Konyhasarok: Olcsó, laktató és még egészséges is! – Jöhet egy tárkonyos krumplileves csirkemellel a hideg napokra?

Az egytálételek sokoldalú, egészséges és kényelmes ételek, amelyeknek számos előnye van. Ha szeretnél időt spórolni, változatos étrendet összeállítani vagy egyszerűen csak finomat enni, érdemes kipróbálnod őket! A héten ezekből szemezgetünk.
A tárkony egy rendkívül aromás és egészséges fűszernövény, melynek jellegzetes, ánizsos íze és aromája sok ételnek különleges zamatot ad. Kiválóan illik húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez és salátákhoz. Számos pozitív hatása lehet a szervezetre. Íme néhány ok, amiért érdemes beilleszteni az étrendedbe:
Emésztéssegítő hatás: A tárkony fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, és enyhítheti a hasi görcsöket.
Vérnyomás szabályozása: Kutatások szerint a tárkony bizonyos hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő hatás: A tárkonynak gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így segíthet enyhíteni ízületi fájdalmakat és más gyulladásos állapotokat.
Antioxidánsok: Gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen.

Nézzük meg a gyakorlatban is ennek a fűszernövénynek a felhasználását, és készítsünk egy ízletes tárkonyos krumplilevest csirkemellel.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg csirkemell
4 db krumpli
3 db húsleves kocka (használhatunk kész alaplevet is)
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
2 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl
1 dl tejszín
1 csokor friss tárkony
Só, bors ízlés szerint
Olaj a pirításhoz
Elkészítés:
Zöldségek előkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A csirkemellet is kisebb darabokra vágjuk.
Pirítás: Egy lábasban olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és a zöldségeket.
Főzés: Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a húsleves kockákat, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön puhára főzzük.
Krumplis sűrítés: A megpucolt krumplit kockákra vágjuk és a leveshez adjuk. Néhány perc alatt puhára főzzük.
Tárkony és fűszerek: A friss tárkony leveleit apróra vágjuk és a levesbe szórjuk. Ízlés szerint még sózhatunk és borsozhatunk.
Tejföl és tejszín: A levest levesszük a tűzről és belekeverjük a tejfölt és a tejszínt. Óvatosan elkeverjük, hogy ne csomósodjon.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy pirítóssal.
Tippek:
A leves ízét fokozhatod, ha a pirításhoz egy kis pirospaprikát is adsz.
Ha szeretnéd, a levesbe tehetsz még más zöldségeket is, például zellert vagy zöldborsót.
Ha friss tárkony nem elérhető, használhatsz szárítottat is, de abból többet kell beleraknod.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: mindmegette.hu, afuszereslany.hu