quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 09. hétfő
  -  Félix
Szórakozás

Konyhasarok: Egy igazi látványelem az ünnepi asztalon „pici pénzből” – Ez a hasselback burgonya

2024. december 13.

A hasselback egy svéd konyhatechnika, amelynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ez a sütési módszer ropogós külsőt eredményez az alapanyag tetején, miközben lehetővé teszi hogy a szeletek közé helyezett ízesítő anyagok beszívják magukat, és az étel belseje puha maradjon. Az így kapott fogást tálalhatjuk előételként, főételként, köretként de még akár desszertként is. A Hasselbacken-módszer gyümölcsökre és zöldségekre is alkalmazható, hogy azok látványosabbá váljanak és több ízt és illatanyagot eresszenek ki tálaláskor.

A hasselbacking technika egyszerű: egy éles késsel vékony szeleteket vagdosunk a zöldségbe. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk végig. Ha nagyon mélyen vágjuk, akkor elképzelhető, hogy sülés közben annyira kinyílnak, hogy nem marad egyben az alapanyag, ha meg nem vágjuk be eléggé, nem fog kinyílni.

A Hasselback burgonya egy igazán látványos és ízletes étel. Jó variálhatósága miatt az előételtől a köreten át a főételig mindenhol megállja a helyét . Csupán a képzelet (és a szeletek közti rés) szab határokat, hogy mivel töltsük meg. A vékonyra szeletelt, de egyben maradó burgonya ropogós külsővel és puha belsejével káprázatos látvány nyújt, és ár szempontjából is igen baráti tud lenni.

Hozzávalók (4-6 személyre főételként) (300 Ft/adag):

1,5 kg nagy méretű burgonya (550 Ft)
100g szeletelt bacon vagy kolbász (500 Ft)
Fokhagyma (50 Ft)
Sajt (150 Ft)
Olívaolaj

Bors
Friss rozmaring vagy más fűszernövény

Elkészítés:

Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A burgonyát alaposan mosd meg, de ne hámozd meg.
Vágás: Egy éles késsel vagy burgonyaszeletelővel vágd be a burgonyát vékony szeletekre, ügyelve arra, hogy ne vágd teljesen át. A szeletek vastagsága kb. 2-3 mm legyen.
Ízesítés: Egy tálban keverd össze az olívaolajat, sót, borsot és a fokhagymát (ha használsz). A bevágott burgonyát kend meg ezzel az olajos keverékkel, majd szórj rá friss rozmaringot vagy más kedvenc fűszered.
Töltés: A szeletek közé tegyél bacont vagy szárazabb kolbászt
Sütés: Tedd a burgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsire és helyezd a forró sütőbe. Süsd kb. 45-60 percig, vagy amíg a burgonya aranybarna és puha nem lesz.
Tálalás: Ha szeretnéd, a sütés vége előtt szórhatsz a burgonyára reszelt sajtot, hogy olvadt és ropogós legyen. Közvetlen szervírozás előtt önthetsz rá tejfölt és megszórhatod vágott zöldfűszerrel is. Tálald melegen.

Tippek:

Fűszerezés: Kísérletezz különböző fűszerekkel, például paprikával, chilivel vagy oregánóval. Esetleg használj különböző tájegységekről fűszerkeverékeket, például görög olasz vagy keleti fűszereket.
Sajt: Bármilyen kemény sajt jól passzol a Hasselback burgonyához, például cheddar, Gruyère vagy parmezán.
Kiegészítők: Tálalhatod a burgonyát fokhagymás joghurttal, majonézzel vagy mustárral.
Édes burgonya: A hagyományos burgonya helyett használhatsz édesburgonyát is. Ebben az esetben szükséges lehet intenzívebb fűszerezés.
Töltelék variálása: A bevágásokba tölthetsz sajtot, fokhagymát, fűszernövényeket vagy más kedvenc hozzávalóidat.

A Hasselback burgonya egy egyszerű, mégis lenyűgöző étel, amely még az ünnepi asztalokon is sikert arat. Próbáld ki te is, és kísérletezz különböző ízekkel és variációkkal!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: recipetineats.com, sobors.hu