quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Milyen gulyás az, amiben nincs hús? – A válasz a hamisgulyás. Olcsó, gyors, vegán és még finom is

2024. december 10.

A leveszöldségek nemcsak ízletesek, de tele vannak olyan értékes tápanyagokkal is, amelyekre szervezetünknek szüksége van. Rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk szervezetünk optimális működéséhez. Ezen család fajtái igen változatosak, és egész évben hozzáférhető friss formában. Pontosan emiatt stabil árakra szímáthatunk télen-nyáron, így nagyon jól lehet velük kalkulálni. Vizsgáljuk meg, milyen fontos vitaminokat és ásványi anyagokat találhatunk bennük:

Vitaminok:
C-vitamin: Erősíti az immunrendszert, segít a vas felszívódásában és antioxidáns hatású.
A-vitamin: Jótékony hatással van a látásra, a bőrre és az immunrendszerre.
B-vitaminok: Szerepet játszanak az energiatermelésben, az idegrendszer működésében és a sejtosztódásban.
K-vitamin: Fontos a véralvadás folyamatában.

Ásványi anyagok:
Kálium: Segít szabályozni a vérnyomást és a folyadékháztartást.
Kalcium: Fontos a csontok és fogak egészségéhez.
Magnézium: Szerepet játszik az izomműködésben és az idegrendszer működésében.
Vas: Szükséges az oxigén szállításához a szervezetben.
Rostok: Segítenek az emésztésben, csökkentik a koleszterinszintet és elősegítik a jóllakottság érzését.
Antioxidánsok: Védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen.

Mely leveszöldségekben találhatjuk meg ezeket az értékes anyagokat?

Sárgarépa: A-vitamin, béta-karotin, rostok
Zeller: Kálium, nátrium, C-vitamin
Petrezselyem: C-vitamin, K-vitamin, vas
Vöröshagyma: C-vitamin, kénvegyületek (antibakteriális hatás)
Fokhagyma: Allicin (antibakteriális, gombaölő hatás), C-vitamin
Paprika: C-vitamin, béta-karotin

Miért fontosak a leveszöldségek fogyasztása?

Erősítik az immunrendszert: A bennük található vitaminok és antioxidánsok segítenek a szervezet védekezőképességének fenntartásában.
Jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre: A kálium és a rostok segítenek szabályozni a vérnyomást és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Segítenek az emésztésben: A rostok elősegítik az emésztést és megelőzik a székrekedést.
Rákmegelőző hatásúak: Az antioxidánsok védik a sejteket a károsodástól, így csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

A hamisgulyás egy remek lehetőség azok számára, akik szeretnék kihagyni a húst az étrendjükből, de mégis élvezni a gulyásleves ízét. Íme, egy egyszerű és finom vegetáriánus változat:

Hozzávalók (4-6 személyre) (150 Ft/ adag):

2 fej vöröshagyma (50 Ft)
2 gerezd fokhagyma (50 Ft)
3-4 nagy sárgarépa (100 Ft)
2-3 fehérrépa (150 Ft)
4-5 közepes burgonya (150 Ft)
1-2 zöldpaprika (100 Ft)
1-2 paradicsom (100 Ft)
2 babérlevél
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál pirospaprika
Só, bors ízlés szerint
Zsiradék a sütéshez
víz

Elkészítés:

Zöldségek előkészítése: A hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk. A sárgarépát, a fehérrépát és a burgonyát kockázzuk fel.
Pirítás: Egy lábasban a zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd rövid ideig együtt pirítjuk.
Fűszerezés: Megszórjuk a pirospaprikával, és rövid ideig pirítjuk, hogy a fűszer kibontakoztassa az aromáját. Összekeverjük a többi zöldséggel, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a köményt, a sót és a borsot.
Főzés: Felöntjük kb. 1 liter vízzel, és felforraljuk. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Sűrítés: Ha szeretnénk sűrűbb levest, akkor a főzés végén pürésíthetünk belőle egy keveset, amit majd visszaönthetünk a levesbe.

Tippek:

A hamisgulyást dúsíthatjuk más zöldségekkel is, például használhatunk zellert, padlizsánt vagy cukkínit, persze csak annyit hogy az ízét ne vigyeék el más irányba.
A sűrítéshez használhatunk lisztes rántást vagy pürésített burgonyát is.
A levest tálalás előtt megszórhatjuk petrezselyemmel.
A hamisgulyáshoz remekül illik a friss kenyér.
Ha szeretnéd, hogy a leved még gazdagabb legyen, akkor adhatsz hozzá egy maréknyi lencsét vagy babot is.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: levesbaro.blog.hu, sefbaber.adonisz.com, akciolaz.hu