Konyhasarok: A gesztenyés kocka titkai – Így lesz igazán omlós és krémes!

A gesztenye nem csak a természet egyik legszebb ajándéka, hanem egy rendkívül ízletes és egészséges táplálék is. Édes, kissé diós íze és krémes állagú belseje miatt számos étel elkészítéséhez használják.
A szelídgesztenye hosszú évezredek óta szerves része Közép- és Dél-Európa táplálkozásának. Még a történelem előtti időkben is fontos táplálékforrásként szolgált az itt élő embereknek. Bár sokáig a rómaiakat tartották a gesztenye elterjesztőinek, a régészeti leletek cáfolják ezt a feltételezést. A szelídgesztenye őshonos volt Európában, sőt, Magyarországon is. A kisebb szemű fajtákat hagyományosan állatok takarmányozására használták, míg a nagyobb szeműeket emberi fogyasztásra. A gesztenye sokoldalúságának köszönhetően számos étel alapanyaga lett: levesekben, mártásokban, süteményekben egyaránt megtalálható volt. A természeti adottságokhoz alkalmazkodva a gesztenye a gabona és a burgonya hiányában is biztosította az élelmet.

Sütve: A legegyszerűbb elkészítési mód, amikor a héját bevágjuk, majd forró hamuban vagy sütőben sütjük.
Püréként: A sült gesztenyéből készített püré tökéletes alapanyag a különféle édességekhez, például a gesztenyés krémhez vagy a gesztenyés tortához.
Lisztként: A darált gesztenye lisztből sűrű leveseket, süteményeket és kenyereket készíthetünk.
Töltelékként: A húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez is remekül passzoló töltelék.
A gesztenye gazdag komplex szénhidrátokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló forrása a B-vitaminoknak, valamint a káliumnak és a magnéziumnak. Alacsony zsírtartalma miatt pedig diétázók számára is ideális választás. Ma egy igazán különleges és ízletes desszerttel készültünk, amely tökéletes az ünnepi asztalra. Mutatjuk, hogyan készül a gesztenyés kocka!
Hozzávalók:
A tésztához:
6 db tojás
6 evőkanál porcukor
10 dkg margarin
6 evőkanál liszt
0.5 csomag sütőpor
2 evőkanál keserű kakaópor
A krémhez:
20 dkg margarin
1 csomag vanília ízű pudingpor
3 dl tej
50 dkg gesztenyemassza
Porcukor ízlés szerint
Rum aroma (ízlés szerint)
A tejszínes réteghez (opcionális):
3 dl cukrozatlan habtejszín
2 ek porcukor
Elkészítés:
A tészta: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.
A krém: A pudingot a tejjel sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a gesztenyemasszát és az aromát. Alaposan összekeverjük.
Összeállítás: A kihűlt tésztára kenjük a krémet. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Amennyiben készült rá tejszínhab, azt rákenjük. Tálalás előtt kockákra vágjuk.
Tippek:
A tetejét díszíthetjük csokoládéöntettel, vagy reszelt csokoládéval.
A krémbe tehetünk egy kevés rumot vagy konyakot.
A krémbe keverhetünk egy kevés apró bogyós gyümölcsöt is, például áfonyát vagy ribizlit,
A tésztát sütés előtt megszórhatjuk darált dióval.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: oazis.hu, cookpad.hu, streetkitchen.hu