Konyhasarok: Isteni desszert kevés munka ráfordításával – Készítsünk kivis joghurttortát

A kivi eredetileg Kínából származik, és az Actinidia nemzetségbe tartozik. Az utóbbi évtizedekben azonban világszerte elterjedt a termesztése, így már Új-Zélandon, Olaszországban és számos más országban is jelentős mennyiségben állítják elő.
Megjelenésében tojásdad alakú, 5-8 centiméter hosszú a gyümölcs, melynek színe barna. Kívül szőrös héj, belül zöld, lédús hús, és apró, fekete magvak jellemzik. Íze édes de enyhén savanykás, illata jellegzetes, aromás. Ha a kivit kicsit megnyomkodjuk, és puha tapintású, akkor érett.

A kivi nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például:
C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, segít a vas felszívódásában.
K-vitamin: Fontos szerepet játszik a véralvadásban.
E-vitamin: Antioxidáns hatású, védi a sejteket a károsodástól.
Kálium: Segít szabályozni a vérnyomást.
Rostok: Jótékony hatással vannak az emésztésre.
A kivi rendszeres fogyasztásának számos egészségügyi előnye van:
Erősíti az immunrendszert: Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően.
Javítja az emésztést: Rosttartalma segíti a bélműködést.
Csökkenti a vérnyomást: Káliumtartalma miatt.
Véd a szívbetegségektől: Antioxidáns hatásának köszönhetően.
Segít az alvásban: Egyes tanulmányok szerint a kivi fogyasztása elősegíti az alvást.

A kivit frissen fogyaszthatjuk, de felhasználhatjuk gyümölcssalátákban, smoothie-kban, desszertekben vagy akár savanyúságok készítéséhez is. Ma egy kivis joghurttortát készítünk el.
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g keksz
100 g olvasztott vaj
A krémhez:
500 g natúr joghurt
100 ml tejszín
4-5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag zselatin
3-4 db kivi
Elkészítés:
A tészta elkészítése: A kekszet daráld vagy morzsold le apró darabokra. Keverd össze az olvasztott vajjal. Egy tortaforma aljára egyenletesen oszd el a keveréket, és kicsit nyomkodd meg.
A krém elkészítése:
A zselatinport tedd hideg vízbe és kavard el egyenletesen.
A joghurtot a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd simára.
A tejszínből készíts kemény habot.
A beáztatott zselatint lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel, majd keverd óvatosan a joghurtos krémhez.
Végül forgasd bele a tejszínhabot is .
Összeállítás:
Öntsd a krémet a tésztára. A kiviket hámozd meg, szeleteld fel és helyezd a torta tetejére.
Tedd hűtőbe vagy hideg helyre legalább 2 órára megdermedni.
Tippek:
A natúr joghurt helyett görög joghurtot is használhatsz, így még gazdagabb lesz.
A kekszes alap helyett használhatsz babapiskótát, de akár magad is süthetsz egy piskótatésztát az alaphoz.
A cukor mennyiségét az ízlésed szerint állíthatod.
Használhatsz a cukor helyett édesítőket is, készítheted például eritrittel vagy xilittel az ételt.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: Wikipédia, Pinterest, fraicheliving.com