quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Isteni desszert kevés munka ráfordításával – Készítsünk kivis joghurttortát

2024. december 22.

A kivi eredetileg Kínából származik, és az Actinidia nemzetségbe tartozik. Az utóbbi évtizedekben azonban világszerte elterjedt a termesztése, így már Új-Zélandon, Olaszországban és számos más országban is jelentős mennyiségben állítják elő.

Megjelenésében tojásdad alakú, 5-8 centiméter hosszú a gyümölcs, melynek színe barna. Kívül szőrös héj, belül zöld, lédús hús, és apró, fekete magvak jellemzik. Íze édes de enyhén savanykás, illata jellegzetes, aromás. Ha a kivit kicsit megnyomkodjuk, és puha tapintású, akkor érett.

A kivi nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például:
C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, segít a vas felszívódásában.
K-vitamin: Fontos szerepet játszik a véralvadásban.
E-vitamin: Antioxidáns hatású, védi a sejteket a károsodástól.
Kálium: Segít szabályozni a vérnyomást.
Rostok: Jótékony hatással vannak az emésztésre.

A kivi rendszeres fogyasztásának számos egészségügyi előnye van:
Erősíti az immunrendszert: Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően.
Javítja az emésztést: Rosttartalma segíti a bélműködést.
Csökkenti a vérnyomást: Káliumtartalma miatt.
Véd a szívbetegségektől: Antioxidáns hatásának köszönhetően.
Segít az alvásban: Egyes tanulmányok szerint a kivi fogyasztása elősegíti az alvást.

A kivit frissen fogyaszthatjuk, de felhasználhatjuk gyümölcssalátákban, smoothie-kban, desszertekben vagy akár savanyúságok készítéséhez is. Ma egy kivis joghurttortát készítünk el.

Hozzávalók:

A tésztához:
200 g keksz
100 g olvasztott vaj

A krémhez:
500 g natúr joghurt
100 ml tejszín
4-5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag zselatin
3-4 db kivi

Elkészítés:

A tészta elkészítése: A kekszet daráld vagy morzsold le apró darabokra. Keverd össze az olvasztott vajjal. Egy tortaforma aljára egyenletesen oszd el a keveréket, és kicsit nyomkodd meg.

A krém elkészítése:
A zselatinport tedd hideg vízbe és kavard el egyenletesen.
A joghurtot a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd simára.
A tejszínből készíts kemény habot.
A beáztatott zselatint lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel, majd keverd óvatosan a joghurtos krémhez.
Végül forgasd bele a tejszínhabot is .

Összeállítás:
Öntsd a krémet a tésztára. A kiviket hámozd meg, szeleteld fel és helyezd a torta tetejére.
Tedd hűtőbe vagy hideg helyre legalább 2 órára megdermedni.

Tippek:

A natúr joghurt helyett görög joghurtot is használhatsz, így még gazdagabb lesz.
A kekszes alap helyett használhatsz babapiskótát, de akár magad is süthetsz egy piskótatésztát az alaphoz.
A cukor mennyiségét az ízlésed szerint állíthatod.
Használhatsz a cukor helyett édesítőket is, készítheted például eritrittel vagy xilittel az ételt.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: Wikipédia, Pinterest, fraicheliving.com