quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: A megunhatatlan diós-mákos egy igazi klasszikusa – Ez az igazi pozsonyi kifli

2024. december 29.

A pozsonyi kifli, vagy ahogy szlovákul nevezik, a Bratislavský rožok, több mint pusztán egy sütemény. Ez egy ízletes történelmi utazás, amely a Habsburg Birodalomtól a mai napig ível át.

A kifli elnevezéssel kapcsolatban több elmélet is létezik. Az egyik szerint Bécs sikertelen török ostroma után egy bécsi sütőmester találta ki, amikor a városon kívüli Szent István templom tornyán a török félholdat keresztre cserélték. A másik elmélet szerint a sziléziai zsidók már a 16. században sütöttek töltött édes tésztát.

A jelenlegi formájában ismert pozsonyi kiflit először egy Wilhelm Scheuerman nevű pék sütötte 1785-ben. A receptet később a pékséggel együtt megvette Georg Lauda. A kifli gyorsan népszerűvé vált, és Pozsony egyik jellegzetes süteményévé vált. A péksütemény szorosan összefonódott a város és a régió történelmével. A Habsburg Birodalom idején a kifli az arisztokraták és a polgárok kedvelt csemegéje volt. A 19. században a kifli már az egész Monarchia területén ismert volt.

A pozsonyi kifli ma is az egyik legnépszerűbb szlovák sütemény. Sok pékség és cukrászda készíti saját recept alapján, de az alapanyagok és az elkészítési mód mindig ugyanaz marad. A kiflit gyakran töltik mákkal vagy dióval, de kapható lekváros és csokoládés változatban is.

A pozsonyi kifli Magyarországon hungarikum. Idehaza is nagy népszerűségnek örvend. Sok pékségben és cukrászdában kapható, és gyakran szerepel az ünnepi asztalokon is. A kifli a magyar-szlovák kapcsolatok szimbólumává vált, és az egyik legkedveltebb közös ételünk. Íme egy hagyományos recept, amelyet saját ízlésed szerint variálhatsz.

Hozzávalók:

A tésztához:
500 g liszt
10 dkg élesztő
10 dkg porcukor
1 tojás
1 dl tej
10 dkg vaj
csipet só

A töltelékhez (mákos vagy diós):
200 g darált mák vagy dió
100 g cukor
50 g vaj
2 tojás sárgája
vanília aroma vagy reszelt citromhéj

Elkészítés:

Tészta: Langyos tejben oldd fel az élesztőt a cukorral. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olvasztott vajat és az élesztős keveréket. Gyúrj belőle sima, rugalmas tésztát. Meleg helyen kelj fel kb. 1 órát, amíg a duplájára nem nő.
Töltelék: A darált mákot vagy diót keverd össze a cukorral, a vajjal, a tojássárgájával és az aromával.
Formázás: A megkelt tésztát nyújtsd ki kb. fél centi vastagra. Vágj belőle hosszúkás háromszögeket. A tölteléket kanalazd a szélesebb végére, majd tekerd fel a kiflit.
Sütés: A kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Lehetőleg hagyj közöttük egy kis helyet, hogy legyen terük megnőni. Kenj meg őket felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 °C-on süsd őket aranybarnára, kb. 20-25 percig.

Tippek:

Ha szeretnéd, a tölteléket ízesítheted mazsolával, fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal is.
A kifliket porcukorral megszórva is tálalhatod.
Töltelék gyanánt használhatsz lekvárt is.
A töltelékhez olvasztott csokoládét is keverhetsz a dió mellé.
Készítheted sós változatban is. A tésztába sajtot reszelhetsz, a töltelék pedig lehet például sajt és sonka keveréke.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: nosolty.hu, streetkitchen.hu