Konyhasarok: Ha megfogtad meg is kell enni – Érkeznek a csípős-ragacsos csirkeszárnyak

A csirke, az egyik legelterjedtebb háziállat, amely hosszú utat tett meg a dél-ázsiai őserdőkből a kert végében felállított csirkeólig. A monofiletikus származási elmélet szerint a ma ismert házi tyúk egyetlen őse a bankivatyúk. A Himalája keleti részén, Dél-Kínában, a Maláj-félszigeten, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken honos.
A háziasítás folyamata több ezer évvel ezelőtt kezdődött, valószínűleg a mezőgazdaság kialakulásával párhuzamosan. Az emberek felismerték a vad tyúkok előnyeit: húsforrásként szolgáltak, tojásaikból táplálékhoz jutottak, sőt, keleten harci madárként is használták őket. A vad egyedeket befogták, megszelídítették, és tudatos tenyésztéssel fokozatosan alakították az emberi környezethez.

A háziasítás során számos változáson ment keresztül a bankivatyúk. A kiválasztás során az ember olyan tulajdonságokat erősített, amelyek számára előnyösek voltak: nagyobb testméret, több tojás, szelídebb természet. Így alakultak ki a ma ismert, rengeteg csirkefajta.
A csirke tenyésztés az idők során elterjedt az egész világon, és fontos szerepet játszott és mai napig játszik az emberiség táplálkozásában. A csirke húsát és tojását világszerte fogyasztják, és számos kultúrában fontos szerepet tölt be a vallási ünnepekben és hagyományokban. Így vált az emberiség egyik legkedveltebb élelmiszerforrásává.
A csirkét feldolgozása során több részre bonthatjuk, és minden résznek megvan a maga jellegzetes íze és felhasználási módja. Íme, egy áttekintés a leggyakoribb csirke részekról és azok felhasználási lehetőségeiről:
Csirkemell: A legsoványabb rész, fehérjeforrás. Általában sütve, főzve vagy grillezve fogyasztjuk, salátákba, szendvicsekbe, vagy különböző fogások alapanyagául.
Csirkecomb: Zsírosabb, de még soványnak mondható, ízesebb rész. Sütve, főzve, pácolva vagy grillezve is finom. Pörköltekhez, paprikásokhoz, vagy önmagában is kitűnő.
Csirkeszárny: Zsíros, kollagénben gazdag ízes rész. Sütve, grillezve vagy pácolva fogyasztjuk. Sörözéshez, vagy különböző mártásokban is finom.
Csirkebőr: Zsíros, kollagénben a leggazdagabb, ízes rész. Sütés előtt érdemes eltávolítani, ha diétázunk, de a ropogós bőr sokan szeretik.
Csirkefar-hát: Zsíros, ízes rész. Leginkább levesekhez használjuk.
Csirkemáj: Finom, de erős ízű belsőség. Sütve, pácolva vagy mártásban fogyasztjuk.
Csirkeszív: Keményebb, izmos belsőség. Sütve vagy főzve fogyasztjuk. Pörköltnek is kiváló
Csirkezúza (gyomor): Keményebb, izmos belsőség. Sütve vagy főzve fogyasztjuk. Szintén pörkölt alapanyag.

A csípős-ragacsos csirkeszárnynak csak előnyei vannak. A csípős, édes és sós ízek tökéletes harmóniája egyedülálló élményt nyújt. A fűszerek és a ragacsos máz olyan ízkombinációt hoz létre, amitől lehetetlen az ételnek ellenállni. Tökéletes választás, legyen szó baráti összejövetelről, családi ebédről vagy akár egy kényeztető vacsoráról. A recept könnyen követhető, így még a kezdő, hobbi szakácsok is könnyen elkészíthetik.
Hozzávalók (4 személyre) (400 Ft / adag):
1 kg csirkeszárny (900 Ft)
1 dl szójaszósz (100 Ft)
2 evőkanál méz (100 Ft)
2 evőkanál szezámmag (300 Ft)
tabasco vagy más csípős szósz erősségének megfelelő mennyiségben (100 Ft)
2 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál fokhagymagranulátum
2 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Előkészítés: A csirkeszárnyakat elfelezzük és besózzuk, borsozzuk.
Pác elkészítése: Egy tálban összekeverjük a szójaszószt, a mézet, a szezámmagot, a tabasco szószt, a szezámolajat, a fokhagymagranulátumot és a keményítőt. Simára keverjük a pácot.
Marinálás: A csirkeszárnyakat a pácban megforgatjuk, hogy mindenhol bevonja azt.
Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csirkeszárnyakat. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha ropogósabbá szeretnénk tenni, akkor a sütő hőfokát 200 fokra emeljük a sütés vége felé így sütjük 5 percig. Ha van grill funkció a sütőben, akkor azzal is rápiríthatunk még 1-2 percig.
Tippek:
A pác mennyiségét ízlésed szerint növelheted vagy csökkentheted. Ha csípősebbet szeretnél, akkor több tabasco szószt adhatsz hozzá. A szezámmagot piríthatod is sütés előtt, hogy még intenzívebb íze legyen.
A kész csirkeszárnyakat melegen tálalhatod rizzsel, salátával, bármilyen zöldségkörettel vagy akár köret nélkül is.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: mindmegette.hu, Wikipédia