quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy könnyű, gyors és ízletes vegetáriánus fogás, ami a kilókat is kordában tartja. Ez a paradicsomos cukkiniragu

2025. január 02.

A karácsony és a szilveszter után gyakran érezhetjük úgy, hogy kicsit elengedtük magunkat az ünnepi időszakban, és szükségünk van egy kis „újraindításra”. A karácsonyi időszakban bőséges, kalóriában gazdag ételeket fogyasztunk, gyakran többet, mint máskor. Ez a hirtelen megnövekedett kalóriabevitel súlygyarapodáshoz vezethet. Vannak akik bűntudatot éreznek az ebben az időszakban elkövetett „vétkek” miatt, de a divatmagazinok, a közösségi média és a környezetünk is gyakran sugallja, hogy az ünnepek után vissza kell állítanunk a „normális” testsúlyunkat.

Vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek a fogyásban, de ne feledjük, hogy önmagukban nem jelentenek csodát. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás a fogyás kulcsai.

A cukkini elképesztően finoman elkészíthető alapanyag, és nagyon jót tesz a fogyókúrának. Ez a zöldség a magas víztartalmának és rosttartalmának köszönhetően hosszan eltelít, elősegíti az emésztést és a bélrendszer egészséges működését. Az élelmi rostok táplálják a bélflórát, így hozzájárulhatnak az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítéséhez.

A cukkini emellett kiemelkedő szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában: stabilizálja a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet. Állatkísérletek szerint a cukkinihéj antioxidánsai akár csökkenthetik is a vércukorszintet és az inzulinszintet.

A fent említett tulajdonságai illetve alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt a cukkini ideális választás fogyókúrázóknak és egészségtudatos embereknek. Népszerűségét tovább növeli, hogy rendkívül sokoldalúan elkészíthető alapanyag. Egy kis fantáziával szinte korlátlan potenciál lakozik benne. Mi a mai napon egy olyan receptet választottunk, aminek -a már megismertek mellett- a legnagyobb erénye az egyszerűsége és a gyorsasága. Mutatjuk is, hogyan készül a paradicsomos cukkiniragu.

Hozzávalók (4 személyre):

2 közepes cukkini
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
400 g konzerv paradicsom vagy 5-6 friss paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál bazsalikom
Só, bors ízlés szerint
Friss bazsalikom levelek a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

Előkészítés: A cukkinit mossuk meg, végeit levágjuk és hosszában vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Sütés: Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
A ragu elkészítése: Hozzáadjuk a cukkini szeleteket és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a konzerv paradicsomot (vagy a felkockázott friss paradicsomot), az oregánót, a bazsalikomot, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük.
Főzés: Lefedve, kis lángon főzzük kb. 20-25 percig, vagy amíg a cukkini megpuhul és a ragu besűrűsödik.
Tálalás: Tálalás előtt megszórhatjuk friss bazsalikom levelekkel. A ragu önmagában is finom, de rizzsel tálalva teljes értékű főétel.

Tippek:

A ragu ízét saját ízlésed szerint alakíthatod. Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, például chilivel, kakukkfűvel vagy rozmaringgal.
A raguhoz adhatsz más zöldségeket is, például paprikát, padlizsánt, zellert de akár répát is.
Ha teltebb ízt szeretnél és húsevők fogják fogyasztani az ételed, a raguhoz adhatsz darált húst vagy húsgolyókat is. Használj szárnyas daráltat, a sovány húsok segítenek a fogyásban.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: Wikipédia, streetkitchen.hu, nosolty.hu