quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

A növényorvos Japánban – Sipos József élményei a szigetországból

2025. január 03.

2024 novembere különleges időszak volt Sipos József növényorvos életében, hiszen egy a bakancslistáján is szereplő országot keresett fel. Egy szakmai út keretében Japánba utazott, hogy közelebbről megismerje a távol-keleti ország kultúráját, történelmét és csúcstechnológiáját.

– Gyerekkorom óta lenyűgözött Japán világa, különösen a sógunok történelme és a csodálatos Shogun című film, amely megalapozta a kíváncsiságomat – mesélte lelkesen Sipos József a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában.

Utazása során, szűk két hét alatt fedezte fel Japán különleges szigettengerét, gasztronómiáját és a helyi emberek mindennapi életét. Mint növényorvos, különösen érdekelték a japán mezőgazdasági fejlesztések, de a technológiai újítások és a tradicionális életmód találkozása is lenyűgözte.

Japán mezőgazdasága nem a hatalmas termőterületekről vagy a széleskörű önellátásról híres. Az ország földrajzi adottságai miatt a terület mindössze 15 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre, ezért a termelés koncentrált és céltudatos.

– Japánban a kisbirtokok jellemzőek, ahol az egy-két hektáros terület már nagynak számít – magyarázta Sipos József.

A farmokat két típusra lehet osztani. A sengio farmok kizárólag mezőgazdasági termelésből élnek, míg a kengio farmok több lábon állnak: a mezőgazdaság mellett iparban és szolgáltatásokban is dolgoznak az ezzel foglalkozók. A gazdák körében a rizs- és búzatermelés dominál, de a gyümölcstermesztés is egyre jelentősebb szerepet kap.

Sipos József számára különleges élmény volt ellátogatni egy teraszos mandarinkertészetbe, ahol első kézből ismerkedhetett meg a gyümölcstermesztés technológiai és növényvédelmi praktikáival.

– Lenyűgözött a mézédes mandarin, amit közvetlenül a fáról szedhettem le – osztotta meg élményeit. Emellett megfigyelhette a narancs, a gesztenye és a cseresznyefák gondozását is.

Az állattenyésztésben a baromfi, a sertés és a szarvasmarha mellett kisebb lovasfarmokat is megismerhetett. A halászat azonban a japán mezőgazdaság igazi ékköve.

– A japán halászat a világ élvonalában van, és a halászhajók a világ tengereinek kétharmadán jelen vannak – mesélte a növényorvos.

A tenger gyümölcsei nemcsak a japán konyha alapjai, hanem az egészséges életmód kulcsai is.

– A japán emberek táplálkozása és életstílusa hozzájárul ahhoz, hogy genetikailag és egészségügyileg is időtlennek tűnjenek – osztotta meg gondolatait. A nyers és feldolgozott halételek, például a tőkehal, a tonhal és a szardínia, mind a hosszú élet és a vitalitás alapjai a helyiek szerint.

A műsorban vendégünk kitért az oktatásra is.

– A japán gyerekek éjjel-nappal tanulnak, és a teljesítménykényszer néha olyan erős, hogy komoly lelki problémákhoz vezethet – mondta. Az óvodai nevelés ugyan nem kötelező, de a közösségi élet megalapozása érdekében sok szülő beíratja gyermekét már hároméves kortól.

Az általános iskolai oktatás hat évig tart, és a tanév áprilisban kezdődik, amikor a sakurák virágba borulnak.

– A diákok egységet szimbolizáló egyenruhát viselnek, és külön nyári és téli viseletük van – tette hozzá Sipos. Az iskolákban nemcsak tanulnak, hanem a diákok maguk tisztítják a termeket és a folyosókat, ezzel is erősítve a felelősségtudatot és a közösségi szellemet.

Japánban járva feltűnő, hogy az utcák tiszták, szemétnek nyoma sincs.

– Direkt figyeltem, de nem láttam eldobott csikkeket vagy papírzsebkendőket – folytatta Sipos József. A tisztaság nem csupán szabályozások eredménye, hanem mélyen gyökerező kulturális és vallási értékeken alapul. A buddhizmus és a sintoizmus szerint a természet szent, és tiszteletben kell tartani a vizet, a levegőt, a talajt, hiszen ezek a létezés alapjai.

A japán szemétkezelési rendszer is példaértékű.

– A műanyag csomagolóanyagokat újrahasznosítják, a vegyes hulladékot világszínvonalú égetőművekben dolgozzák fel, így nem kerül káros anyag a környezetbe – tudtuk meg. Az emberek saját táskáikban tárolják a hulladékot, amíg el nem érik a kijelölt gyűjtőhelyeket, nem szemetelnek.

A Közös Nevezőben elhangzó teljes beszélgetést itt érheti el:

Fotók: Sipos József közösségi oldala