quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Szakácskönyvük lesz a Klímanócskáknak

2024. november 24.

Anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák receptjei is bekerültek a gyűjteménybe. De Te is hozzájárulhatsz Vásárhely „ételmentő” szakácskönyvéhez!

Idén is csatlakoztak a vásárhelyi Klímanócskák a hulladékcsökkentési héthez, ami idén egy teljesen újszerű programon keresztül ismertette meg az ovisokat, szülőket és a becsatlakozó óvónéniket is a hulladékcsökkentés fontosságával. A középpontban az ételhulladék csökkentése állt és ehhez kapcsolódik a Klímanócska-szakácskönyv is.

A dunsztolással, befőtt-elrakással is megismerkedtek a gyerekek. Fotó: Klímanócskák

– A szülőket és az óvodapedagógusokat is bevontuk természetesen a gyerekek mellett a programba. Az ételhulladék csökkentése állt a középpontban. Megfigyelhető volt, hogy a pandémia után az emberek el kezdtek odafigyelni az ételhulladék csökkentésére, de ez az elmúlt két évben megduplázódott. Az európai közösség éppen ezért azt a célt tűzte ki a mostani hulladékcsökkentési héttel kapcsolatban, hogy hívjuk fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra, a tudatos vásárlásra, a tudatos fogyasztói magatartásra és az ételhulladék csökkentésére – részletezte lapunknak Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócskák vezetője.

Szakácskönyv telis-tele szuper receptekkel

-Fontos, hogy a régi hagyományokkal is megismerkedjenek a gyerekek ezen a héten. Régen, a vásárhelyi tanyavilágban tudjuk, hogy nem volt élelmiszerhulladék. Nagyanyáink, nagyapáink mindent hasznosítottak például maradékból készítettek ételeket, komposztálták, amit már nem lehetett felhasználni, eltették befőttnek, savanyúágnak a megmaradt alapanyagokat. A klímanócskák éppen ezért ezen a héten a dunsztolással is megismerkedtek, ütődött gyümölcsökből gyümölcspréssel ivólevet készítettünk. Megalkottuk és még mindig várjuk mindenkitől azokat a recepteket, amelyek a maradék alapanyagok felhasználásával keletkeztek. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy rengeteg receptet kaptunk, köztük nagypapáktól is – részletezte Bozókiné Szabó Ildikó.

Vásárolnak csomágolásmentesen a gyerkőcök. Fotó: Klímanócskák

Mi is küldhetünk receptet

Ha „otthon vagyunk” a maradékmentésben és van egy szuper jó receptünk, küldjük el mi is a Klímanócskáknak. A gyűjteményt ki fogják adni, közkinccsé szeretnék tenni. Utóbbit azért, mert szeretnék, ha a vásárhelyi embereket ez is segítené az élelmiszerhulladék csökkentésében, ami egyrészt költséghatékony is, másrészt ez is az egyik eleme a klímavédelemnek, környezettudatosságnak, ami közös érdek.

Maradékokból pizza. Fotó: Klímanócskák

Csomagolásmentes vásárlás

Persze „nemcsak” a szakácskönyv köré épül a Klímanócskák mostani programja, többek között tanultak komposztálni is, megismerkedtek a hulladékfajtákkal piramisrendszerben, egész héten mérték a családok az ételhulladék mennyiségét és vásárolni is elmentek közösen. Külön kis vásárlótáskát, szatyrot készítettek ehhez, mert a csomagolásmentes vásárlás szintén egy fontos eleme a tudatos vásárlói fogyasztásnak, csakúgy, mint a bevásárlólista készítése.

Te szoktál bevásárlólistát készíteni, hogy felesleges dolgokat ne vásárolj?