Pisztáciás, aszaltszilvás, vagy almás-céklás? Itt vannak a hagyományos bejglik idei kihívói

Startol a sütiexpressz, karácsonyi ízutazást teszünk a desszertek világában. Figyelem, a következő sorok az éhségérzet fokozására alkalmasak!
A karácsony sok más mellett egy kicsit a süteményekről is szól. Ez pedig pont így van jól. Talán már mi magunk is a levegőben érezzük a karácsony illatát: a jellegzetes fűszereket. Talán az sem túlzás, hogy a sütemények ízére gondolva már-már összecsordul a szánkban a nyál.
Az ünnepi készülődés közepette kerestük fel a vásárhelyi Marcipán Cukrászdát és a makói Papp Cukrászdát. Nem hiába, mindkét cukrászdában nagy a sürgés-forgás ebben az időszakban. Amit megállapíthatunk: mindkét helyen arra törekednek, hogy a klasszikus ízek megőrzése mellett izgalmas újdonságokat is kínáljanak a vásárlóknak.
Hagyományok és újdonságok
– A karácsony az egyik legkiemeltebb időszak számunkra – mondta Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza. A klasszikus sütemények, mint a bejgli és a zserbó, továbbra is a legnépszerűbbek, de az elmúlt években egyre nagyobb kereslet mutatkozik a mentes finomságok iránt is Makón.
– A régi klasszikusok, mint a bejgli vagy a minyon, továbbra is népszerűek, de ma már a megjelenésükre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk – tudtuk meg Benczúr Sándortól, a Marcipán Cukrászda cukrászmesterétől. A kalácsok sem hiányozhatnak: a sós karamellás, marcipános-kókuszos és csokoládés kalácsok a megszokott ízek mellett újdonságot csempésznek a kínálatba.
Karácsony = bejgli?
A hagyományos diós és mákos bejglik továbbra is a karácsonyi asztalok elmaradhatatlan szereplői, de mindkét cukrászda kínál valami extrát. A Papp Cukrászda különleges pisztáciás bejglije nagy sikert aratott, míg a Marcipán Cukrászdában olyan ínycsiklandó változatokat találunk, mint a fehércsokoládés és aszaltszilvás, vagy az almás-céklás fűszeres pekándiós bejgli.
Fontos, hogy a klasszikus ízek mellett mindig legyen valami újdonság, ami meglepi a vendégeket
– vallja mindkét cukrászda vezetősége.

Klasszikus sütemények modern köntösben
A retró ízek rajongóiról idén sem feledkeznek meg. A Marcipán Cukrászda újragondolta a habkarikát, amelyet elegáns karácsonyi csomagolásban kínálnak, hogy megfeleljen a mai elvárásoknak. A Papp Cukrászdában pedig például a klasszikus linzer kapott modern értelmezést egy különleges Linzer box formájában, amelyben tizenöt finomság található, például mákos-szilvás és pisztáciás változatokkal.

Ünnepi dekoráció és közösségi ötletelés
Az ünnepi hangulat mindkét cukrászdában a részletekben rejlik. A meglévő süteményeket karácsonyi díszítéssel és csokoládé dekorációval látják el, hogy még különlegesebb legyen az élmény. A termékek megálmodása és finomhangolása közös munka eredménye: a munkatársak, családtagok és akár a vendégek visszajelzései mind-mind formálják az ünnepi kínálatot.
Zsófia szerint az újdonságok megalkotása a kreativitásuk egyik kulcseleme.
Nagyon szeretünk kísérletezni, például tavaly a pisztáciás bejglink hatalmas siker lett, idén pedig egy pekándiós változattal rukkoltunk elő, ami szintén nagy népszerűségnek örvend
– mondta.
A Marcipán Cukrászdában is jellemző a folyamatos újítás és tesztelés az ünnepi készülődés részeként. Az persze megesik, hogy egy-egy újítás nem arat osztatlan sikert.
– Nem minden ötletünk válik be, főleg az étcsokoládés termékek szembesülnek kihívásokkal. Én például imádom az étcsokoládét, de a vásárlóink jobban kedvelik a tej- vagy fehér csokoládét – árulta el Benczúr Sándor.

Időspórolás az ünnepi őrületben
Mindkét cukrászda tisztában van azzal, hogy a modern világban az idő drága kincs.
– Az embereknek egyre kevesebb idejük van sütni, mi pedig abban segítünk, hogy ne kelljen lemondaniuk a minőségi süteményekről – vallja Benczúr Sándor.
Egy biztos, a sütemények semmiképpen nem hiányoznak majd az ünnepi asztalról. Így (saját gyártásban) vagy úgy (megvásárolva) megédesítik a karácsonyt.