quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Szórakozás

Konyhasarok: Egy igazán ízletes csodafegyver a kilók ellen – Ez a krémsajtos tojássaláta

2025. január 04.

A karácsony és a szilveszter után gyakran érezhetjük úgy, hogy kicsit elengedtük magunkat az ünnepi időszakban, és szükségünk van egy kis „újraindításra”. A karácsonyi időszakban bőséges, kalóriában gazdag ételeket fogyasztunk, gyakran többet, mint máskor. Ez a hirtelen megnövekedett kalóriabevitel súlygyarapodáshoz vezethet. Vannak akik bűntudatot éreznek az ebben az időszakban elkövetett „vétkek” miatt, de a divatmagazinok, a közösségi média és a környezetünk is gyakran sugallja, hogy az ünnepek után vissza kell állítanunk a „normális” testsúlyunkat.

Vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek a fogyásban, de ne feledjük, hogy önmagukban nem jelentenek csodát. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás a fogyás kulcsai.

A tojás az egyik legsokoldalúbb és legelterjedtebb alapanyag a világon. Gazdag tápanyagokban, könnyen elkészíthető és számos étel alapanyaga lehet. A tojás fogyasztása hozzájárulhat egy kiegyensúlyozott és változatos étrendhez.

A tojás három fő részből áll: A héj, amely védi a belső részt a külső behatásoktól, a tojásfehérje, amely főként fehérjéből áll, de tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is, valamint a tojás sárgája, amely zsírban oldódó vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírokban gazdag. A tojás tápértéke változhat a tyúk fajtájától, a táplálásától és a tojás méretétől függően. Általánosságban elmondható, hogy a tojás kiváló fehérjeforrás, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett jó forrása a B12-vitaminnak, a foszfornak és a szelénnek.

A tojás a diétázók körében népszerű választás, és nem véletlenül. Magas fehérjetartalma miatt hosszan eltelít, így segít csökkenteni az éhségérzetet és a nassolási rohamokat. A fehérje emellett fokozza az anyagcserét, ami hozzájárulhat a fogyáshoz. A tojás alacsony kalóriatartalmú, így könnyen beilleszthető egy kalóriaszegény étrendbe. Ráadásul a tojás tökéletes reggeli választás, hiszen energiával lát el és segít egész napra jóllakottnak érezni magad. Salátákban történő felhasználása pedig szinte végtelen lehetőséget rejt. Ezt fogjuk ma kiaknázni.

A saláták nemcsak ízletesek és frissítőek, de számos egészségügyi előnnyel is járnak. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat az általános jólléthez és a betegségek megelőzéséhez.

Miért egészségesek a saláták?
Gazdagok tápanyagokban: A különböző zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, amelyeket a salátákba teszünk, rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Ezek az anyagok segítenek erősíteni az immunrendszert, javítani az emésztést és védeni a sejteket a káros szabad gyököktől.
Alacsony kalóriatartalmúak: A saláták általában alacsony kalóriatartalmúak, de nagyon laktatóak. Tökéletes választás azok számára, akik fogyni szeretnének vagy egészségesebben szeretnének élni.
Hidratálnak: A salátákban található víz és a zöldségek magas víztartalma segít hidratálni a szervezetet.
Rugalmasak: A saláták szinte végtelenül variálhatók. Készíthetsz könnyű, friss salátákat nyárra, vagy melegebb, fűszeresebb salátákat télre.

Mai receptünkben a tojás és saláták előnyeit fogjuk ötvözni, amely nem kis segítséget nyújthat az új évben kitűzött súly elérésében. Nézzük hogyan készül a krémsajtos tojássaláta.

Hozzávalók:

4 db keményre főtt tojás
200 g natúr krémsajt
2 tk dijoni mustár
1 kis fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Főzd meg a tojásokat: Tedd a tojásokat hideg vízbe, majd forrald fel. A forrástól számított 10 percig főzd, majd merítsd jeges vízbe, hogy könnyebben meg tudd pucolni.
Aprítsd fel a hozzávalókat: A megpucolt tojásokat vágd fel apró kockákra. A lilahagymát és a petrezselymet is jó apróra vágd.
Keverd össze az alapanyagokat: Egy tálban keverd össze a krémsajtot a dijoni mustárral, majd add hozzá a felaprított tojást, lilahagymát és petrezselymet. Ízlés szerint sózd és borsozd.
Hűtés: Tedd a kész salátát hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek:

A tojássalátát tálalhatod kenyérrel, pirítóssal, vagy akár zöldségekkel is. Készíthetsz hozzá egy kis majonézes öntetet, hogy még krémesebb legyen.
Adhatsz hozzá egy kis őrölt köményt, vagy egy csipetnyi cayenne-borsot.
Ha szeretnéd, hogy a salátád rózsaszínes árnyalatot kapjon, adj hozzá egy kevés pirospaprikát.
A lilahagyma helyett vagy mellette használhatsz más zöldségeket is, például kígyóuborkát vagy répát.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: Wikipédia, femina.hu