Konyhasarok: Főfogás disznóhúsból percek alatt? – Ilyen a fokhagymás töltött sertésszűz is

A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.
A disznóvágás elengedhetetlen része volt a disznótor, ahol a család és a barátok együtt fogyasztották a frissen feldolgozott sertésből készült ételeket. A menü kifejezetten változatos volt, itt nagyon is érvényesült az „ahány ház, annyi szokás” elv. Ezt szem előtt tartva, mi is olyan recepteket igyekeztünk összeválogatni, amelyek ha nem is föltétlen a klasszikus disznótoros asztal kellékei, de akár ott is előfordulhatnának.
A sertésszűz, vagy ahogyan sokan ismerik, szűzérme, a sertés egyik legnemesebb része. Ez a hosszúkás, vékony izom a karaj mellett található, és kiváló minőségű, sovány húst biztosít. Egészben sütve, vagy aprópecsenyeként feldolgozva is különleges élményt nyújt. Bár nem tartozik a legolcsóbb húsfajták közé, időnként megéri belevágni, hiszen gyorsan elkészíthető és számtalan variációt enged meg. Legyen szó serpenyőről vagy sütőről, szeletelt vagy töltött formáról, mindig garantált a siker. Kísérletezhetünk a fűszerezéssel és a köretekkel is, hiszen a szűzpecsenye remekül párosítható krumplival, salátával vagy akár egy ínycsiklandó gombamártással.

A szűzpecsenye előkészítése egyszerű, de néhány fontos lépésre érdemes odafigyelni. Az inas részeket és a kékhártyát eltávolítva, majd megfelelő vastagságúra szeletelve biztosíthatjuk, hogy a hús egyenletesen süljön át.
Mivel egy hosszú, vékony izom, kevés kötőszövettel, ezért gyorsabban átsül, mint például egy vastagabb, zsírosabb húsdarab. Ha szeletekre vágjuk (kb 2 cm vastagságúakra), még gyorsabban elkészül, hiszen a szeletek vékonyabbak, így kevesebb idő alatt átsülnek. Ilyenkor mindkét oldalát maximum 5-5 percig kell sütni. Egészben sütve, sütőben is viszonylag gyorsan, körülbelül fél óra, 40 perc alatt elkészül.
Pontosan ez az a tulajdonsága, ami miatt a disznótoros asztalokon gyakran helyet kapott ez az étel. Mivel kevés előkészülettel, rövid idő alatt elkészült, így bőven maradt idő a többi fogásra is. Mi a mai napon a fokhagymás töltött sertésszűz receptjét hoztuk el.

Hozzávalók:
1 kg sertésszűz
20 dkg bacon
20 dkg sajt (pl. trappista)
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
Zsír a sütéshez
Olívaolaj
Mustár
Friss fűszernövények (pl. petrezselyem, rozmaring)
1 fej kelbimbó (opcionális)
Elkészítés:
A töltelék: A bacont kockázd fel és pirítsd meg. A gombát és a hagymát vágd apróra, majd tedd hozzá és együtt pirítsd meg a baconnal. A sajtot reszeld le. Keverd össze a pirított alapanyagokat a sajttal, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és aprított fűszernövényekkel.
A hús előkészítése: A sertésszüzet tisztítsd meg a hártyáktól. Egy éles késsel szúrd fel középen, az ujjaddal kicsit tágítsd ki, hogy a töltelék beleférjen. Sózd és borsozd be, majd hagyd egy picit állni.
A hús ízesítése: Készíts egy marinádot az olívaolajból, mustárból, zúzott fokhagymából és fűszerekből. Kend be alaposan a húst kívül-belül.
Töltés és sütés: Töltsd meg a húst a készített töltelékkel. Tedd zsiradékkal kikent tepsibe. Ha szeretnéd, mellé rakhatsz zöldségeket. Önts alá egy kevés vizet. Takard le fóliával, majd előmelegített sütőben süsd 180 fokon kb. 50 percig. Közben locsolgasd a húst a pecsenyelével.
Tippek:
A sütési idő a hús vastagságától függően változhat. A kész húst hagyd pihenni néhány percig tálalás előtt.
A sült sertésszűz felszeletelten tálalva a legszebb. Rakd körül a kedvenc köreteiddel együtt és páratlan látvány lesz.
A töltelékhez használhatsz más zöldségeket is, például paprikát vagy cukkínit. A marinádba adhatsz más fűszereket is ízlésed szerint.
A víz mellett önthetsz alá egy kevés sört is.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: mindmegette.hu, femina.hu