Konyhasarok: Irány Vietnám! – Ismerjük meg a karamellizált sertésbordát citromfűvel, azaz a szuon nuongot

A világ konyháit számos szempontból csoportosíthatjuk, például történelmi, kulturális vagy éppen vallási alapon. Az egyik legáltalánosabb és legérdekesebb megközelítés mégis a földrajzi felosztás. Ez alapján vannak európai, közép- és dél-amerikai, afrikai és ázsiai konyhák.
A távol-keleti konyha rendkívül változatos és gazdag, hiszen számos ország és kultúra ízeit öleli fel. Ez a sokféleség elsősorban a földrajzi adottságoknak, az éghajlatnak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a történelmi, kulturális hatásoknak köszönhető.
Vietnámban az étel nem csupán táplálék, hanem egy egész kultúra, egy történet, amit minden falat mesél. Amikor egy vietnámi asztalhoz ülsz, olyan, mintha egy időutazásra indulnál. Az ízek kavalkádjában felfedezheted az ország gazdag történelmét, a különböző kultúrák találkozását és a természettel való ősi kapcsolatot.
A vietnámi konyhát az élénk, intenzív ízek jellemzik, amelyekben a friss zöldségek és fűszernövények robbantanak ízrobbanásokat. Ez az ízvilág nem véletlen, hiszen a vietnámi konyha fejlődésében számos kultúra hagyott nyomot. A kínaiaktól tanulták meg a finom fűszerezést, a franciáktól a konyhatechnológiák egy részét, de indiai és maláj hatások is felfedezhetők benne.

A vietnámi konyha egyik legfontosabb alapanyaga a rizs. Ez a fehér arany számos formában jelenik meg az asztalon: gőzölve, pirítva, lisztté őrölve, tésztává gyúrva vagy akár vékony rizspapírrá alakítva. A rizs mellett a másik elengedhetetlen összetevő a halszósz, egy erőteljes, umami ízű mártás, amelyet sózott halak erjesztésével készítenek.
Az étel elkészítése Vietnámban nemcsak egy feladat, hanem egy rituálé. Az ősi hagyományok szerint az ételek elkészítésénél az öt elem harmóniájára törekednek. A fa, tűz, föld, fém és víz elemeknek megfelelően válogatják össze az alapanyagokat, ügyelve arra, hogy az étel színei, ízei és tápanyagtartalma is egyensúlyban legyen. Egy vietnámi ételben megtalálható a zöld, a piros, a sárga, a fehér és a fekete szín, valamint az édes, savanyú, sós, keserű és csípős íz.
Amikor egy vietnámi ételt kóstolsz, ne csak az ízekre figyelj, hanem arra is, hogy milyen érzéseket vált ki belőled. Az étel színei, illatai és textúrái mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy teljes élményt nyújtsanak. A vietnámi konyha egy olyan utazás, amely során felfedezheted az ízek, a színek és az aromák végtelen világát.

A szuon nuong (Sườn nướng) egy rendkívül népszerű vietnámi étel, amely lényegében grillezett, karamellizált sertéshús citromfűvel. Az étel jellegzetes, aromás ízét a marinádnak köszönheti, amely általában halmártás, cukor, fokhagyma, és néhány egyéb fűszer keverékéből áll. A szuon nuongot gyakran tálalják rizzsel, salátával és nuoc mam mártással, amely egy édes-savanyú halmártás.
Hozzávalók:
6-8 szelet sertésborda
Marinád:
3 evőkanál cukor
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál szójaszósz
4-5 gerezd fokhagyma
2 dl Olaj
Feketebors
Citromfű
(opcionális) Mogyoróhagyma vagy zöldhagyma
(opcionális) Nátrium-glutamát
Elkészítés:
Marinád elkészítése: Keverj össze egy tálban a szószokat, cukrot, zúzott fokhagymát, citromfüvet, fekete borsot és az olajat.
Marinálás: Kend be a sertésbordát a marináddal, és hagyd állni legalább 30 percig, vagy akár egy egész éjszakára is.
Grillezés: Melegítsd elő a sütőt. Helyezd rá a marinált bordákat, és süsd mindkét oldalát aranybarnára és ropogósra.
Tálalás: Tálald az ételt rizzsel, friss salátával és nuoc mam mártással.
Tippek:
A marinálás idejét ízlésed szerint módosíthatod. Minél tovább áll a hús a marinádban, annál intenzívebb lesz az íze.
A citromfüvet és a zöldhagymát a grillezés előtt vagy után is hozzáadhatod a húshoz.
A szuon nuongot akár serpenyőben is elkészítheted.
+1 recept: Nuon mam szósz

Hoszzávalók:
2 lime leve
2 evőkanál halszósz
2 teáskanál rizsecet
25 g nádcukor
2 gerezd fokhagyma
1 db chili
Elkészítés:
A fokhagymát és a chilit vágjuk apróra, majd törjük át a cukorral egy mozsárban.
A pürét öntsük fel a halszósszal, a rizsecettel és a lime levével. Ha kell, vízzel hígíthatjuk.
Legalább néhány órát pihentessük, hogy az ízek összeérjenek.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: wanderers.hu, hawonkoo.vn, atuankhang.vn