quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Az alapanyag a karácsonyi menüsor legnagyobb kihívása

2024. december 10.

Hagyományok vagy modern trendek? A kérdés talán nem is kérdés a karácsonyi menüsor tekintetében, hiszen a legtöbb helyen fejben már biztosan összeállt a finomságok hada. Virág Zoltánnal, a KissVirágom főszakácsával beszélgettünk.

Terülj, terülj, asztalkám! Milyen utópisztikus lenne, ha ezzel a három szóval le is tudhatnánk a karácsonyi menüsor elkészítését. A feladat persze ennél több. Kihívásokat rejt, leégett lábasokat is tartogathat, de a fenyőfa talpba faragásának szünetében jól eshet egyet-egyet kavarni például a halászlén. Persze a menüsor akár ennél egyszerűbben is összeállhat.

Az első kihívás: az alapanyagok beszerzése

Virág Zoltán szerint a karácsonyi menüsor egyik legnagyobb kihívása az alapanyagok beszerzése.

– Az ünnepi időszakban az alapanyagok ára jelentősen megemelkedik, különösen a dió, a mandula, a mák vagy a tojás esetében. A hal ára pedig szinte napról napra változik – mondta.

A halászlé, mint az ünnepi asztal sztárja

– A halászlé szinte minden család karácsonyi menüjében szerepel, legyen az tiszai vagy bajai változat – folytatta Zoltán. Az elkészítés azonban nem biztos, hogy kismiskának számít:

Fontos odafigyelni a hal minőségére, a frissességet például a kopoltyú élénk színe és a hús feszessége mutatja. Egy rossz választás sok bosszúságot és kidobott pénzt lehet az eredménye, ezért mindig körültekintően vásároljunk

– szólnak a jótanácsok.

Zoltán szerint a halászlé készítése nemcsak technika kérdése, alapvetően is egy időigényes folyamat. – A sűrítés során a halhúst hosszú ideig kell főzni, majd visszaforralni, hogy igazán sűrű és ízletes legyen a leves – javasolta.

A főszakács elmondta, az emberek karácsonykor általában jobban nyitottak az új ízekre, de sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz. – A halászlé mindig a sztár, és bár időnként megújul a kínálatunk, az alapokban nem térünk el a megszokottól – mondta.

A halételek sokszínűsége

A halászlé mellett számos más fogás is helyet kaphat a karácsonyi asztalon, attól függően, ki melyik receptet részesíti előnyben. – Vannak, akik a halászlére esküsznek, mások pedig a rántott vagy egészben sült halakat preferálják. A hal sokoldalúsága lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebb változatot – fogalmazott Virág Zoltán.

Bár a magyarok halfogyasztása nem kiemelkedő, az adventi időszakban mégis megugrik az igény. – Ez az időszak egyfajta kivétel, amikor a hal valóban főszerepbe kerül, és talán ez az alkalom segíthet abban is, hogy az emberek jobban megismerjék és megszeressék ezt az alapanyagot – tette hozzá a főszakács.

Hagyományos ízek otthon és a vendéglőben

A hidegtálak iránt is van érdeklődés ebben az időszakban. Fotó: KissVirágom Vendéglő

A KissVirágom karácsonyi kínálatában a hagyományos ételek dominálnak, ahogy Zoltán fogalmazott: „az ünnepek alatt mindenki a megszokott ízeket keresi”. Azonban az étteremben és természetesen otthon is lehetőség van arra, hogy egy kicsit csavarjunk a dolgokon: – A rántott halat például kínálhatjuk pankómorzsával vagy csilis morzsával ízesítve, de az alapok mindig ugyanazok maradnak – mondta a főszakács.

Fontos az ünnepi kényelem?

A karácsonyi időszakban egyáltalán nem ördögtől való, ha nem mi magunk főzzük a menüsort, hanem megrendeljük azt. Persze, mint mindenben itt is több tábor akad. Van, aki ragaszkodik a saját készítésű finomságokhoz és vannak, akik inkább megspórolják az All I Want for Christmas Is You-ra fakanál táncoltatást.

Utóbbi megoldás olykor költséghatékonyabb is lehet, a halászlé esetében pedig a kissé talán macerásnak számító passzírozásról is sokan szívesen lemondanak. Emellett a tapasztalatok alapján a sültes tálak és hidegtálak is népszerű vendégvárók.