quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Szórakozás

Konyhasarok: Nem csak saját zsírjában sülve mennyei a kacsa, elő a narancsszeletekkel! – Készítsünk narancsos kacsát

2024. december 19.

A narancs őshazája Dél-Kína és Indokína. Már az ókorban termesztették a Közel-Keleten. Európába a középkorban érkezett, valószínűleg arab közvetítéssel. Eleinte inkább dísznövényként tartották, majd fokozatosan felfedezték gyógyhatásait és ízét.

A nagy földrajzi felfedezések korában a portugál és spanyol hajósok vitték magukkal a narancsot az újonnan felfedezett területekre. A gyümölcs a hosszú hajóutak során a skorbut elleni védekezésben is fontos szerepet játszott, hiszen gazdag C-vitamin forrás.

A narancs a 16. századtól kezdve fokozatosan elterjedt a világ minden táján, ahol a klíma alkalmas volt termesztésére. A spanyolok és portugálok a gyarmati birtokaikon, például Amerikában és Afrikában is nagy területeken telepítettek narancsfákat.

A narancs termesztése otthon egy izgalmas kihívás. A feltételek megteremtése nem könnyű, de persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. A narancsfák melegkedvelő növények, ezért az éghajlati viszonyoknak megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számukra.

Melyek ezek?
Fény: A narancsfák nagyon sok napfényt igényelnek, ezért a lehető legnaposabb helyre kell tenni őket.
Hőmérséklet: A narancsfák nem szeretik a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat. Ideális számukra a 18-25 °C közötti hőmérséklet. Télen érdemes hűvösebb helyre tenni őket, de vigyázzunk, nehogy fagykárt szenvedjenek.
Páratartalom: A narancsfák szeretik a magas páratartalmat. Rendszeresen permetezzük a leveleiket, vagy tegyünk a növény köré vízzel teli edényeket.
Talaj: A narancsfák jól vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényelnek. A legjobb, ha speciális citrusféléknek való földkeveréket használunk.
Öntözés: A narancsfákat rendszeresen, de mértékkel kell öntözni. A talaj mindig legyen kissé nedves, de ne álljon a vízben.
Tápanyagok: A narancsfáknak rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Tavasszal és nyáron érdemes havonta egyszer citrusféléknek való tápoldattal megöntözni őket.
Betegségek és kártevők: A narancsfákat számos betegség és kártevő támadhatja meg. Rendszeresen vizsgáljuk át a növényünket, és ha bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal kezeljük.
Átültetés: A fiatal narancsfákat évente, az idősebbeket pedig 2-3 évente át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.

A narancsos kacsát bár sokan francia klasszikusnak tartják, a legkorábbi írásos említések egy toszkán szakácskönyvben találhatók a 14. századból. Több ország is szeretné magának tulajdonítani az étel eredetét, így a pontos származását nem lehet tudni. Annyi biztos, hogy gyökerei a középkorig nyúlnak vissza, az alapanyagok miatt mediterrán tájakról származhat, illetve hogy mára az egész világon kedvelt ételről van szó.

Hozzávalók (4 személyre):

1 egész kacsa
4 narancs
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
2 babérlevél
Só, bors
Olívaolaj

Elkészítés:

A kacsa előkészítése: A kacsát alaposan mossuk meg, majd a nedvességet itassuk fel róla. A bőrét több helyen vágjuk be, hogy sütés közben a zsír kifolyhasson. Sózzuk és borsozzuk kívül-belül.
A sütő előkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A zöldségek elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd felvágjuk. A narancsokat meghámozzuk és szeletekre vágjuk.
A kacsa sütése: Egy nagy sütőedénybe teszünk egy nagyon kevés zsiradékot, majd belehelyezzük a kacsát. Köré, kicsit alá is és persze rá is teszünk vöröshagymát, fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet és a narancsszeleteket. A sütőbe tesszük és kb. 1,5-2 órán át sütjük, amíg a hús puha lesz.
A mártás készítése: Sütés közben a kacsa zsírja kifolyik, és a zöldségekkel együtt egy ízletes mártást alkot. Ha a mártás túl sűrű, öntsünk hozzá egy kevés vizet vagy bort.
Tálalás: A kész kacsát kivesszük a sütőből, és hagyjuk pihenni néhány percig. A mártást leszűrjük, majd a kacsával együtt tálaljuk.

Tippek:

A narancsos kacsa mellé köretként burgonyapürét vagy rizst tálalnak leggyakrabban, de egy sajtos batáta krokettel vagy éppen rozmaringos burgonyával még jobb.
A szaftot le is turmixolhatjuk és azt ráöntve tálalhatjuk.
A narancs helyett használhatunk más citrusfélét is, például grapefruitot.
A kacsához adhatunk más fűszereket is, például köményt vagy kardamomot.
A sütési idő a kacsa méretétől függően változhat.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: sobors.hu, noihirek.hu, tajkertesz.com