quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: A csoki és narancs mennyei keveréke egy habkönnyű piskótában – Ez a narancsos piskóta csokimázzal

2024. december 16.

A téli hónapokban szervezetünknek különös gondoskodásra van szüksége. A hideg időjárás, a kevesebb napsütés és a gyakori megbetegedések miatt fokozottan fontos az egészséges táplálkozás.

De mire figyeljünk ilyenkor oda?

Meleg ételek: A levesek, főzelékek és a meleg italok segítenek felmelegedni és biztosítják a szükséges energiát.
Fokozott folyadékfogyasztás: Bár kevesebbet izzadunk télen, a fűtött terek miatt mégis fontos a megfelelő hidratálás.
Összetett szénhidrátok: A teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a zöldségek biztosítják a tartós energiát.
Egészséges zsírok: Az olajos magvak, az avokádó és az olajos halak segítenek fenntartani a testhőmérsékletet és jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre.
Csökkentett cukorfogyasztás: A túl sok cukor gyengíti az immunrendszert és hozzájárul a fáradtsághoz.
Rendszeres étkezés: A rendszeres étkezés segít fenntartani az energiaszintet és elkerülni a vércukorszint ingadozását.

Figyelj a vitaminok és ásványi anyagok bevitelére!

C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, véd a megfázás ellen. Megtalálható citrusfélékben, kelbimbóban, brokkoliban, csipkebogyóban és persze a savanyúságokban.
A-vitamin: Jótékony hatással van a látásra, a bőrre és az immunrendszerre. Sárgarépában, sütőtökben, zöld leveles zöldségekben található.
D-vitamin: A csontok egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges. Olajos halakban, tojásban, tejtermékekben található.

A téli hónapokban, amikor a friss zöldségek és gyümölcsök választéka korlátozottabb, különösen fontos jobban odafigyelni a vitaminbevitelre. Íme, néhány kiemelkedő téli vitaminforrásunk:

Citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom): C-vitamin bombák, amelyek erősítik az immunrendszert és védenek a megfázás ellen.
Sárgarépa: A-vitaminban gazdag, amely jótékony hatással van a látásra és a bőr egészségére.
Kelbimbó, brokkoli: C-vitamin és K-vitamin források, valamint számos ásványi anyagot tartalmaznak.
Sütőtök: A-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, segít az immunrendszer erősítésében.
Csipkebogyó: A C-vitamin egyik leggazdagabb természetes forrása, erősíti az immunrendszert és segít a fáradtság leküzdésében.
Olajos halak (lazac, makréla): D-vitaminban gazdagok, amely fontos a csontok egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Amikor a hazai gyümölcsök választéka korlátozott, a déli gyümölcsök remek alternatívát kínálnak. A magyarok is egyre jobban szeretik a távoli tájak ízeit, és ezek a gyümölcsök is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nézzük meg, melyik az öt legnépszerűbb, amely megtalálható a hazai boltok polcain is:

  1. Banán
    A banán talán a legismertebb és legkedveltebb déli gyümölcsünk. Energiaforrás, könnyen emészthető, és számos vitaminnal és ásványi anyaggal lát el bennünket.
  2. Narancs
    A narancs nemcsak a C-vitamin egyik legjobb forrása, de frissítő ízével és illatával is feldobja a téli napokat.
  3. Ananász
    Az ananász emésztéssegítő enzimeket tartalmaz, és trópusi ízével igazi különlegesség.
  4. Mangó
    A mangó édes, lédús és rendkívül aromás gyümölcs. A-vitaminban gazdag, és számos antioxidánst tartalmaz.
  5. Kivi
    A kivi kicsi, de annál hatékonyabb. C-vitamin tartalma magas, és segít erősíteni az immunrendszert.

A héten ezek felhasználásával fogunk különböző ételeket készíteni.

A narancs egy citrusféle, amelyet világszerte fogyasztanak akár frissen, akár feldolgozva. Élénk narancssárga színe és frissítő íze teszi vonzóvá. Gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert és véd a megfázás ellen. Emellett tartalmaz A- és B-vitaminokat is, amelyek fontosak a bőr, a látás és az anyagcsere egészségéhez. A benne található flavonoidok segítenek csökkenteni a vérnyomást, leve pedig frissítő és energiát adó hatású, amelyet nem csak betegség esetén a téli napokon hanem a legnagyobb melegben nyáron is előszeretettel fogyasztjuk. Frissen, nyers formában a legegészségesebb fogyasztani, hiszen így nem veszít semmit a benne található anyagokból. A frissen facsart narancslé a reggelihez vagy uzsonnához is kiváló. Fogyaszthatjuk még salátákban, mivel a szeletek különösen feldobják egy-egy ilyen étel ízét. A narancshéj reszelve vagy a narancslé süteményekbe keverve sem ritka vendég.

Ma egy igazán finom és könnyen elkészíthető narancsos süteményt választottunk, amelynek ízei tökéletes harmóniát alkotnak. A narancs frissessége és a csokoládé intenzív íze együtt elképesztő élményt nyújt. Lássuk hogyan készül a narancsos piskóta csokimázzal!

Hozzávalók:

A piskótához:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
3 tojás
1 csipet só
1 tk. sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs (a héja reszelve)

A csokimázhoz:
10 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 ek. tej

Elkészítés:

Piskóta: A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a reszelt narancshéjat. A lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral elkeverjük, és a tojásos keverékhez adjuk. Óvatosan beleforgatjuk.
Sütés: A tésztát sütőpapírral bélelt formába öntjük és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Csokimáz: A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és a tejet. Alaposan elkeverjük, amíg sima és fényes nem lesz.
Összeállítás: A megsült piskótát kivesszük a formából és még melegen megkenjük a csokimázzal.

Tippek:

A csokimázba tehetünk egy csipetnyi fahéjat vagy egy kevés narancslevet, hogy még intenzívebb legyen az íz.
A piskótát megtölthetjük lekvárral vagy krémmel is.
A tetejét díszíthetjük friss gyümölcsökkel vagy reszelt csokoládéval.
Megszórhatjuk reszelt mandulával vagy dióval is.
Készíthetsz belőle muffinokat vagy cupcakes-eket is.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: sobors.hu, femina.hu, pexels.com