quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 22. kedd
  -  Csilla, Noémi
Szórakozás

Konyhasarok: Egészséges, ízletes, ráadásul vegetáriánus egytálétel – Ez a csicseriborsós zöldséges ragu

2024. december 07.

A csicseriborsó (Cicer arietinum) az egyik legrégebben termesztett növényünk. A régészeti leletek alapján termesztését már a neolitikum korára, vagyis mintegy 8 – 9 000 évvel ezelőttre teszik. Eredeti élőhelye a Közel-Kelet, de mára már a világ számos részén termesztik. Archeológiai leletek igazolják jelenlétét az ókori Mezopotámiában, és a Biblia is említi, mint fontos táplálékforrást.

Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és értékelték a csicseriborsót. Nemcsak táplálékként, hanem gyógyászati célokra is használták. A középkorban az arab kultúrában is fontos szerepet töltött be, és az arab kereskedők segítségével elterjedt Észak-Afrikában és az Ibériai-félszigeten.

A kereskedelmi utak kialakulásával a csicseriborsó fokozatosan elterjedt a világ számos részén. A spanyol hódítók révén került Amerikába, ahol azóta is népszerű alapanyag.

A 21. században a csicseriborsó reneszánszát éli. Vegetáriánus és vegán körökben különösen népszerű, hiszen kiváló fehérjeforrás, és számos vitaminnal és ásványi anyaggal is rendelkezik. Hummusz formájában, salátákban, levesekben és főételekben egyaránt megtalálható.

A csicseriborsós zöldséges ragu egy remek választás azoknak, akik szeretnének egy tápláló és könnyen elkészíthető ételt. Ez a vegetáriánus étel tele van rostokkal, fehérjével és vitaminokkal.

Hozzávalók (4 személyre):

1 konzerv csicseriborsó (400 g)
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros paprika
1 sárgarépa
1 cukkini
1 konzerv paradicsom (400 g)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál koriander
1/2 teáskanál kurkuma
Só, bors ízlés szerint
Friss koriander vagy petrezselyem díszítéshez

Elkészítés:

Zöldségek aprítása: A vöröshagymát és a fokhagymát vágd apróra. A paprikát, sárgarépát és cukkinit kockázd fel.
Zöldségek pirítása: Egy nagy lábosban melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és párold üvegesre.
Add hozzá a fűszereket: Szórd meg a zöldségeket a köménnyel, korianderrel és kurkumával. Keverd össze.
Párold a többi zöldséget: Add hozzá a paprikát, sárgarépát és cukkinit. Párold néhány percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Öntsd hozzá a paradicsomot: Add hozzá a konzerv paradicsomot a levével együtt.
Főzd a ragut: Add hozzá a csicseriborsót a levével együtt. Sózd és borsozd ízlés szerint. Forrald fel, majd takaréklángon főzd 15-20 percig, amíg a ragu besűrűsödik.
Tálalás: Tálald a ragut friss korianderrel vagy petrezselyemmel díszítve.

Tippek:

Egyéb zöldségek: A raguhoz bármilyen más zöldséget is adhatsz, például brokkolit, padlizsánt vagy spenótot.
Fűszerek: Kísérletezz különböző fűszerekkel, hogy megtaláld a számodra legfinomabb ízkombinációt.
Tálalás: A ragu nemcsak magában finom, tálalhatod rizzsel, bulgurral, kuszkusszal vagy pita kenyérrel.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu, sobors.hu, lazarchef.hu