quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Szórakozás

Süsd elő, utána fedd le a malacsültet, hogy tökéletes legyen!

2024. december 31.

Bár gyakran már éjfél előtt fogyasztjuk a malacsültet szilveszterkor, azt a hiedelmek és néphagyomány szerint csak újév napján szabad, azaz 0:00-perc után – hívta fel figyelmünket Csáki Zsolt gasztro-guru, a Vásárhelyi Ízök Szakácskönyvek szerzője, társszerzője, aki több szuper praktikát is adott, hogy az asztalunk egyik éke a legtökéletesebb legyen a nagy napon!

Szilveszter és újév a fogadalmak ideje, és az étkezéseken keresztül akarták eleink is befolyásolni kicsit az életet és a szerencsét. A kamra például sose lehetett ilyenkor üres, feltöltötték a készletet, lehetőségeikhez mérten, és az ilyenkor fogyasztott ételek megválasztása is mind-mind a szerencséhez, bőséghez kötődtek. Manapság talán kevesebbet foglalkozunk ezzel, de a hagyományok ma is megvannak

– fogalmazott lapunknak Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztro-guru.

Hüvelyesek, sertés és hal

A hüvelyesek fogyasztása a bőséget jelentették. Legyen szó akár lencséről, babról, vagy rizsről – emelte ki. Igen, a bab és a rizs is. Bár elsősorban a lencsére koncentrálunk ilyenkor, amiből akár főzeléket, levest, vagy salátát készítünk, jó tudni, hogy a rizs vagy a bab, de akár a borsó is teljesen tökéletes szerencsehozónak a bőséget tekintve. A lényeg ugyanis az Csáki Zsolt szerint, hogy minél több, aprószemű alapanyagból készült ételt fogyasszunk. Szilveszterkor és újévkor is.

De ha már lencse, kollégánk új köntösbe bújtatta a lencsét, csupa olyan alapanyagból, ami jó eséllyel megtalálható otthon. Erről bővebben ITT olvashattok.

Halat csak szilveszterkor fogyasszunk, mert újévkor a „legenda szerint” elúszik a szerencsénkkel. Ugyanez áll a baromfikra is.

A malacot ma éjfélig nem szabad, mert akkor eltúrja a szerencsénket. Éjfél után viszont bátran együk, ugyanis szerencsét hoz.

Süssük elő!

Ha nem hatalmas a sertéshúsunk mérete és szeletben sütjük, mindenképpen kérgezzük le zsiradékban. Ez ugyanis magába zárja a hús szaftjait. Ezután fedő alatt, vagy letakarva süssük, mert így gőz veszi körül, és elkerülhető, hogy kiszáradjon. Persze utána pirítjuk is, miután levettük a fedőt vagy az alufóliát róla. Bármilyen fűszerrel ízesíthetjük, és a vele sült krumpli mennyei köret tud lenni Csáki Zsolt szerint.

Ha azonban csülökről van szó, először pároljuk meg sós, fűszeres lében és utána tegyük sütőbe – javasolta a gasztro-guru. Ehhez ajánlotta olvasóinknak a vele sült krumplit és a savanyúkáposzta-ágyat is. A sülés alatt az ízek egy mennyei kavalkádot alkotnak.

Jó étvágyat, jó sütögetést, főzést kívánunk! 🙂