quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 03. kedd
  -  Klotild, Cecília
Vásárhely

Vásárhelyi terapeuta: télen a köles és az olajos magvak is jó barátaink!

2025. január 05.

A tél java még hátra van, és a hideg igencsak igénybe veszi a szervezetünket. Kapu Mártival ez alkalommal arról beszélgettünk, hogyan erősíthetjük immunrendszerünket ebben az évszakban, hogyan táplálkozzunk, hogy egészségesek és energikusak legyünk, és persze a tippek, praktikák ezúttal sem maradtak el.

A tél megviseli a szervezetünket, a hideg miatt fokozott stressz éri, éppen ezért az olyan vitaminokra, amelyek az idegrendszer egészségét támogatják, oda kell figyelnünk. Ilyen a magnézium és a B-vitaminok is, de a D-vitamin is igen fontos valamint a C-vitamin is – ismertette Kapu Márti, vásárhelyi alternatív gyógymódok terapeutája.

– Lényeges, hogy ezeket igyekezzünk természetes forrásból bevinni, azaz a táplálkozásunk révén. A szezonális zöldségek, és a gyökérzöldségek is tartalmaznak megfelelő mennyiségű vitamint, és rostot, ami a jó emésztés egyik alap eleme és a telítettséget is tovább fenntartják. Fogyasszunk minél több káposztát, karalábét, retket, karfiolt, brokkolit. A gyümölcsök közül az egyik legjobb a kiwi , hatalmas a C-vitamin tartalma, és a vitaminok sokszínűsége szempontjából az alma, ezt igen változatosan fogyaszthatjuk, nemcsak nyersen. Nekem nagy kedvencem ilyenkor télen a sült alma – Márti töltött, sült alma receptjét ITT olvashatjátok, m.j. a szerk – de a bevitt folyadékkal is igen sok vitamint be tudunk juttatni. A csipkebogyó tele van C-vitaminnal, a hársfa és a kakukkfű immunerősítő hatással is rendelkeznek – részletezte Kapu Márti.

Még hozzátette, a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így aztán a többszörösen telítetlen zsírsavak is elengedhetetlenek a felszívódásához.

D-vitamint tartalmaznak a tengeri halak, de az olajos magvak – nem sózottan – ennek a vitaminnak a felszívódását segítik.

Egy marék tökmag, dió, és a bőrünk is meseszép lesz

Az olajos magvakban a sokféle vitamin közül az E-vitamin is ott van, ami a bőr egészségéhez és hidratáltságához járulhat hozzá, ez pedig a szeles, hideg napokon különösen fontos – részletezte a terapeuta. Bár nagy a kalóriatartalmuk, nem is kell kilószámra fogyasztani belőle, egy-egy maréknyi akár pirítva, akár a reggeli zabkásánkba vagy műzlibe keverve, akár smoothie-k alapanyagként teljesen megfelelő.

Apropó zabkása, a rostdús, vitamindús finomság

A zabkása Kapu Márti szerint különösen ajánlott ilyenkor télen, a meleg zabkása átmelegít, és rendkívül változatosan elkészíthető. Tele van rostokkal, ami nemcsak az emésztésnek tesz jót, de el is telít, ígyha az ünnepek után leadnánk pár kilót, abban is segítségünkre lehet. Sok benne az idegrendszernek oly’fontos B-vitamin is.

A szakember szerint a zabkását készíthetjük növényi tejjel is, tehetünk bele reszelt almát, aszalványokat, fahéjat, és bármilyen pirított magvat – mandulát, tökmagot, kesudiót például -, édesítésnek pedig a mézet javasolta, ami egyébként is nagyon sok vitamint tartalmaz.

Turmix és smoothie

Kedvenc gyümölcseinket turmixoljuk össze növényi tejjel, vagy friss gyümölcslével. Figyeljünk arra, hogy magas C-vitamintartalmú gyümölcsöket válasszunk. De a répa is szerepet kaphat, ez almával, kis fahéjjal, pici mézzel és növényi tejjel isteni, tápláló, energiát adó „koktél” Kapu Márti szerint. Ha teszünk bele még olajos magvat, például mandulát, (ezt is persze turmixolva) még selymesebb íz és még tápanyagdúsabb lesz az eredmény.

Fehérjedús ételek, rostdús körettel

Ebédre fogyasszunk valami könnyűt, a fehérjefogyasztás fontos, de igyekezzünk sovány húsokból bevinni azt, és a legjobbak a roston sült húsok – javasolta a szakember. Ami pedig a köretet illeti, rostban és vitaminban gazdagot ajánlott, hajdinát, bulgurt, barnarizst és kölest. Ezeket lehetőség szerint mindig valamilyen zöldséggel kiegészíteni.

A köles egy igazi szupertáplálék véleménye szerint. Nemcsak köretként isteni, de desszertnek is. Akár köleskását és köleses süteményt, köles tortát is készíthetünk. Némi gyümölcs, mazsola, aszalványok, egy kis növényi tej és már kész is a desszert, de „hamis” tejberizs is készíthető belőle.

Könnyed vacsora

Vacsorára már kerüljük a nehezebb ételeket, a jó pihenés miatt is. Szervezetünk regenerálódásához és egészségünk megőrzéséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is elengedhetetlen, lefekvés előtt lehetőleg már kerüljük a mobilozást, a „kék fényeket”, igyunk egy finom meleg teát, ha stresszesek vagyunk, ajánlott a citromfű tea például ehhez. Ha nem vagyunk várandósak, akkor kúraszerűen orbáncfű teát is fogyaszthatunk.

Az immunrendszer bázisa

A fermenált zöldségek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bélflóránkat. Márpedig az immunrendszerünk állapota igen nagyban függ a bélflóránktól. Együnk sok savanyú káposztát, ebben még a C-vitamin is rengeteg és tele van rosttal, vagy bármilyen savanyúságot, de a natúr joghurt is igen jótékonyan hat.

Testmozgás

Az immunrendszert is erősíti és a felszaladt kilók leadásában is segít a rendszeres testmozgás. Legyen ez séta, vagy bármilyen sport, a lényeg a rendszeresség. A testmozgás emellett az elmét is karbantartja, lecsendesíthetjük közben kattogó gondolatainkat is. Márpedig ép testben ép lélek.

Jó egészséget!