quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: A két nagy kedvencük házasításából készült desszert – Ez a tiramisus palacsintatorta

2024. december 26.

A kávé, ahogy ma ismerjük, hosszú és izgalmas utat tett meg, mire elnyerte mai, töretlen népszerűségét. A legendák szerint felfedezése Etiópiához köthető, ahol egy juhász megfigyelte, hogy kecskéi egy bizonyos cserje bogyóitól élénkebbé váltak. Kíváncsiságától vezérelve ő maga is megkóstolta a bogyókat, és hamarosan érezte serkentő hatásukat.

A kávétermesztés és -fogyasztás az arab világban vált széles körben elterjedtté. A 15. századra már számos kávéház nyílt meg a Közel-Keleten, amelyek hamarosan társadalmi és kulturális élet központjaivá váltak. A kávéházakban nemcsak ittak, hanem beszélgettek, üzleteltek és információkat cseréltek.

Európába a 17. században érkezett meg a kávé, és hamarosan meghódította a kontinenst. Az első európai kávéházak Velencében nyíltak, majd Párizsban, Londonban és más nagyvárosokban is megjelentek. A kávéházak a felvilágosodás idején fontos szerepet játszottak az eszmék terjesztésében, a tudományos és művészeti életben.

A kávéházak a társadalmi élet központjaivá váltak. Itt találkoztak a művészek, írók, filozófusok, kereskedők és politikusok. A kávéházakban folytatott beszélgetések gyakran formálták a közvéleményt és befolyásolták a történelem alakulását.

A kávétermesztés a gyarmati korszakban jelentős gazdasági tényezővé vált. A hollandok, a franciák és a britek nagy területeket ültettek be kávécserjékkel Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. A kávékereskedelem hatalmas profitot hozott a gyarmati hatalmaknak.

A 20. században a kávéfogyasztás világszerte elterjedt. A különböző kávéfajták, pörkölési módok és elkészítési technikák sokasága lehetővé tette, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő kávét. A kávé ma már nemcsak egy ital, hanem egy életstílus is. A kávézók a világ minden táján népszerű találkozóhelyek, ahol az emberek kikapcsolódnak, társasági életet élnek és új ötleteket szereznek.

A kávé nemcsak egy serkentő ital, hanem egy szimbólum is, amely az éberséget, a társaságot és az élvezeteket képviseli. Kiváló alapjául szolgál mai receptünknek, ami a tiramisus palacsintatorta lesz.

Hozzávalók:

A palacsintához:
25 dkg liszt
6 db tojás
10 dkg cukor
1 csipet só
5 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
1 dl erős kávé

A krémhez:
500 g mascarpone
250 ml habtejszín
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

Palacsinta: A lisztet, a tojásokat, a cukrot, a sót és a tejet alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a kávét. Forró, olajos serpenyőben kisütjük a palacsintákat.
Krém: A mascarponét a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk.
Összeállítás: Egy tál aljára rakunk egy réteg palacsintát, meglocsoljuk kávéval, majd rákenjük a krém egy részét. Ismételjük a rétegezést, amíg el nem fogy az alapanyag. A tetejét kakaóporral szórjuk meg.
Hűtés: Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém összeálljon és az ízek összeérjenek.

Tippek:

A kávéba tehetünk egy kevés rumot vagy konyakot is, hogy még intenzívebb legyen az íz.
A díszítéshez használhatunk reszelt csokoládét vagy friss gyümölcsöket is.
Ha a kakaópor mellett döntünk, fehér csokit reszelve rá még kontrasztosabb lesz az ételünk.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: hcoffeein.hu, femina.hu, inpassionoftastylife.blog.hu