Konyhasarok: Ízekben a kelet és a dél találkozása – Ez az egzotikum a mangós csirke

A mangó, sokak szerint ezen a bolygón az egyik legízletesebb és legváltozatosabb gyümölcsök közé tartozik. Az édes, lédús és illatos húsával sokak kedvence, és nem véletlenül. De mi is rejlik ennek a trópusi gyümölcsnek a belsejében?
A mangó külső megjelenése fajtától függően igen változatos. Lehet ovális, kerek vagy akár hosszúkás is. A héja általában zöld, de éréskor sárgára, narancssárgára vagy akár pirosra is színeződhet. A belseje lédús, rostos és általában sárga színű, de vannak olyan fajták is, amelyeknek a húsa narancssárga vagy akár vöröses színű. A mangó közepén egy nagy, lapos mag található.
A mangó íze édes és intenzív, kissé savanykás beütéssel. Az aromája rendkívül intenzív, egzotikus és emlékezetes. Az ízvilág fajtától függően szintén változhat, lehet édesebb vagy savanykásabb, akár kissé fűszeres beütésű is.

A mangó őshazája India, ahol már évezredek óta termesztik. Ma már a világ számos trópusi és szubtrópusi táján megtalálható, így például Thaiföldön, Vietnamban, Mexikóban és Brazíliában. A mangófa viszonylag nagyra nő, és hosszú élettartamú. A termések nyáron érnek.
A mangó nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag A-, C- és E-vitaminban, valamint számos ásványi anyagban, például káliumban és magnéziumban. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a látás védelméhez és a szív egészségének megőrzéséhez. A mangó rosttartalma is jelentős, így segíthet az emésztésben.
A jó mangó illatos, kissé puha tapintású és enyhe nyomásra kissé benyomódik. Kerüljük a túl kemény vagy túl puha mangókat. Ha a héja foltos vagy sérült, az a romlás jele lehet.
A mangó frissen fogyasztva a legfinomabb, de számos más étel elkészítéséhez is felhasználható. Készíthetünk belőle smoothie-t, lekvárt, salsát (mártogatós), vagy akár süteményt is. A mangó kiválóan illik a húshoz és a halhoz is. Mi most egy mangós csirkét mutatunk be.

Hozzávalók (4 személyre):
500 g csirkemellfilé (kockákra vágva)
2 érett mangó (kockákra vágva)
1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
2 evőkanál zsiradék vagy olaj
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
1/2 csésze csirke alaplé
Friss koriander levelek a díszítéshez
Elkészítés:
Előkészítés: Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az zsiradékot.
Csirke pirítása: Add hozzá a csirkekockákat és süsd aranybarnára minden oldalát.
Hagyma és fokhagyma: Vedd ki a csirkét a serpenyőből, majd ugyanabban az zsiradékban pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát.
Fűszerezés: Tedd vissza húst a serpenyőbe, majd öntsd hozzá a szójaszószt, a mézet, add hozzá a koriandert és a cayenne borsot. Keverd jól össze.
Párolás: Öntsd fel a serpenyőt a csirke alaplével, majd takard le és párold körülbelül 15 percig, vagy amíg a csirke megpuhul.
Mangó hozzáadása: Végül add hozzá a mangókockákat és forrald össze az egészet még néhány perc alatt.
Tálalás: Tálald a mangós csirkét rizzsel vagy tésztával, és szórj rá friss koriander leveleket. Ha könyedebb fogást szeretnél, salátával is kiváló.
Tippek:
Ha pikánsabb ízre vágysz, adhatsz hozzá egy kis chili paprikát is.
Dúsíthatod az ételt zöldségekkel, például kaliforniai paprikával vagy bambuszhajtással.
Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, például gyömbérrel, kurkumával vagy curry porral.
Ha krémesebb szószt szeretnél, akkor a végén adj hozzá egy kis tejszínt vagy tejfölt.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: streetkitchen.hu, housedigest.com