Fehér, vörös, rozé, esetleg pezsgő? Ünnepi tippek a koccintáshoz

A karácsonyi vacsora és az ünnepi asztal varázsa nemcsak a finom ételeken, hanem a megfelelő italokon is múlik. Kristóf Miklós, a Gedeon Birtok kereskedelmi képviselője megosztotta a Promenad24 olvasóival milyen borok és akár pezsgők illenek leginkább a karácsonyi finomsághoz.
Egy remek ünnepi étkezés nem csak a menüsorban helyet foglaló finomságokon és a felvonultatott desszertek sokszínűségén múlik. Bizony egy-egy jól kiválasztott ital is emelheti a hangulatot. Jöjjön néhány jó tanács, hogy családtagjainkat és vendégeinket levegyük a lábukról.
Szabad lesz egy kis pezsgőt?
– Egy pohár hazai pezsgő nagyszerű kezdőpont lehet az ünnepi estéhez – mondja Kristóf Miklós. – Mostanra Magyarországon is kaphatóak kiváló minőségű hazai, hagyományos módszerrel készült pezsgők, amelyek méltán vetekednek a francia párjaikkal.
A pezsgő nemcsak az aperitifekhez illik jól, hanem egyfajta ünnepi hangulatot is kelt, hiszen a finom buborékok üde frissességet adnak a kezdő beszélgetésekhez is.
A szakértő különösen javasolja a Szentpéteri, Sauska vagy Garamvári pincészetek és akár a Gedeon Birtok termékeit, amelyek tradicionális érleléssel készülnek. Az elmúlt években a magyar pezsgőgyártás is egyre hangsúlyosabb. Fontos tudni, hogy ünnepi italaink gyümölcsösebb, frissebb ízvilágot kínálnak, mint a klasszikus francia pezsgők, de ugyanolyan selymes, apró buborékokkal gyöngyöznek.
Borok az ünnepi fogásokhoz
Az ételek és borok párosítása kulcsfontosságú az ünnepi asztalon. Miklós szerint a szárnyas ételekhez vagy a fehér halakhoz, a friss, reduktív fehérborok, vagy a hordós érlelésű furmintok illenek leginkább. A halászlé viszont már más kihívás.
– A paprikás ételekhez válasszunk rozét vagy egy könnyebb vörösbort, mint a kadarka vagy zweigelt – hangzik a javaslat. A halászléhez semmiképpen nem való a testes, tanninos vörösbor, mert elnyomhatja az étel finom ízeit.
Azonban ha vadhús is kerül az asztalra, akkor Miklós szabálya egyszerű:
– Színhez a szín passzol. A fehérborok a nyúlhoz, míg a testes vörösborok, mint a cabernet sauvignon vagy a syrah, a vaddisznóhoz vagy szarvashúsokhoz illenek.
Édes pillanatok
Az ünnepi desszertekhez sem hiányozhat a megfelelő ital.
– A desszertbor legyen mindig édesebb, mint maga a desszert – hangsúlyozta Miklós. Egy krémes desszerthez az 5 puttonyos tokaji aszú a legjobb választás, míg a könnyebb, gyümölcsösebb édességek mellé egy traminivel is remekül kiegészíthetjük az élményt.
– Ha pedig valami frissre vágyunk a desszertek mellé, nyugodtan maradjunk a pezsgőnél – mondta Miklós. – A buborékok felüdítik az érzékeket, és egy krémes desszert mellé egy korty pezsgő garantált a siker.
Üzenet az ünnepekre
Az ünnepek alkalmával szakértőnk arra bíztat mindenkit, hogy fedezzük fel a hazai borászatok gazdag ízvilágát.
Legyen az pezsgő, fehérbor, vörösbor vagy desszertbor, a magyar borok megállják a helyüket az ünnepi asztalon
– fogalmazott.
Az ünnepi pohár emeléséhez pedig csak egyetlen tanácsunk maradt: élvezzük az ízeket, a pillanatot, és az ünnepek meghitt varázsát.