Süsd elő, utána fedd le a malacsültet, hogy tökéletes legyen!

Bár gyakran már éjfél előtt fogyasztjuk a malacsültet szilveszterkor, azt a hiedelmek és néphagyomány szerint csak újév napján szabad, azaz 0:00-perc után – hívta fel figyelmünket Csáki Zsolt gasztro-guru, a Vásárhelyi Ízök Szakácskönyvek szerzője, társszerzője, aki több szuper praktikát is adott, hogy az asztalunk egyik éke a legtökéletesebb legyen a nagy napon!
Szilveszter és újév a fogadalmak ideje, és az étkezéseken keresztül akarták eleink is befolyásolni kicsit az életet és a szerencsét. A kamra például sose lehetett ilyenkor üres, feltöltötték a készletet, lehetőségeikhez mérten, és az ilyenkor fogyasztott ételek megválasztása is mind-mind a szerencséhez, bőséghez kötődtek. Manapság talán kevesebbet foglalkozunk ezzel, de a hagyományok ma is megvannak
– fogalmazott lapunknak Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztro-guru.

Hüvelyesek, sertés és hal
A hüvelyesek fogyasztása a bőséget jelentették. Legyen szó akár lencséről, babról, vagy rizsről – emelte ki. Igen, a bab és a rizs is. Bár elsősorban a lencsére koncentrálunk ilyenkor, amiből akár főzeléket, levest, vagy salátát készítünk, jó tudni, hogy a rizs vagy a bab, de akár a borsó is teljesen tökéletes szerencsehozónak a bőséget tekintve. A lényeg ugyanis az Csáki Zsolt szerint, hogy minél több, aprószemű alapanyagból készült ételt fogyasszunk. Szilveszterkor és újévkor is.
De ha már lencse, kollégánk új köntösbe bújtatta a lencsét, csupa olyan alapanyagból, ami jó eséllyel megtalálható otthon. Erről bővebben ITT olvashattok.
Halat csak szilveszterkor fogyasszunk, mert újévkor a „legenda szerint” elúszik a szerencsénkkel. Ugyanez áll a baromfikra is.

A malacot ma éjfélig nem szabad, mert akkor eltúrja a szerencsénket. Éjfél után viszont bátran együk, ugyanis szerencsét hoz.
Süssük elő!
Ha nem hatalmas a sertéshúsunk mérete és szeletben sütjük, mindenképpen kérgezzük le zsiradékban. Ez ugyanis magába zárja a hús szaftjait. Ezután fedő alatt, vagy letakarva süssük, mert így gőz veszi körül, és elkerülhető, hogy kiszáradjon. Persze utána pirítjuk is, miután levettük a fedőt vagy az alufóliát róla. Bármilyen fűszerrel ízesíthetjük, és a vele sült krumpli mennyei köret tud lenni Csáki Zsolt szerint.

Ha azonban csülökről van szó, először pároljuk meg sós, fűszeres lében és utána tegyük sütőbe – javasolta a gasztro-guru. Ehhez ajánlotta olvasóinknak a vele sült krumplit és a savanyúkáposzta-ágyat is. A sülés alatt az ízek egy mennyei kavalkádot alkotnak.
Jó étvágyat, jó sütögetést, főzést kívánunk! 🙂