quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: A végtelenül habos mennyország, amelyet bűn kihagyni – Ez a madártej szelet

2024. december 25.

Magyarország gazdag cukrászati hagyományokkal rendelkezik, ez alól Csongrád-Csanád Vármegye se kivétel. Térségünkben számos kiváló cukrászda várja az édesszájúakat. Bár a „leghíresebb” cím viszonylagos és ízlés kérdése, a következő cukrászdák rendszeresen felmerülnek a helyiek és a turisták körében is, amikor a legjobb süteményekről és tortákról van szó.

REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szeged egyik legkedveltebb cukrászdája, a REÖK széles választékban kínál kézműves süteményeket, tortákat és egyéb finomságokat. Kiváló minőségű alapanyagokból készülnek termékeik, amelyeket a hagyományos receptek és a modern ízvilág ötvözésével hoznak létre.

Rétesház, Mórahalom
A Rétesház a városközponttól nem messze található, a Szent Erzsébet gyógyfürdő nyári bejáratától 300 méterre. Az érdeklődők a hagyományosan készült, kézzel húzott réteseket a szabadtéri teraszon fogyaszthatják el a vendégek.

Virág Cukrászda, Szeged
A 19. század óta üzemelő cukrászda nemcsak finom süteményeiről, tortáiról és kávéiról híres, hanem történelmi jelentőségéről is. Az épület a szegedi nagy árvíz után épült, és az újjáépítés központja volt.

Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
A város egyik legnépszerűbb cukrászdája, mely kellemes környezetben várja vendégeit a hét minden napján. Kávézóként, cukrászdaként és fagyizóként is üzemel, így szinte mindenki megtalálja a kedvére való finomságot.

Gyarmati Cukrászda, Makó
Hosszú múltra és hagyományokra visszatekintő cukrászda. Kiváló minőségű, friss alapanyagokból készített süteményeik és tortáik miatt generációk kedvelt helye. A cukrászda hangulatos, családias környezetben várja vendégeit, ahol megkóstolhatják a helyi specialitásokat is.

A madártej szelet egy klasszikus magyar sütemény, amelyet számos cukrászda kínálatában felfedezhetünk. Bár az ő esetükben a pontos recept cukrászdánként eltérhet, az alapelvek megegyeznek. Mutatjuk is, mi hogyan készítjük ezt a süteményt.

Hozzávalók:

A tésztához:
6db tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
1 csomag sütőpor

A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
8 ek cukor
8 dl tej
15 dkg vaj

A tetejére:
4 dl habtejszín
étcsokoládé

Elkészítés:

Piskóta: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.
Krém: A tejet felforraljuk, a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a forró tejjel elkeverjük. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a zselatint és a vaníliás cukrot. Hagyjuk kihűlni, majd a habbá vert tejszínnel összekeverjük.
Összeállítás: A kihűlt piskótát megkenjük a krémmel, majd csokoládébevonattal vonjuk be.

Tippek:
A madártej szelet elkészítése időigényes feladat, tehát rá kell azt szánni, de az eredmény mindenképpen megéri.
Ha szeretnéd kicsit könnyebbé tenni a dolgodat, készítheted bolti piskótából is.
A krémhez használhatsz különböző ízesítőket, például rumot vagy kávét.
Létezik a süteménynek olyan változata is ahol a krém többrétegű, és változó izesítésű (pl. csokis).

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: sobors.hu, etelkalauz.hu