quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 22. kedd
  -  Csilla, Noémi
Szórakozás

Konyhasarok: A gesztenyés kocka titkai – Így lesz igazán omlós és krémes!

2024. december 28.

A gesztenye nem csak a természet egyik legszebb ajándéka, hanem egy rendkívül ízletes és egészséges táplálék is. Édes, kissé diós íze és krémes állagú belseje miatt számos étel elkészítéséhez használják.

A szelídgesztenye hosszú évezredek óta szerves része Közép- és Dél-Európa táplálkozásának. Még a történelem előtti időkben is fontos táplálékforrásként szolgált az itt élő embereknek. Bár sokáig a rómaiakat tartották a gesztenye elterjesztőinek, a régészeti leletek cáfolják ezt a feltételezést. A szelídgesztenye őshonos volt Európában, sőt, Magyarországon is. A kisebb szemű fajtákat hagyományosan állatok takarmányozására használták, míg a nagyobb szeműeket emberi fogyasztásra. A gesztenye sokoldalúságának köszönhetően számos étel alapanyaga lett: levesekben, mártásokban, süteményekben egyaránt megtalálható volt. A természeti adottságokhoz alkalmazkodva a gesztenye a gabona és a burgonya hiányában is biztosította az élelmet.

Sütve: A legegyszerűbb elkészítési mód, amikor a héját bevágjuk, majd forró hamuban vagy sütőben sütjük.
Püréként: A sült gesztenyéből készített püré tökéletes alapanyag a különféle édességekhez, például a gesztenyés krémhez vagy a gesztenyés tortához.
Lisztként: A darált gesztenye lisztből sűrű leveseket, süteményeket és kenyereket készíthetünk.
Töltelékként: A húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez is remekül passzoló töltelék.

A gesztenye gazdag komplex szénhidrátokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló forrása a B-vitaminoknak, valamint a káliumnak és a magnéziumnak. Alacsony zsírtartalma miatt pedig diétázók számára is ideális választás. Ma egy igazán különleges és ízletes desszerttel készültünk, amely tökéletes az ünnepi asztalra. Mutatjuk, hogyan készül a gesztenyés kocka!

Hozzávalók:

A tésztához:
6 db tojás
6 evőkanál porcukor
10 dkg margarin
6 evőkanál liszt
0.5 csomag sütőpor
2 evőkanál keserű kakaópor

A krémhez:
20 dkg margarin
1 csomag vanília ízű pudingpor
3 dl tej
50 dkg gesztenyemassza
Porcukor ízlés szerint
Rum aroma (ízlés szerint)

A tejszínes réteghez (opcionális):
3 dl cukrozatlan habtejszín
2 ek porcukor

Elkészítés:

A tészta: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.
A krém: A pudingot a tejjel sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a gesztenyemasszát és az aromát. Alaposan összekeverjük.
Összeállítás: A kihűlt tésztára kenjük a krémet. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Amennyiben készült rá tejszínhab, azt rákenjük. Tálalás előtt kockákra vágjuk.

Tippek:

A tetejét díszíthetjük csokoládéöntettel, vagy reszelt csokoládéval.
A krémbe tehetünk egy kevés rumot vagy konyakot.
A krémbe keverhetünk egy kevés apró bogyós gyümölcsöt is, például áfonyát vagy ribizlit,
A tésztát sütés előtt megszórhatjuk darált dióval.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: oazis.hu, cookpad.hu, streetkitchen.hu