quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Pisztáciás, aszaltszilvás, vagy almás-céklás? Itt vannak a hagyományos bejglik idei kihívói

2024. december 06.

Startol a sütiexpressz, karácsonyi ízutazást teszünk a desszertek világában. Figyelem, a következő sorok az éhségérzet fokozására alkalmasak!

A karácsony sok más mellett egy kicsit a süteményekről is szól. Ez pedig pont így van jól. Talán már mi magunk is a levegőben érezzük a karácsony illatát: a jellegzetes fűszereket. Talán az sem túlzás, hogy a sütemények ízére gondolva már-már összecsordul a szánkban a nyál.

Az ünnepi készülődés közepette kerestük fel a vásárhelyi Marcipán Cukrászdát és a makói Papp Cukrászdát. Nem hiába, mindkét cukrászdában nagy a sürgés-forgás ebben az időszakban. Amit megállapíthatunk: mindkét helyen arra törekednek, hogy a klasszikus ízek megőrzése mellett izgalmas újdonságokat is kínáljanak a vásárlóknak.

Hagyományok és újdonságok

– A karácsony az egyik legkiemeltebb időszak számunkra – mondta Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza. A klasszikus sütemények, mint a bejgli és a zserbó, továbbra is a legnépszerűbbek, de az elmúlt években egyre nagyobb kereslet mutatkozik a mentes finomságok iránt is Makón.

– A régi klasszikusok, mint a bejgli vagy a minyon, továbbra is népszerűek, de ma már a megjelenésükre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk – tudtuk meg Benczúr Sándortól, a Marcipán Cukrászda cukrászmesterétől. A kalácsok sem hiányozhatnak: a sós karamellás, marcipános-kókuszos és csokoládés kalácsok a megszokott ízek mellett újdonságot csempésznek a kínálatba.

Karácsony = bejgli?

A hagyományos diós és mákos bejglik továbbra is a karácsonyi asztalok elmaradhatatlan szereplői, de mindkét cukrászda kínál valami extrát. A Papp Cukrászda különleges pisztáciás bejglije nagy sikert aratott, míg a Marcipán Cukrászdában olyan ínycsiklandó változatokat találunk, mint a fehércsokoládés és aszaltszilvás, vagy az almás-céklás fűszeres pekándiós bejgli.

Fontos, hogy a klasszikus ízek mellett mindig legyen valami újdonság, ami meglepi a vendégeket

– vallja mindkét cukrászda vezetősége.

Az ízújdonságok mellett a klasszikus bejglik nélkül elképzelhetetlen az ünnep.

Klasszikus sütemények modern köntösben

A retró ízek rajongóiról idén sem feledkeznek meg. A Marcipán Cukrászda újragondolta a habkarikát, amelyet elegáns karácsonyi csomagolásban kínálnak, hogy megfeleljen a mai elvárásoknak. A Papp Cukrászdában pedig például a klasszikus linzer kapott modern értelmezést egy különleges Linzer box formájában, amelyben tizenöt finomság található, például mákos-szilvás és pisztáciás változatokkal.

A linzerválogatás is sokak kedvence.

Ünnepi dekoráció és közösségi ötletelés

Az ünnepi hangulat mindkét cukrászdában a részletekben rejlik. A meglévő süteményeket karácsonyi díszítéssel és csokoládé dekorációval látják el, hogy még különlegesebb legyen az élmény. A termékek megálmodása és finomhangolása közös munka eredménye: a munkatársak, családtagok és akár a vendégek visszajelzései mind-mind formálják az ünnepi kínálatot.

Zsófia szerint az újdonságok megalkotása a kreativitásuk egyik kulcseleme.

Nagyon szeretünk kísérletezni, például tavaly a pisztáciás bejglink hatalmas siker lett, idén pedig egy pekándiós változattal rukkoltunk elő, ami szintén nagy népszerűségnek örvend

– mondta.

A Marcipán Cukrászdában is jellemző a folyamatos újítás és tesztelés az ünnepi készülődés részeként. Az persze megesik, hogy egy-egy újítás nem arat osztatlan sikert.

– Nem minden ötletünk válik be, főleg az étcsokoládés termékek szembesülnek kihívásokkal. Én például imádom az étcsokoládét, de a vásárlóink jobban kedvelik a tej- vagy fehér csokoládét – árulta el Benczúr Sándor.

A Mikulás sapka, aminek elkészítése kihívást jelent.

Időspórolás az ünnepi őrületben

Mindkét cukrászda tisztában van azzal, hogy a modern világban az idő drága kincs.

– Az embereknek egyre kevesebb idejük van sütni, mi pedig abban segítünk, hogy ne kelljen lemondaniuk a minőségi süteményekről – vallja Benczúr Sándor.

Egy biztos, a sütemények semmiképpen nem hiányoznak majd az ünnepi asztalról. Így (saját gyártásban) vagy úgy (megvásárolva) megédesítik a karácsonyt.