quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

A kézműves szaloncukrok nyomába szegődtünk

2024. december 20.

Dani Róbert, a székkutasi Choco Moon Kft. tulajdonosa szerint a szaloncukor hagyományos magyar édesség, ez varázsolja teljessé az ünnepeket. Az elmúlt években tapasztalt változásokról, a szaloncukor készítésének rejtelmeiről és a legkülönlegesebb ízek megalkotásáról beszélgettünk vele.

– Az elmúlt 15 évben a szaloncukor fogyasztás Magyarországon valamelyest csökkent: míg 2010 körül 5000 tonna szaloncukor fogyott évente átlagosan, ez a szám napjainkban 3500 tonna körüli – mondta Róbert. A hagyományos ízek, mint a zselés, a kókuszos vagy a rumos-kakaós, továbbra is vezetik a népszerűségi listát. Ugyanakkor az új ízek iránti kereslet is folyamatosan nő, főleg a magas minőségű desszertszaloncukrok körében.

Egy kézműves gyártó rugalmasabban tud új ízeket kipróbálni, mint egy ipari termelő. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan reagáljunk a piaci igényekre

– tette hozzá.

Mi teszi „tökéletessé” a szaloncukrot?

A Choco Moon alapelve szerint a szaloncukor akkor igazán jó, ha a csokoládé minősége kifogástalan.

– A fogyasztó először a csokoládéval találkozik, és ez határozza meg az első benyomást. Az étcsokoládénál könnyebb megtalálni a töltelékhez illő harmóniát, míg tejcsokoládé esetén nagyon kell figyelni, hogy a végeredmény ne legyen túl édes – magyarázta Róbert. A tökéletes szaloncukor készítéshez kiemelkedő fontosságúak a minőségi alapanyagok, valamint a gyártási precizitás.

Kísérletezés az ízekkel

A legkülönlegesebb ízünk a chilis-szarvasgombás trüffel étcsokoládé szaloncukor volt, de nem mindenki rajongott érte

– vallotta be Róbert. – A szarvasgomba kifejezetten megosztó ízvilág, főleg csokoládéval kombinálva.

Az ilyen kísérletek azonban hozzájárulnak a gyártó kreativitásának fejlődéséhez és a piaci sokszínűség növeléséhez.

Róbert szerint az ízek megalkotásánál kulcsfontosságú a csokoládé és a töltelék harmóniája.

– Ha a termék túl édes, az ember hamar eltelítődik tőle. Ezért a csokoládé legyen roppanós, a töltelék pedig krémes, amit a ropogós textúrak tesznek még izgalmasabbá. Erre most nagyon jó példa a Dubai csoki, melynek különlegessége a lágy pisztáciakrémben található roppanós pirított kadayif tészta.

Az új ízek megszülése

Egy új szaloncukor megalkotása akár hónapokat is igénybe vehet.

– A legtöbb időt az alapanyagok felkutatása és kiválasztása veszi igénybe. Amikor megvan minden alapanyag, akkor elkezdődik a mintakészítés, általában több személy kóstolja a terméket, és a vélemények alapján, ha szükséges még változtatunk rajta. A legnagyobb kihívás az ízek összhangja jelenti, ne legyen túl tolakodó az elképzelt ízvilág, de még kellemesen érezhető legyen, bár ez is sok esetben ízlés kérdése. Ha már összeállt a végleges receptúra a gyártás már a napi kapacitás függvénye – mondta Róbert. Az egész folyamat, az alapanyag kereséstől a termék piacra kerüléséig, akár három hónapot is igénybe vehet.

Technológiai kihívások

A szaloncukor készítése során a technológiai folyamatok betartása is kulcsfontosságú.

– A csokoládé temperálása, a töltelék elkészítése és a gyártási lépések szigorú betartása elengedhetetlen. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a gyártás már nem jelenthet akadályt – árulta el a szakember.

Fotó: Illusztráció (MTI / Máthé Hunor)