quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy új és izgalmas köret a megszokott ízek helyett – Jön a chilis-narancsos brokkoli

2024. december 17.

A brokkoli egy ropogós, zöld színű zöldség amelynek – sokan nem tudják de – a virgátá fogyasztjuk. A keresztesvirágúak családjába tartozó brokkoli rokonai közé tartozik a karfiol, a káposzta és a kelbimbó. Ez a zöldség kiérdemelte, hogy a superfoodok közé tartozzék, hiszen fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Rendkívül gazdag C-, K- és B-vitaminokban, valamint fontos ásványi anyagokban, mint a kalcium, vas, kálium és magnézium. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, segíti a csontok egészségét és hozzájárul a sejtek energiatermeléséhez.

Amikor a boltban vagy a piacon vásárolunk ebből a zöldségből, néhány dologra érdemes odafigyelni. A friss brokkoli élénkzöld színű, a rózsái szorosan zártak, amennyiben kezdenek sárgulni, nézzünk másikat . A szárnak feszesnek és száraznak kell lennie, ha már kezd elpuhulni, akkor már nem friss. A rózsáknak sűrűnek és keménynek kell lenniük.

A tegnap részletesen bemutatott naranccsal kombinálva nem nehéz kitalálni, hogy tálcán nyújtjuk a szervezetünk számára a vitaminokat és tápanyagokat. Ha mindezt „megspékeljük” egy kevés chilivel és fokhagymával, egy olyan ízkavalkádot kapunk, amely után nem kérdés, hogy egy kis időre kispadra küldjük-e a megszokott rizses vagy burgonyás köreteket. Mutatjuk, hogyan is készül a chilis-narancsos brokkoli.

Hozzávalók:

1 közepes brokkoli
1 narancs (a héja reszelve és a leve)
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 chili paprika (ízlés szerint)
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Előkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, a narancsot meghámozzuk és lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A fokhagymát apróra vágjuk, a chilit magozhatjuk, ha nem szeretnénk túl csípősre.
Sütés: Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a brokkoli rózsákat. Közepes lángon pároljuk néhány percig, amíg megpuhul.
Ízesítés: Adjuk hozzá a fokhagymát, a chili paprikát, a narancshéjat és a narancslevet. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Párolás: Fedő alatt pároljuk tovább néhány percig, amíg a brokkoli teljesen megpuhul és a szaft besűrűsödik.
Tálalás: Tálalhatjuk önmagában, vagy köretként húsokhoz, halakhoz.

Tippek:

Fűszerezés: A chili mennyiségét ízlésed szerint állítsd be. Ha nem szereted a túl csípős ételeket, használj kevesebb chilit vagy hagyd ki teljesen.
Sűrítés: Ha szeretnéd sűrűbbre a szószt, akkor a főzés végén adj hozzá egy kevés kukoricakeményítőt vagy lisztet.
Variációk: Próbáld ki más zöldségekkel is, például karfiollal vagy brokkolinival. Adhatsz hozzá más fűszereket is, például koriandert vagy gyömbért.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: streetkitchen.hu, thekitchn.com, snaped.fns.usda.gov