Konyhasarok: Egy könnyű, gyors és ízletes vegetáriánus fogás, ami a kilókat is kordában tartja. Ez a paradicsomos cukkiniragu

A karácsony és a szilveszter után gyakran érezhetjük úgy, hogy kicsit elengedtük magunkat az ünnepi időszakban, és szükségünk van egy kis „újraindításra”. A karácsonyi időszakban bőséges, kalóriában gazdag ételeket fogyasztunk, gyakran többet, mint máskor. Ez a hirtelen megnövekedett kalóriabevitel súlygyarapodáshoz vezethet. Vannak akik bűntudatot éreznek az ebben az időszakban elkövetett „vétkek” miatt, de a divatmagazinok, a közösségi média és a környezetünk is gyakran sugallja, hogy az ünnepek után vissza kell állítanunk a „normális” testsúlyunkat.
Vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek a fogyásban, de ne feledjük, hogy önmagukban nem jelentenek csodát. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás a fogyás kulcsai.

A cukkini elképesztően finoman elkészíthető alapanyag, és nagyon jót tesz a fogyókúrának. Ez a zöldség a magas víztartalmának és rosttartalmának köszönhetően hosszan eltelít, elősegíti az emésztést és a bélrendszer egészséges működését. Az élelmi rostok táplálják a bélflórát, így hozzájárulhatnak az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítéséhez.
A cukkini emellett kiemelkedő szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában: stabilizálja a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet. Állatkísérletek szerint a cukkinihéj antioxidánsai akár csökkenthetik is a vércukorszintet és az inzulinszintet.
A fent említett tulajdonságai illetve alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt a cukkini ideális választás fogyókúrázóknak és egészségtudatos embereknek. Népszerűségét tovább növeli, hogy rendkívül sokoldalúan elkészíthető alapanyag. Egy kis fantáziával szinte korlátlan potenciál lakozik benne. Mi a mai napon egy olyan receptet választottunk, aminek -a már megismertek mellett- a legnagyobb erénye az egyszerűsége és a gyorsasága. Mutatjuk is, hogyan készül a paradicsomos cukkiniragu.

Hozzávalók (4 személyre):
2 közepes cukkini
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
400 g konzerv paradicsom vagy 5-6 friss paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál bazsalikom
Só, bors ízlés szerint
Friss bazsalikom levelek a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
Előkészítés: A cukkinit mossuk meg, végeit levágjuk és hosszában vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Sütés: Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
A ragu elkészítése: Hozzáadjuk a cukkini szeleteket és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a konzerv paradicsomot (vagy a felkockázott friss paradicsomot), az oregánót, a bazsalikomot, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük.
Főzés: Lefedve, kis lángon főzzük kb. 20-25 percig, vagy amíg a cukkini megpuhul és a ragu besűrűsödik.
Tálalás: Tálalás előtt megszórhatjuk friss bazsalikom levelekkel. A ragu önmagában is finom, de rizzsel tálalva teljes értékű főétel.
Tippek:
A ragu ízét saját ízlésed szerint alakíthatod. Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, például chilivel, kakukkfűvel vagy rozmaringgal.
A raguhoz adhatsz más zöldségeket is, például paprikát, padlizsánt, zellert de akár répát is.
Ha teltebb ízt szeretnél és húsevők fogják fogyasztani az ételed, a raguhoz adhatsz darált húst vagy húsgolyókat is. Használj szárnyas daráltat, a sovány húsok segítenek a fogyásban.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: Wikipédia, streetkitchen.hu, nosolty.hu