Konyhasarok: Nem csak saját zsírjában sülve mennyei a kacsa, elő a narancsszeletekkel! – Készítsünk narancsos kacsát

A narancs őshazája Dél-Kína és Indokína. Már az ókorban termesztették a Közel-Keleten. Európába a középkorban érkezett, valószínűleg arab közvetítéssel. Eleinte inkább dísznövényként tartották, majd fokozatosan felfedezték gyógyhatásait és ízét.
A nagy földrajzi felfedezések korában a portugál és spanyol hajósok vitték magukkal a narancsot az újonnan felfedezett területekre. A gyümölcs a hosszú hajóutak során a skorbut elleni védekezésben is fontos szerepet játszott, hiszen gazdag C-vitamin forrás.
A narancs a 16. századtól kezdve fokozatosan elterjedt a világ minden táján, ahol a klíma alkalmas volt termesztésére. A spanyolok és portugálok a gyarmati birtokaikon, például Amerikában és Afrikában is nagy területeken telepítettek narancsfákat.

A narancs termesztése otthon egy izgalmas kihívás. A feltételek megteremtése nem könnyű, de persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. A narancsfák melegkedvelő növények, ezért az éghajlati viszonyoknak megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számukra.
Melyek ezek?
Fény: A narancsfák nagyon sok napfényt igényelnek, ezért a lehető legnaposabb helyre kell tenni őket.
Hőmérséklet: A narancsfák nem szeretik a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat. Ideális számukra a 18-25 °C közötti hőmérséklet. Télen érdemes hűvösebb helyre tenni őket, de vigyázzunk, nehogy fagykárt szenvedjenek.
Páratartalom: A narancsfák szeretik a magas páratartalmat. Rendszeresen permetezzük a leveleiket, vagy tegyünk a növény köré vízzel teli edényeket.
Talaj: A narancsfák jól vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényelnek. A legjobb, ha speciális citrusféléknek való földkeveréket használunk.
Öntözés: A narancsfákat rendszeresen, de mértékkel kell öntözni. A talaj mindig legyen kissé nedves, de ne álljon a vízben.
Tápanyagok: A narancsfáknak rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Tavasszal és nyáron érdemes havonta egyszer citrusféléknek való tápoldattal megöntözni őket.
Betegségek és kártevők: A narancsfákat számos betegség és kártevő támadhatja meg. Rendszeresen vizsgáljuk át a növényünket, és ha bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal kezeljük.
Átültetés: A fiatal narancsfákat évente, az idősebbeket pedig 2-3 évente át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.

A narancsos kacsát bár sokan francia klasszikusnak tartják, a legkorábbi írásos említések egy toszkán szakácskönyvben találhatók a 14. századból. Több ország is szeretné magának tulajdonítani az étel eredetét, így a pontos származását nem lehet tudni. Annyi biztos, hogy gyökerei a középkorig nyúlnak vissza, az alapanyagok miatt mediterrán tájakról származhat, illetve hogy mára az egész világon kedvelt ételről van szó.
Hozzávalók (4 személyre):
1 egész kacsa
4 narancs
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
2 babérlevél
Só, bors
Olívaolaj
Elkészítés:
A kacsa előkészítése: A kacsát alaposan mossuk meg, majd a nedvességet itassuk fel róla. A bőrét több helyen vágjuk be, hogy sütés közben a zsír kifolyhasson. Sózzuk és borsozzuk kívül-belül.
A sütő előkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A zöldségek elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd felvágjuk. A narancsokat meghámozzuk és szeletekre vágjuk.
A kacsa sütése: Egy nagy sütőedénybe teszünk egy nagyon kevés zsiradékot, majd belehelyezzük a kacsát. Köré, kicsit alá is és persze rá is teszünk vöröshagymát, fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet és a narancsszeleteket. A sütőbe tesszük és kb. 1,5-2 órán át sütjük, amíg a hús puha lesz.
A mártás készítése: Sütés közben a kacsa zsírja kifolyik, és a zöldségekkel együtt egy ízletes mártást alkot. Ha a mártás túl sűrű, öntsünk hozzá egy kevés vizet vagy bort.
Tálalás: A kész kacsát kivesszük a sütőből, és hagyjuk pihenni néhány percig. A mártást leszűrjük, majd a kacsával együtt tálaljuk.
Tippek:
A narancsos kacsa mellé köretként burgonyapürét vagy rizst tálalnak leggyakrabban, de egy sajtos batáta krokettel vagy éppen rozmaringos burgonyával még jobb.
A szaftot le is turmixolhatjuk és azt ráöntve tálalhatjuk.
A narancs helyett használhatunk más citrusfélét is, például grapefruitot.
A kacsához adhatunk más fűszereket is, például köményt vagy kardamomot.
A sütési idő a kacsa méretétől függően változhat.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: sobors.hu, noihirek.hu, tajkertesz.com