Konyhasarok: Az édeskés, habos-lekváros ízvilág olyan változatos, mint a hölgyek hangulata – Süssünk női szeszélyt!

Az evőeszközök helyes használata nem csak az udvariasság, de az étkezés élvezetének záloga is. Az alábbiakban bemutatjuk az alapvető szabályokat, amelyeket érdemes betartani, ha esetleg az angol királyi családhoz kapnánk ebédre egy meghívást.
A tányér: A tányér a terítés középpontja. Erre kerülnek az ételek.
Villák: A tányér bal oldalára kerülnek, kívülről befelé haladva. Az első villa az előételhez, a következő a főételhez való.
Kések: A tányér jobb oldalára kerülnek, éllel befelé fordítva.
Kanalak: A leveseskanál a kés mellett, a desszertes kanál pedig a tányér fölött kap helyet.
Poharak: A pohár vagy a poharak a kés fölött, jobb oldalon helyezkednek el.
Az evőeszközök használata
Kívülről befelé: Az evőeszközöket mindig kívülről befelé haladva használjuk.
Villa: A villát általában a bal kézben tartjuk, és a fogait lefelé fordítva szúrjuk az ételbe.
Kés: A kést a jobb kézben tartjuk, és a pengét az étel felé fordítva vágunk.
Kanál: A levest a kanál szélével merjük, majd a szánkhoz emelve isszuk.
Desszert: A desszerthez használt evőeszközök a tányér fölött helyezkednek el. A kanál nyele jobbra, a villa nyele balra néz.
A mellékelt ábrán pontosan láthatjuk, mit és hol találunk meg. (A minőségért elnézését kérjük kedves olvasóinknak. Sajnos az internet nem bővelkedik ilyen témájú képekben, a mi érkészletünk pedig hiányos volt).

Ha már hatalmába kerített az ünnepi hangulat, maradjunk a felsorolás utolsó tételénél, azaz a desszertnél. Igaz, hogy ma nem egy modern, éttermi süteménnyel készültünk, de önnön pompájában mégis bármelyik királyi asztalon megállná a helyét.
A női szeszély egyértelműen a régebbi korok süteményei közé tartozik. Nagyanyáink és dédanyáink konyhájában gyakran szerepelt, és a családi ünnepek elengedhetetlen része volt. Az elkészítéséhez mindössze néhány egyszerű alapanyagra van szükség. Innen is látszik, hogy ez a sütemény bizony hosszú múltra tekint vissza. Sajnos az utóbbi évtizedekben kissé feledésbe merült. Ennek oka talán az lehet, hogy változik a közízlés. újabb, divatosabb sütemények jelentek meg, emellett a rohanó világunkban egyre kevesebb idő marad a házi sütemény készítésére.

Hozzávalók:
Tésztához:
12 dkg vaj
6 tojássárgája
5 evőkanál cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Habhoz:
6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
Krémként:
baracklekvár
Elkészítés:
Tészta: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a nedves hozzávalókhoz adjuk. Egy kerek formát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. 170°C-on kb. 20 percig sütjük.
Hab: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral és a citromhéjjal.
Összeállítás: A megsült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük baracklekvárral. A tetejére halmozzuk a tojáshab habot. Visszatesszük a sütőbe, és még néhány percig sütjük, amíg a hab kissé megpirul.
Tippek:
A tésztát ízesítheted másféle lekvárral is.
A hab készítése közben tehetsz bele vaníliás cukrot. Így egész más karakterű lesz a süteményed
vagy akár fahéjjal, vaníliával is.
A tetejére szórhatsz dió-, mogyoró-, vagy akár manduladarabkákat is.
Ha végleg össze akarod zavarnia vendégeid, hogy miből készült, a habba tehetsz néhány csepp ételfestéket, hogy színesebb legyen a süti.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: streetkitchen.hu, mindmegette.hu, newyorkcafe.hu