quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy egészséges és kímélő fogás ami a babona szerint az új évben a pénztárcánkat is teletömi – Ez a lencseragu édesburgonyába töltve

2024. december 31.

A karácsony és a szilveszter után gyakran érezhetjük úgy, hogy kicsit elengedtük magunkat az ünnepi időszakban, és szükségünk van egy kis „újraindításra”. A karácsonyi időszakban bőséges, kalóriában gazdag ételeket fogyasztunk, gyakran többet, mint máskor. Ez a hirtelen megnövekedett kalóriabevitel súlygyarapodáshoz vezethet. Vannak akik bűntudatot éreznek az ebben az időszakban elkövetett „vétkek” miatt, de a divatmagazinok, a közösségi média és a környezetünk is gyakran sugallja, hogy az ünnepek után vissza kell állítanunk a „normális” testsúlyunkat.

Vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek a fogyásban, de ne feledjük, hogy önmagukban nem jelentenek csodát. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás a fogyás kulcsai.

A zsírégetés nem csak egy cél, hanem egy folyamat, amelyet számos tényező befolyásol, köztük az életmód, a táplálkozás és a fizikai aktivitás. A leghatékonyabb zsírégető módszerek kombinálják ezeket a tényezőket, hogy optimális eredményeket érjenek el.

Fontos megjegyezni: A zsírégetés egy komplex folyamat, és nincs egyetlen, mindenki számára tökéletes megoldás. Az alábbiakban bemutatott módszerek általános irányelveket nyújtanak, de mindenképpen érdemes egy személyi edzővel vagy dietetikus szakemberrel konzultálni az egyéni igényekhez igazított program összeállításához.

Kalóriadeficit: A zsírégetés alapja, hogy több kalóriát éget el, mint amennyit fogyaszt.
Fehérjebevitel: A fehérje segít az izomtömeg megőrzésében és növekedésében, ami fokozza az anyagcserét.
Összetett szénhidrátok: A teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök biztosítják a szükséges energiát és tápanyagokat.
Egészséges zsírok: Az avokádó, az olajos magvak és a zsíros halak segítenek a hormonok egyensúlyának fenntartásában.
Rendszeres étkezés: A gyakori, kisebb étkezések segítenek az anyagcsere felpörgetésében

Ma egy igencsak aktuálisnak mondható fogással készültünk, ami amellett hogy roppant ízletes és egészséges, még meg is alapozza a szerencsénket az új évre. Nézzük, hogyan készül a lencseragu édesburgonyába töltve.

Hozzávalók:

1 bögre lencse (előző este beáztatva)
4 db nagyobb édesburgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag
40 dkg aprított paradicsom
12.5 dkg bébispenót
0.5 tk édes-nemes pirospaprika
Só, bors ízlés szerint
Olívaolaj

Elkészítés:

Előkészítés: Az édesburgonyákat mossuk meg, félbevágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
Lencseragu: A beáztatott lencsét leszűrjük és egy lábasban feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi.
Sütés: Az édesburgonyákat a forró sütőbe tesszük és kb. 30-40 percig sütjük, amíg megpuhul.
Ragu elkészítése: Egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a köménymagot, az aprított paradicsomot, a pirospaprikát, sót és borsot ízlés szerint. Pár percig pároljuk.
Összeállítás: A megfőtt lencsét hozzáadjuk a raguhoz és összekeverjük. A megsült édesburgonyákat kivesszük a sütőből, óvatosan kivájjuk a belsejét, majd megtöltjük a lencseraguval. A tetejét megszórjuk bébispenóttal.
Tálalás: Forrón tálaljuk, esetleg egy kis joghurttal vagy tejföllel.

Tippek:

A lencsét különböző fűszerekkel is ízesítheted, például curryporral, korianderrel vagy chilivel.
A bébispenót helyett használhatsz más zöldséget is, például spenótot, rukkolát vagy brokkolit.
Az édesburgonyát tetszőleges méretűre vághatod. Ha kisebb darabokra vágod, gyorsabban sül.
A raguhoz adhatsz más zöldségeket is, például sárgarépát, zellert vagy padlizsánt.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu. nkp.hu