quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Szórakozás

Konyhasarok: Garantált siker a húsimádók körében – Ez a dagadó gombás, tojásos töltelékkel

2025. január 11.

A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.

A disznóvágás elengedhetetlen része volt a disznótor, ahol a család és a barátok együtt fogyasztották a frissen feldolgozott sertésből készült ételeket. A menü kifejezetten változatos volt, itt nagyon is érvényesült az „ahány ház, annyi szokás” elv. Ezt szem előtt tartva, mi is olyan recepteket igyekeztünk összeválogatni, amelyek ha nem is föltétlen a klasszikus disznótoros asztal kellékei, de akár ott is előfordulhatnának.

Ma egy olyan alapanyagot választottunk, amit sajnos egyre kevesebben és egyre ritkábban használnak, pedig a toros asztal egyik ékkövének számított ez a rész például kolbászhússal megtöltve.

A dagadó a sertés „hasfala”, pontosabban a hasüreget körülvevő izomszövet. Ez a rész egy ízletes és sokoldalú húsdarab, amelyet leggyakrabban tölteni szoktunk. Jellegzetessége a lapos, hosszúkás alakja és a zsírosabb kötőszövetes részei. Éppen ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy lassú sütéssel, párolással rendkívül omlós és ízletes ételeket készítsünk belőle.

A dagadó mint gasztronómiai alapanyag a következő előnyös tulajdonságokkal bír:
Ízgazdagság – A dagadónak intenzív, sertéshúsos íze van, amelyet a zsíros részek még tovább fokoznak.
Omlósság – Lassú sütéssel vagy párolással a kötőszövetek teljesen feloldódnak, így a hús rendkívül omlós lesz.
Sokoldalúság – A dagadó többféle elkészítési módra alkalmas, süthetjük, párolhatjuk, vagy akár tölthetjük is.
Gazdaságosság – A dagadó általában kedvezőbb árú, mint a többi sertéshúsfajta.

Ha valami különleges ételt szeretnél készíteni, amivel lenyűgözöd a családodat vagy a vendégeidet, akkor a töltött dagadó a tökéletes választás. Képzeld el az omlós, szaftos dagadó ropogós kérgét, aminek belsejében rejtőzik egy ínycsiklandó, gombás-tojásos töltelék. Egy falat és máris az ízek mennyországában találod magad! Mutatjuk is, hogyan készül a dagadó gombás, tojásos töltelékkel.

Hozzávalók:

1 db dagadó
50 dkg gomba
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2-3 zsemle
1 csokor petrezselyemzöld
Só, bors, őrölt kömény
Olaj
1 dl tej

Elkészítés:

A töltelék elkészítése:
A gombát tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát szintén vágjuk apróra , majd olajon süssük üvegesre.
Adjuk hozzá a gombát és együtt pároljuk puhára.
A zsemléket áztassuk a tejbe, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Az elkészült gombás masszát keverjük össze a zsemlével, a felaprított petrezselyemmel, a tojásokkal és ízesítsük sóval, borssal és őrölt köménnyel.

A dagadó előkészítése:
A dagadót alaposan mossuk meg, ha kell vágjuk meg és készítsük a tölteléknek a „zsebet”.

Töltés és sütés:
A dagadót megtöltjük a töltelékkel, majd hústűvel összetűzzük.
Egy tepsibe helyezzük, aláöntünk egy kevés vizet (esetleg egy kis sört) és lefedjük alufóliával.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1,5-2 órán át sütjük.
Sütés közben érdemes néha meglocsolni a dagadót a keletkezett levessel.
Sütés vége előtt 30 perccel vegyük le a fóliát, hogy szép színt kapjon.

Tippek:

A dagadó mellé sült burgonya, vele sült zöldségek vagy éppen a tészta is remek köret lehet.
A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk más zöldségekkel (pl. paprika, cukkini), fűszerekkel (pl. majoránna, kakukkfű) vagy akár sajttal is.
A dagadó sütés közben többször is megfordítható, hogy egyenletesen süljön.
Ha szeretnénk, hogy a hús puhább legyen, sütés előtt bepácolhatjuk fokhagymás, rozmaringos olajban.
Ha egy fogyókúra kellős közepén vagy, a dagadó helyett kevésbé zsíros húst is tölthetsz, például pulykamellet vagy sertéskarajt. Ebben az esetben vigyázz hogy túlságosan ne száradjon ki.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: motoroskonyhaja.blog.hu, sobors.hu, youtube.com