleges elkészítési módja adja.

A mochi alapanyaga a mochigome nevű japán ragacsos rizs. Ezt a rizst gőzölik, majd egy hagyományos, mozsárhoz hasonló eszközben, kalapáccsal ütik, amíg ragacsos, nyúlós tészta nem lesz. Ez a folyamat a mochitsuki. A mochihoz gyakran adnak hozzá cukrot, de készülhet sós változatban is.

Hogyan készül a hagyományos japán mochi?
Rizs gőzölése: A mochigome rizst alaposan megmossák, majd gőzölik, amíg puha és ragacsos nem lesz.
Tészta készítése: A gőzölt rizst egy nagy, fa mozsárba helyezik, majd egy nehéz, fa kalapáccsal ütik. Ez a folyamat rendkívül erőteljes és fizikailag megterhelő, gyakran több ember közösen végzi. Az ütés során a rizs szemcséi összetörnek, és egy ragacsos, nyúlós tészta keletkezik.
Formázás: A kapott tésztát különböző formájúra alakítják. Lehetnek kis golyók, téglalap alakúak vagy más formák.
Töltelék: A formázott mochit gyakran töltik meg különböző ízekkel, például azuki babpasztával (anko), gyümölcsökkel vagy más édes krémekkel.
Szárítás vagy fagyasztás: A kész mochit száríthatják vagy lefagyaszthatják, hogy hosszabb ideig eltartható legyen.

Mi azonban egy olyan receptet hoztunk ma el, ahol nem kell egy közeli kovácsműhelyt kibérelni az elkészítéshez. Pár apró trükkel otthon magunk is elő tudjuk állítani ezt a keleti finomságot. Mutatjuk, hogy készül a házi készítésű mochi.

Hozzávalók:

200 g mochiko (rizsliszt)
180 ml víz
50 g cukor
Csipet só
Kukoricakeményítő (a gyúráshoz)
Töltelék (opcionális): azuki paszta, gyümölcsök, csokoládé stb.

Eszközök:

Nagy hőálló tál
Villa
Mikrohullámú sütő
Gőzölő kosár (opcionális)

Elkészítés:

Keverés: A mochiko lisztet, a cukrot és a sót keverd össze egy nagy hőálló tálban. Fokozatosan add hozzá a vizet, és villával alaposan keverd össze, amíg egy sima, csomómentes masszát nem kapsz.
Mikrózás: Takard be egy tányérral vagy fóliával, majd helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe. Magas fokozaton melegítsd 1-2 percig. Vedd ki, keverd át, majd tedd vissza további 1-2 percre. Ismételd ezt a folyamatot addig, amíg a tészta sűrű és ragacsos nem lesz.
Gyúrás: Szórj bőven kukoricakeményítőt egy tálcára vagy deszkára. Vedd ki a tésztát a mikróból, és helyezd a keményítőre. Gyúrd át alaposan, amíg egy sima, rugalmas tésztát nem kapsz. A tészta nagyon ragacsos lesz, ezért folyamatosan szórj rá keményítőt.
Formázás: Oszd a tésztát kisebb darabokra. Mindegyik darabot gyúrd golyóvá, majd lapítsd ki kissé. Ha szeretnéd tölteni, helyezd a tölteléket a közepére, majd formázd vissza azt golyóvá.
Tálalás: Forgasd a golyókat vékonyan kukoricakeményítőben, hogy ne ragadjanak össze. Tálald azonnal, vagy tárold hűtőben légmentesen zárható edényben.

Tipp: Ha nincs mikród, akkor gőzölő kosárban is elkészítheted a tésztát. A vizet forrald fel egy fazékban, majd helyezd bele a gőzölő kosarat a tésztával. Gőzöld 10-15 percig, vagy amíg a tészta átlátszó és ragacsos nem lesz.

Töltelékek:

Eper, málna, vagy más bogyós gyümölcsök
Csokoládé
Adzuki paszta (édes vörösbab)
Matcha por (porrá őrölt zöld tea)

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: dizajnkonyha.hu, sakura.co, japanesecooking101.com