Konyhasarok: Garantált siker a húsimádók körében – Ez a dagadó gombás, tojásos töltelékkel

A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.
A disznóvágás elengedhetetlen része volt a disznótor, ahol a család és a barátok együtt fogyasztották a frissen feldolgozott sertésből készült ételeket. A menü kifejezetten változatos volt, itt nagyon is érvényesült az „ahány ház, annyi szokás” elv. Ezt szem előtt tartva, mi is olyan recepteket igyekeztünk összeválogatni, amelyek ha nem is föltétlen a klasszikus disznótoros asztal kellékei, de akár ott is előfordulhatnának.
Ma egy olyan alapanyagot választottunk, amit sajnos egyre kevesebben és egyre ritkábban használnak, pedig a toros asztal egyik ékkövének számított ez a rész például kolbászhússal megtöltve.

A dagadó a sertés „hasfala”, pontosabban a hasüreget körülvevő izomszövet. Ez a rész egy ízletes és sokoldalú húsdarab, amelyet leggyakrabban tölteni szoktunk. Jellegzetessége a lapos, hosszúkás alakja és a zsírosabb kötőszövetes részei. Éppen ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy lassú sütéssel, párolással rendkívül omlós és ízletes ételeket készítsünk belőle.
A dagadó mint gasztronómiai alapanyag a következő előnyös tulajdonságokkal bír:
Ízgazdagság – A dagadónak intenzív, sertéshúsos íze van, amelyet a zsíros részek még tovább fokoznak.
Omlósság – Lassú sütéssel vagy párolással a kötőszövetek teljesen feloldódnak, így a hús rendkívül omlós lesz.
Sokoldalúság – A dagadó többféle elkészítési módra alkalmas, süthetjük, párolhatjuk, vagy akár tölthetjük is.
Gazdaságosság – A dagadó általában kedvezőbb árú, mint a többi sertéshúsfajta.

Ha valami különleges ételt szeretnél készíteni, amivel lenyűgözöd a családodat vagy a vendégeidet, akkor a töltött dagadó a tökéletes választás. Képzeld el az omlós, szaftos dagadó ropogós kérgét, aminek belsejében rejtőzik egy ínycsiklandó, gombás-tojásos töltelék. Egy falat és máris az ízek mennyországában találod magad! Mutatjuk is, hogyan készül a dagadó gombás, tojásos töltelékkel.
Hozzávalók:
1 db dagadó
50 dkg gomba
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2-3 zsemle
1 csokor petrezselyemzöld
Só, bors, őrölt kömény
Olaj
1 dl tej
Elkészítés:
A töltelék elkészítése:
A gombát tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát szintén vágjuk apróra , majd olajon süssük üvegesre.
Adjuk hozzá a gombát és együtt pároljuk puhára.
A zsemléket áztassuk a tejbe, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Az elkészült gombás masszát keverjük össze a zsemlével, a felaprított petrezselyemmel, a tojásokkal és ízesítsük sóval, borssal és őrölt köménnyel.
A dagadó előkészítése:
A dagadót alaposan mossuk meg, ha kell vágjuk meg és készítsük a tölteléknek a „zsebet”.
Töltés és sütés:
A dagadót megtöltjük a töltelékkel, majd hústűvel összetűzzük.
Egy tepsibe helyezzük, aláöntünk egy kevés vizet (esetleg egy kis sört) és lefedjük alufóliával.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1,5-2 órán át sütjük.
Sütés közben érdemes néha meglocsolni a dagadót a keletkezett levessel.
Sütés vége előtt 30 perccel vegyük le a fóliát, hogy szép színt kapjon.
Tippek:
A dagadó mellé sült burgonya, vele sült zöldségek vagy éppen a tészta is remek köret lehet.
A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk más zöldségekkel (pl. paprika, cukkini), fűszerekkel (pl. majoránna, kakukkfű) vagy akár sajttal is.
A dagadó sütés közben többször is megfordítható, hogy egyenletesen süljön.
Ha szeretnénk, hogy a hús puhább legyen, sütés előtt bepácolhatjuk fokhagymás, rozmaringos olajban.
Ha egy fogyókúra kellős közepén vagy, a dagadó helyett kevésbé zsíros húst is tölthetsz, például pulykamellet vagy sertéskarajt. Ebben az esetben vigyázz hogy túlságosan ne száradjon ki.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: motoroskonyhaja.blog.hu, sobors.hu, youtube.com