Karácsonyi titkok Limara pékségéből

A karácsony elképzelhetetlen a finom sütemények illata és íze nélkül. A tökéletes sütihad elkészítése viszont kihívásokat (is) tartogathat – de aggodalomra semmi ok. Tóthné Libor Mária, vagyis Limara, a makói gasztroblogger a segítségünkre sietett.
Bejgli, mézeskalács, zserbó és a mennyei kalács az ünnepi időszak elmaradhatatlan sütisztárjai. Azonban előbbi szétrepedhet, utóbbi megkeményedhet, a zserbó pedig könnyen túl szárazzá válhat. Persze nem abban az esetben, ha követjük Limara jó tanácsait.
Bejgli: az örök kedvenc
Limara szerint nincs karácsony bejgli nélkül, különösen a mákos és diós verziók uralják az ünnepi asztalt. Igaz néhol ezektől egészen eltérő ízesítésekkel is találkozhatunk. Azonban a tökéletes bejgli elkészítése nem is olyan egyszerű feladat.
A tészta és a töltelék arányának közel egyenlőnek kell lennie, körülbelül 50-50%-os arányban. A tölteléket előző nap készítem el, hogy teljesen kihűljön, így nem hűti meg a tésztát, ami tönkremehet ettől
– mesélte Limara. – A tésztát hideg alapanyagokkal dolgozom ki, hiszen csak minimális élesztőt használunk, ez azért fontos, hogy a bejgli megőrizze az omlóságát – tette hozzá.
A bejgli repedésmentessége is sarkalatos pont. Ehhez fontos, hogy a tésztát ne kelesszük túl sokáig, valamint szurkáljuk meg sütés előtt, hogy az esetleges gőz szabadon távozhasson a finomság belsejéből. Emellett fontos lehet az is, hogy egy tepsire ne halmozzunk sok bejglit, az egyes szálak között hagyjunk legalább 10 centiméteres távolságot.
Mézeskalács: amiből nem lesz elég egy adag
A mézeskalács Limaráéknál mindig az adventi időszak kezdetét jelzi, és nemcsak az illata, hanem az elkészítése is igazi ünnepi.
– A receptem szerint a mézeskalács azonnal fogyasztható és puha marad. A titok a tészta arányaiban rejlik: a vajat és a mézet csak addig melegítem, amíg egynemű lesz, a lisztet pedig mindig a legvégén dolgozom bele. A tésztát akár érdemes 2-3 napig pihentetni, hogy az ízek igazán összeérjenek – osztotta meg Limara.

A mézeskalács tészta rugalmassága kulcsfontosságú, ezért nyújtható és szaggatható lesz, majd közepes hőmérsékleten sütve lesz igazán tökéletes.
Limara mézeskalács receptje itt érhető el.
Zserbó: a biztos siker
A zserbó Limara családjában is nagy kedvenc, a gyerekek nem tudnák elképzelni a karácsonyt nélküle. Talán a legkönnyebben elkészíthető karácsonyi süteményről van szó, ám néhány hasznos praktikát ez esetben is érdemes lehet alkalmazni.
Nem szabad spórolni a házi lekvárral! Egy tepsihez egy nagy üveg lekvárt használok, amely biztosítja, hogy a zserbó ne száradjon ki
– javasolta Limara. – A lapok számán mindig vita van, én három lapot szoktam használni. Magas hőfokon kezdem a sütést, majd visszaveszem, hogy a közepe is átsüljön, így lesz tökéletesen omlós – tanácsolta a gasztroblogger.
A hangsúly a házi lekváron van, a bolti, zselésített változatok kevésbé jó eredménnyel szolgálnak, ezt is érdemes figyelembe venni.
Kalács: az advent elmaradhatatlan része
Az adventi időszakban kalács is gyakran készül Limara konyhájában, ahol a tradicionális recepteket egy kis csavarral bolondítja meg.
– A kalács tésztáját nem szabad túl lágyra dagasztani, hiszen jól gyúrható tésztára van szükség. Fontos, hogy lazán fonjuk meg, mert ha túl szoros, a tészta szétreped. Tojással két alkalommal is lekenem, közvetlen sütés előtt. Ekkor érdemes figyelnünk arra, hogy a tojáslé ne folyjon be a fonott részeknél, mert ez is a kalács repedését jelentheti – hívta fel a figyelmet Limara. – Egy kis narancslével vagy forralt borral a folyadék részét helyettesítve még ünnepibb kalácsot kaphatunk – javasolta.
Limara tanácsai az ünnepekre
Ne féljünk kipróbálni új ízeket és recepteket, hiszen a karácsony lényege, hogy örömet szerezzünk azoknak, akiket szeretünk
– fogalmazott a makói gasztroblogger.
Az ünnepi hangulat pedig garantált, ha az otthont belengi a frissen sült sütemények illata.
Egészségünkre!