Szakácskönyvük lesz a Klímanócskáknak

Anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák receptjei is bekerültek a gyűjteménybe. De Te is hozzájárulhatsz Vásárhely „ételmentő” szakácskönyvéhez!
Idén is csatlakoztak a vásárhelyi Klímanócskák a hulladékcsökkentési héthez, ami idén egy teljesen újszerű programon keresztül ismertette meg az ovisokat, szülőket és a becsatlakozó óvónéniket is a hulladékcsökkentés fontosságával. A középpontban az ételhulladék csökkentése állt és ehhez kapcsolódik a Klímanócska-szakácskönyv is.

A dunsztolással, befőtt-elrakással is megismerkedtek a gyerekek. Fotó: Klímanócskák
– A szülőket és az óvodapedagógusokat is bevontuk természetesen a gyerekek mellett a programba. Az ételhulladék csökkentése állt a középpontban. Megfigyelhető volt, hogy a pandémia után az emberek el kezdtek odafigyelni az ételhulladék csökkentésére, de ez az elmúlt két évben megduplázódott. Az európai közösség éppen ezért azt a célt tűzte ki a mostani hulladékcsökkentési héttel kapcsolatban, hogy hívjuk fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra, a tudatos vásárlásra, a tudatos fogyasztói magatartásra és az ételhulladék csökkentésére – részletezte lapunknak Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócskák vezetője.
Szakácskönyv telis-tele szuper receptekkel
-Fontos, hogy a régi hagyományokkal is megismerkedjenek a gyerekek ezen a héten. Régen, a vásárhelyi tanyavilágban tudjuk, hogy nem volt élelmiszerhulladék. Nagyanyáink, nagyapáink mindent hasznosítottak például maradékból készítettek ételeket, komposztálták, amit már nem lehetett felhasználni, eltették befőttnek, savanyúágnak a megmaradt alapanyagokat. A klímanócskák éppen ezért ezen a héten a dunsztolással is megismerkedtek, ütődött gyümölcsökből gyümölcspréssel ivólevet készítettünk. Megalkottuk és még mindig várjuk mindenkitől azokat a recepteket, amelyek a maradék alapanyagok felhasználásával keletkeztek. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy rengeteg receptet kaptunk, köztük nagypapáktól is – részletezte Bozókiné Szabó Ildikó.

Vásárolnak csomágolásmentesen a gyerkőcök. Fotó: Klímanócskák
Mi is küldhetünk receptet
Ha „otthon vagyunk” a maradékmentésben és van egy szuper jó receptünk, küldjük el mi is a Klímanócskáknak. A gyűjteményt ki fogják adni, közkinccsé szeretnék tenni. Utóbbit azért, mert szeretnék, ha a vásárhelyi embereket ez is segítené az élelmiszerhulladék csökkentésében, ami egyrészt költséghatékony is, másrészt ez is az egyik eleme a klímavédelemnek, környezettudatosságnak, ami közös érdek.

Maradékokból pizza. Fotó: Klímanócskák
Csomagolásmentes vásárlás
Persze „nemcsak” a szakácskönyv köré épül a Klímanócskák mostani programja, többek között tanultak komposztálni is, megismerkedtek a hulladékfajtákkal piramisrendszerben, egész héten mérték a családok az ételhulladék mennyiségét és vásárolni is elmentek közösen. Külön kis vásárlótáskát, szatyrot készítettek ehhez, mert a csomagolásmentes vásárlás szintén egy fontos eleme a tudatos vásárlói fogyasztásnak, csakúgy, mint a bevásárlólista készítése.
Te szoktál bevásárlólistát készíteni, hogy felesleges dolgokat ne vásárolj?