quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Ezzel a húsfajtával a kezdő szakácsok is jól elboldogulnak – Készítsünk mézes-sörös sült oldalast

2025. január 06.

A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.

A disznóvágás egy összetett folyamat volt, amely több napot is igénybe vehetett. A feladatokat a családtagok és a szomszédok közösen látták el, így erősítve a közösségi szellemet. A disznó levágása után a hús feldolgozása következett. A különböző részeket szétválogatták, majd elkezdődött a kolbász, hurka, abált szalonna és egyéb húskészítmények elkészítése. Mindegyikhez speciális fűszerezés és elkészítési mód társult.

A disznóvágás elengedhetetlen része volt a disznótor, ahol a frissen elkészült ételeket megkóstolták. A disznótor egy igazi ünnep volt, ahol a család és a barátok együtt ünnepeltek és énekeltek. A menü változatos volt, a főétel mellett számos kiegészítő étel, mint például a toroszka, a májas, a véres hurka, és a különböző savanyúságok is helyet kaptak az asztalon.

Bár a disznóvágás hagyománya mára már nem olyan elterjedt, mint régen, mégis sok helyen életben tartják. A falusi turizmusnak köszönhetően egyre több helyen lehetőség nyílik megismerkedni ezzel a hagyománnyal. A disznótorok a mai napig népszerűek, és sok étterem kínál hagyományos disznótoros ételeket.

Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy a hét főszereplője a sertéshús lesz. Elsősorban olyan recepteket igyekszünk összeválogatni, amelyek nem föltétlen a klasszikus disznótoros asztal kellékei, de akár ott is előfordulhatnának.

Az oldalas, a sertés bordás mellrészének nemes darabja, igazi gasztronómiai kincs. Csontos szerkezete miatt szaftos marad sütés közben, míg a külső rész ropogósra sül. Pácolással és lassú sütéssel az ízek tökéletesen összeérnek, és egy igazán omlós, ízletes fogást kapunk. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel és pácokkal, így minden alkalommal új ízélményt fedezhetünk fel. Legyen szó ropogós bőrös, BBQ-szósszal megkent, vagy éppen ázsiai ízekkel fűszerezett oldalastól, biztosak lehetünk benne, hogy elnyeri majd a család tetszését. Ilyen étel a mézes-sörös sült oldalas is, amelynek illata és íze mindenkit elvarázsol. A méz édessége, a sör malátaíze és a fűszerek aromája egy igazán különleges ízkombinációt alkot.

Hozzávalók:

1,3 kg sertésoldalas

1-1,5 dl étolaj vagy olvasztott zsír
2 tk pirospaprika
2 tk őrölt kömény
1,5 tk bors
1 ek majoránna
2 tk fokhagymapor
2 ek méz
2 dl világos lager sör
5-6 fokhagymagerezd
díszítéshez néhány szál friss rozmaring (opcionális)

Elkészítés:

Előkészítés: Az oldalast alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük. Sózzuk mindkét oldalát.
Pácolás: Egy tálban elkeverjük az olajat, a pirospaprikát, a köményt, a borsot, a majoránnát, a fokhagymaport és a mézet. A kapott páccal alaposan bedörzsöljük az oldalast.
Sütés előkészítése: Egy sütőformába tesszük az oldalast, majd ráöntjük a sört. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és a hús mellé tesszük. Sütéshez tehetünk a húsra a friss rozmaringból is.
Sütés: Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1,5-2 órán át sütjük. A sütés közben néha meglocsoljuk a keletkezett levével.
Tálalás: A megsült oldalast szeletekre vágjuk és tetszőleges körettel tálaljuk.

Tippek:

A sütési idő az oldalas vastagságától függően változhat.
A sör helyett használhatunk sör és víz keverékét is.
A pácba tehetünk más fűszereket is ízlés szerint, például kakukkfüvet.
Az oldalast süthetjük alufóliába csomagolva is, így omlósabb lesz.
A mézes-sörös sült oldalashoz remekül passzolnak a burgonya különféle formái (például sült burgonya, hasábburgonya, püré), a párolt zöldségek (például brokkoli, karfiol, sárgarépa) vagy a saláták.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mnhsz.com, mindmegette.hu, cookpad.hu