quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Új ételeket varázsolhatunk az ünnepi maradékból

2024. december 25.

Ugyan kinek ne lenne ismerős az érzés, amikor már dugig van töltött káposztával, sültekkel, süteményekkel, de sajnálja a maradékot kidobni. Ne is tegyük, mutatunk pár trükköt és spéci receptet, amivel teljesen új ételeket varázsolhatunk az asztalra, ezzel nem csak maradékot mentünk, de spórolunk is az újrafelhasználással.

A töltött káposzta új élete

A magyar karácsonyi menü egyik központi eleme a töltött káposzta. Ki rizzsel, ki gerslivel, ki csak húsból készíti, ki tölti, ki csak aprókáposztával rotyogtatja, az bizonyos, hogy minden háznál az ünnepi ételek között van. És bár jól tudjuk, hogy felmelegítve is mennyei, sőt, talán még finomabb is, a harmadik napon már unhatjuk. Lefagyasztani is jó ötlet, ezzel is teszünk az ételpazarlás ellen – mi ezt is alkalmazzuk rendszeresen, mert milyen jó már január közepén, végén előkapni és élvezni újra az ízeket. De van új élete is.

Húsgolyóból rakottas, vagy tortilla-tekercs, káposztából korhely leves.

Szedjük ki a húsgolyókat és mossuk át szűrőben egy kicsit. Majd törjük össze egy tálban, ezzel egy darált húsos ragut kapunk, ami bármilyen rakottas alapeleme lehet. Miután megkaptuk a ragut, pirítsunk meg serpenyőben egy kis vöröshagymát, majd forgassuk hozzá a húst, és pirítsuk le. Főzzünk héjában burgonyát, majd meghámozva szeljük karikára, és rétegezzük a hússal tepsiben. Mehet a rétegek közé fokhagymás tejföl, de akár besamel mártás is (utóbbival a francia rakott krumpli-vonal felé mozdulunk el). Tetejére tehetünk reszelt sajtot, majd 180 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

francia jellegű rakott krumpli

Tipp1: természetesen mehet bele egy kis füstölt száraz kolbász is karikázva, vagy lecsókolbász.

Tipp2: ha a besameles verziót választjuk, dúsítsuk a húst egy kis majorannával és kakukkfűvel, vagy borsikafűvel és máris egy teljesen új ízvilágot kapunk a hagyományos rakott krumplihoz képest is.

Tipp3: Bármilyen más zöldséget is használhatunk, akár maradék párolt zöldséget is kiválóan felhasználhatunk így.

Tipp4: a maradék rizsköretet is felhasználhatjuk, a rétegek közé ugyanúgy tejföl vagy besamel kerül, és a tetejére sok-sok sajt.

Tipp5: a megmaradt tölteléket lepirítva, zöldségekkel, reszelt sajttal, öntettel dúsítva tortilla-lapba is tölthetjük.

Korhely leves

A savanykás levesek egyébként is nagyon jót tesznek a sok napos nagy evészetek után, maga a káposzta pedig rosstartalmának köszönhetően remekül segíti mind az emésztést, mind az egészséges bélflóránk fenntartását.

A korhely levest számtalan módon készítik, mindenki kicsit a saját szája ízére szabja azt.

A maradék töltött káposzta káposztáját és levét használjuk fel, ezt hígítsuk fel vízzel, tegyünk bele babérlevelet, ici-pici étel ecetet, apróra vágott répát és gyökeret, és valamilyen húst (elhagyható). Ez van, akinél egy kis füstölt kolbász, van, akinél virsli, és van, aki a füstölt nyúlját szereti. De ha éppen van otthon egy kis füstölt sonka, tegyük bele apróra vágva és rotyogtassuk míg a friss zöldségek és a hús meg nem főnek. Ezután tejfölt keverünk bele és már fogyaszthatjuk is.

Tipp1: van, aki krumplit is tesz ebbe a levesbe, szerintünk azzal is mennyei.

Tipp2: ha nagyon sokat ettünk és könnyed levesre vágyunk, a füstölt húst mindenképpen hagyjuk ki belőle.

Köretek átvarázsolása pikk-pakk

A maradék krumplipüré nem igazán finom már második vagy harmadik nap, viszont remek pásztorpitét készíthetünk belőle. Ehhez a darálhúst a krumplipürével rétegezzük, a pürébe 3 tojás sárgáját keverjünk bele, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.

Tipp: mehet ennek a tetejére is sajt, de a rétegek között szerepelhet maradék párolt zöldségköret is.

A krumplipüréből krumpli gombóc levest is készíthetünk. Ehhez a pürét lisztezzük, adunk hozzá egy tojást, összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, majd sárgarépával, gyökérrel, petrezselyemmel együtt megfőzzük, paprikás rántással dúsítjuk.

Pásztorpite

A maradék párolt zöldségköretből mi már régóta készítjük a különféle salátákat. Semmi mást nem kell tennünk ehhez, mint tejfölt egy kis fokhagymával kikeverni és összeforgatni a zöldséggel, kis apróra vágott lilahagymával bolondítani, majd állni hagyni. Sült húsok, de rántott hús, rántott sajt mellé is kiváló köret, de magában kanalazva is isteni.

Tipp: főzhetünk hozzá burgonyát, amit nagyon apróra vágunk, ha megfőtt és úgy keverjük hozzá a zöldségkeverékhez. De tehetünk bátran bele apróra vágott csemege vagy kovászos uborkát, és bármilyen zöldséget, amit szeretünk. Mi például szeretjük ezt a rögtönzött salátát paradicsommal fogyasztani.

Sült húsokból isteni szendvics

A maradék sült húst, ha szárnyas, szedjük szálaira, keverjünk hozzá tejfölös majonézt, vagy ketchupos barbeque szószt, és máris kiváló szendvics betét lesz. A sült sertéshúst tegyük aprítógépbe, fűszerezzük, dúsítsuk tejföllel, fokhagymával. Az így készült krém kiváló melegszendvics krém lehet, csak sajt kell rá és kész is a tápláló vacsora.

Tépett hús

Maradék sütik

A bejgliből, kalácsból, mézeskalácsból, zserbóból isteni pohárkrémeket rittyenthetünk, ehhez törjük vagy vágjuk apró darabokra a süteményt, főzzünk vanília pudingot, vagy csokoládépudingot, és rétegezzük. Hagyjuk hűtőben állni néhány órát és már kanalazhatjuk is.

A megmaradt bejgli is tökéletes pohárkrémnek

Tipp1: mehet a rétegek közé és a tetejére is tejszínhab, vagy megmaradt darált dió, mandulaforgács, kókuszreszelék, bármilyen befőtt is.

Tipp2: Ha csokisat készítünk, tegyünk bele egy kis rumot vagy rumaromát, a vaníliásba egy kis fahéjat.

Ne feledjük, a maradékmentéssel nemcsak az ételpazarlás ellen teszünk, a pénztárcánkat is kíméljük és változatos ételeket ehetünk a megmaradt alapanyagokból.

fotók:istock