quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Karácsonyi titkok Limara pékségéből

2024. december 18.

A karácsony elképzelhetetlen a finom sütemények illata és íze nélkül. A tökéletes sütihad elkészítése viszont kihívásokat (is) tartogathat – de aggodalomra semmi ok. Tóthné Libor Mária, vagyis Limara, a makói gasztroblogger a segítségünkre sietett.

Bejgli, mézeskalács, zserbó és a mennyei kalács az ünnepi időszak elmaradhatatlan sütisztárjai. Azonban előbbi szétrepedhet, utóbbi megkeményedhet, a zserbó pedig könnyen túl szárazzá válhat. Persze nem abban az esetben, ha követjük Limara jó tanácsait.

Bejgli: az örök kedvenc

Limara szerint nincs karácsony bejgli nélkül, különösen a mákos és diós verziók uralják az ünnepi asztalt. Igaz néhol ezektől egészen eltérő ízesítésekkel is találkozhatunk. Azonban a tökéletes bejgli elkészítése nem is olyan egyszerű feladat.

A tészta és a töltelék arányának közel egyenlőnek kell lennie, körülbelül 50-50%-os arányban. A tölteléket előző nap készítem el, hogy teljesen kihűljön, így nem hűti meg a tésztát, ami tönkremehet ettől

– mesélte Limara. – A tésztát hideg alapanyagokkal dolgozom ki, hiszen csak minimális élesztőt használunk, ez azért fontos, hogy a bejgli megőrizze az omlóságát – tette hozzá.

A bejgli repedésmentessége is sarkalatos pont. Ehhez fontos, hogy a tésztát ne kelesszük túl sokáig, valamint szurkáljuk meg sütés előtt, hogy az esetleges gőz szabadon távozhasson a finomság belsejéből. Emellett fontos lehet az is, hogy egy tepsire ne halmozzunk sok bejglit, az egyes szálak között hagyjunk legalább 10 centiméteres távolságot.

Mézeskalács: amiből nem lesz elég egy adag

A mézeskalács Limaráéknál mindig az adventi időszak kezdetét jelzi, és nemcsak az illata, hanem az elkészítése is igazi ünnepi.

– A receptem szerint a mézeskalács azonnal fogyasztható és puha marad. A titok a tészta arányaiban rejlik: a vajat és a mézet csak addig melegítem, amíg egynemű lesz, a lisztet pedig mindig a legvégén dolgozom bele. A tésztát akár érdemes 2-3 napig pihentetni, hogy az ízek igazán összeérjenek – osztotta meg Limara.

Tóthné Libor Mária, vagyis Limara, a makói gasztroblogger adott tippeket a tökéletes karácsonyi süteményekhez. Fotó: Limara Péksége

A mézeskalács tészta rugalmassága kulcsfontosságú, ezért nyújtható és szaggatható lesz, majd közepes hőmérsékleten sütve lesz igazán tökéletes.

Limara mézeskalács receptje itt érhető el.

Zserbó: a biztos siker

A zserbó Limara családjában is nagy kedvenc, a gyerekek nem tudnák elképzelni a karácsonyt nélküle. Talán a legkönnyebben elkészíthető karácsonyi süteményről van szó, ám néhány hasznos praktikát ez esetben is érdemes lehet alkalmazni.

Nem szabad spórolni a házi lekvárral! Egy tepsihez egy nagy üveg lekvárt használok, amely biztosítja, hogy a zserbó ne száradjon ki

– javasolta Limara. – A lapok számán mindig vita van, én három lapot szoktam használni. Magas hőfokon kezdem a sütést, majd visszaveszem, hogy a közepe is átsüljön, így lesz tökéletesen omlós – tanácsolta a gasztroblogger.

A hangsúly a házi lekváron van, a bolti, zselésített változatok kevésbé jó eredménnyel szolgálnak, ezt is érdemes figyelembe venni.

Kalács: az advent elmaradhatatlan része

Az adventi időszakban kalács is gyakran készül Limara konyhájában, ahol a tradicionális recepteket egy kis csavarral bolondítja meg.

– A kalács tésztáját nem szabad túl lágyra dagasztani, hiszen jól gyúrható tésztára van szükség. Fontos, hogy lazán fonjuk meg, mert ha túl szoros, a tészta szétreped. Tojással két alkalommal is lekenem, közvetlen sütés előtt. Ekkor érdemes figyelnünk arra, hogy a tojáslé ne folyjon be a fonott részeknél, mert ez is a kalács repedését jelentheti – hívta fel a figyelmet Limara. – Egy kis narancslével vagy forralt borral a folyadék részét helyettesítve még ünnepibb kalácsot kaphatunk – javasolta.

Limara tanácsai az ünnepekre

Ne féljünk kipróbálni új ízeket és recepteket, hiszen a karácsony lényege, hogy örömet szerezzünk azoknak, akiket szeretünk

– fogalmazott a makói gasztroblogger.

Az ünnepi hangulat pedig garantált, ha az otthont belengi a frissen sült sütemények illata.

Egészségünkre!