Konyhasarok: Egy elfelejtett filléres retro kedvenc a desszertek világából – Emlékszel még a Borzas Katára?

Albert kekszes keksztekercs, pudingos gyümölcstorta, isler, kókuszkocka, minyon, lúdláb vagy éppen a puncsszelet – Mindenkiből más emlékeket csalnak elő ezek a sütemények. Némelyiküket imádtuk, de voltak olyanok is, amelyek neve hallatán is végigszaladt a hideg a hátunkon.
Annyi biztos hogy a 80-as évek cukrászdáinak kínálata rendkívül változatos volt, és számos emlékezetes sütemény volt megtalálható köztük. Hazánban ebből a korszakból a legtöbb helyen kapható, 5 legnépszerűbb sütemény a következő:
Dobos torta: Ez a klasszikus magyar sütemény a karamellrétegnek köszönhetően egyedülálló ízélményt nyújtott. A ropogós teteje és a puha piskóta rétegei tökéletes harmóniát alkottak.
Somlói galuska: A több rétegű, rumos piskótából, dióval és tejszínhabbal készült sütemény egy igazi ízorgia volt. A csokoládéöntet pedig az utolsó simítás volt a már így is tökéletes sütemény.
Eszterházy torta: Az omlós diópiskótából és a mascarponés krémből álló torta elegáns megjelenésével és finom ízével hódította meg a szíveket.
Rákóczi túrós: A túróból, zsemlemorzbából és mazsolából készült süteményt gyakran tálalták gyümölcsszósszal. A savanykás-édes ízkombinációja miatt sokan kedvelték.
Zserbó: A diós töltelékkel készülő, omlós tésztájú baracklekváros sütemény szintén sokak nagy kedvence volt ebben a korszakban.

Ha nem is ennyire rendkívül népszerű sütiről van szó, de neve miatt biztos mindenki emlékszik rá. A Borzas Kata egy réteges sütemény, melyet ropogós külső jellemez és puha krémes tölteléke van. Készítése nem túl bonyolult, de időigényes lehet, hiszen több rétegből áll. Maga a desszert rendkívül sokoldalú, íme néhány variáció amiből lehet szemezgetni:
Alma-fahéjas: A töltelékbe reszelt almát és fahéjat adhatsz, így egy őszibarackos-almás ízkombinációt kapsz.
Ribizli-mandulás: A baracklekvár helyett ribizlilekvárt használj, a darált dió helyett pedig mandulát.
Cseresznye-csokoládés: Cseresznyelekvárral és darált dióval töltsd meg, majd olvasztott csokoládéval locsold meg a tetejét.
Kardamom-pisztáciás: A töltelékbe adj kardamomot és darált pisztáciát, keleties ízvilágot kölcsönözve a süteménynek.
Citromos-mákos: A tésztába reszelt citromhéjat, a töltelékbe pedig mákot tegyél.
Vaníliás-diós: A töltelékbe vaníliás cukrot és darált dióbelet keverj.
Túróval gazdagított: A tésztába reszelt túrót keverj, így még omlósabb lesz a sütemény.
Zabpehellyel egészségesebben: A liszt egy részét zabpehellyel helyettesítsd.
Kekszmorzsával ropogósabban: A tésztát kekszmorzsával szórhatod meg sütés előtt.

Mi a Borzas Kata egy diós-lekváros változatát választottuk a mai napra:
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
15 dkg margarin (vagy vaj)
4 tojás sárgája
10 dkg porcukor
4 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
4 tojás fehérje
20 dkg porcukor
25 dkg darált dió
8 evőkanál baracklekvár
A tetejére: porcukor
Elkészítés:
Tészta elkészítése: A lisztet, sütőport és sót összekeverjük. A margarint a tojássárgájával, porcukorral és tejföllel habosra keverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd két részre osztjuk.
Töltelék elkészítése: A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
Összeállítás: Az egyik tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Megkenjük baracklekvárral, majd ráöntjük a diós krémet. A tetejére tökgyaluval reszeljük a másik tésztát.
Sütés: Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 30-35 percig sütjük.
Tálalás: A megsült süteményt porcukorral megszórva tálaljuk.
Tippek:
A töltelékhez másféle diófélét vagy magot is használhatunk, például mogyorót vagy mandulát. A baracklekvár helyett másfajta lekvárt is választhatunk.
A tésztát megkenhetjük olvasztott csokoládéval is.
A tetejére reszelt csokoládét szórhatunk.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: streetkitchen.hu, kertesrecept.hu, welovebudapest.com