quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Fűszer és szuperétel egyben? Bemutatkozik az indiai sáfrány, vele pedig az indiai kurkumás csirke

2024. december 01.

A szuperételek olyan élelmiszerek, amelyek rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, és számos egészségügyi előnyt nyújtanak. Ezek az ételek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és egyéb hasznos vegyületekkel, amelyek segíthetnek megelőzni a krónikus betegségeket, erősíthetik az immunrendszert és javíthatják az általános egészségi állapotot.

A TOP 10-es listáról ma az indiai konyha egyik kedvelt fűszernövényét választottuk, a kurkumát.

A kurkuma, vagy más néven indiai sáfrány, egy gyömbérfélék családjába tartozó növény gyökeréből származó fűszer. Jellegzetes sárga színét a kurkumin nevű festékanyagnak köszönheti. Az indiai konyha elengedhetetlen alapanyaga, de az egész világon egyre népszerűbb, köszönhetően számos egészségügyi előnyének, melyek a következők:

Gyulladáscsökkentő hatás: A kurkuminnak erős gyulladáscsökkentő hatása van, ami számos krónikus betegség megelőzésében segíthet.
Antioxidáns: Védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen, így lassíthatja az öregedési folyamatokat.
Emésztéssegítő: Segíthet enyhíteni az emésztési problémákat, például a puffadást és a hasfájást.
Ízületi fájdalmak csökkentése: Egyes tanulmányok szerint a kurkuma segíthet enyhíteni az ízületi gyulladással járó fájdalmakat.
Rákellenes hatás: A kurkuminnak potenciális rákellenes hatása is lehet, de további kutatásokra van szükség.

A kurkumát számos formában fogyaszthatjuk:

Por formájában: Főzéshez, sütéshez, vagy italokba keverve.
Kapszulában: Kényelmes és pontos adagolásra.
Frissen: Magát a gyökeret reszelve vagy apróra vágva, például currykhez vagy levesekhez.

Fontos megjegyezni, bár a kurkuma számos egészségügyi előnnyel jár, nem csodaszer. A gyógyszerekkel való kölcsönhatásai miatt, valamint bizonyos egészségügyi állapotok esetén, érdemes konzultálni orvosoddal, mielőtt rendszeresen fogyasztanád.

Az indiai konyha gazdag ízvilágát és aromáit otthon is könnyedén elkészítheted. A kurkuma fűszer adja meg ennek az ételnek a jellegzetes sárga színét és fűszeres ízét. Lássuk is, hogyan készül az indiai kurkumás csirke.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg csirkecomb vagy mell, kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, zúzva
2 cm-es gyömbérgyökér, reszelve
2 evőkanál olaj
2 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
400 ml kókusztej
400 ml paradicsomszósz
1 teáskanál garam masala
Só, bors ízlés szerint
Friss koriander levelek a díszítéshez
Basmati rizs vagy naan kenyér köretként

Elkészítés:

A csirke pácolása: A csirkekockákat tedd egy tálba, majd add hozzá a kurkumát, koriandert, köményt, cayenne borsot, sót és borsot. Alaposan forgasd össze, hogy minden darab be legyen vonva a fűszerekkel. Hagyd állni legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is állhat a hűtőben.
A szósz elkészítése: Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Párold üvegesre, add hozzá a reszelt gyömbért és pirítsd még egy percig.
A csirke hozzáadása: Tedd a serpenyőbe a bepácolt csirkét és kevergetés mellett pirítsd a darabokat aranybarnára.
A szósz összeállítása: Öntsd a serpenyőbe a kókusztejet és a paradicsomszószt. Add hozzá a garam masalát és keverd jól össze. Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot és főzd 15-20 percig, vagy amíg a csirke megpuhul és a szósz besűrűsödik.
Tálalás: Tálald a csirkét basmati rizzsel vagy naan kenyérrel. Szórj rá friss koriander leveleket.

Tippek:

Fűszerek: Ha szereted az erősebb ízeket, adj hozzá több cayenne borsot vagy más csípős fűszert.
Zöldségek: Dúsíthatod az ételt különböző zöldségekkel, például brokkolival, karfiolral vagy répával.
Kókusztej: Ha nem szereted a kókusz ízét, helyettesítheted a kókusztejet alaplével.
Joghurt: A tálaláskor egy kis natúr joghurttal is díszítheted az ételt, hogy még krémesebb legyen.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: nepgyogyaszat.com, cookta.hu, femina.hu